понеделник, 22 октомври 2012 г.

Тиквен хляб с маково семе

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни есенни печива с тиква

Ден 1

Есен. Тя щедро е разстелела своето жълтеникаво наметало над всичко наоколо. Съвсем естествено следващата дума, която изплува в съзнанието ми е тиква. Тази оранжева красавица властва навред по пазарите. Предлагам ви поредица от 7 различни рецепти за есенни ястия с тиква. Надявам се да ви допадне нещичко. С радост приемам коментари и препоръки.

Седемте тиквени превъплъщения в новото ежедневно предизвикателство
„7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”: 



Ден 1. Тиквен хляб с маково семе

Чудесен тиквен хляб с приятен жълтеникав цвят, специфичен есенен аромат и деликатен маков елемент. Той и кадифената мекота на кашкавала идеално си хармонират в неделна утрин с чаша ароматно кафе или чай.

Необходими продукти:
10 г прясна мая/1 ч.л. суха мая
1 ч.л. мед
250 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. маково семе

Начин на приготвяне:
В купичка се сипва 60 мл хладка вода, маята и меда.
Добавя се 1 с.л. от изтегленото брашно.
Разбърква се и се оставя настрани за 5-10 минути.
Брашното и солта се пресяват в широка тава.
В кладенче в средата се сипва втасалата мая.
Добавя се тиквеното пюре.
Меси се 10 минути до гладко и еластично тесто.


Втасва на топло до удвояване на обема за около 1 час.
Премесва се на набрашнена повърхност.
Оформя се питка. Втасва повторно за около 1 час.
Тавичка с диаметър 25 см се застила с хартия за печене.
Маже се с вода и се ръси със запечено в тефлонов тиган маково семе.


Пече се в загрята до 220°С фурна за 25-30 минути.
При необходимост в последните 10-15 минути от  печенето хлябът се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.


Изважда се от тавата и почива върху решетка с дъното надолу.
Отлепя се хартията за печене и се сервира топъл.

Варианти за ускорено втасване и съвет за повторно втасване в хладилник през нощта.


.

4 коментара:

Габи каза...

Записвам се да следя тази поредица, защото установих, че почти нищо с тиква не правя освен баница :) Спечели любопитството ми с хляба, а чакам с нетърпение и тортата :) Хубава нова седмица!

Lety каза...

Вещичке, определено сме на една вълна. Бях подбрала рецептите за рубриката "10 рецепти" с тиква още преди 2 седмици, ама ще ги ревизирам, че да не се дублираме. Гледам по това, което си обявила, че и двете сме хвърлили око на някои.
Явно сродни вкусове имаме. Ти обаче, ще си по-бърза, че аз гледам все пак да не прекалявам с толкова честа поява на тиквата, иначе половинката ще протестира, нали не я долюбва много :))
Любопитна съм за тиквените мъфини със сирене - миналия тиквен сезон аз качвах подобна рецепта и ще се радвам да опитам и твоя вариант.
Поздрав и хубаво утре!

tillia каза...

Грабна ме с този наситен жълт цвят и тази кафеникава поръска отгоре! :) Така добре се допълват!
С интерес ще очаквам поредицата !
Поздрави!

The witch каза...

Габи, именно това, че правех само баница и печена тиква, провокира тиквената поредицата през тази седмица. Тортата ще се появи към края на седмицата, но гарантирам, че чакането ще си струва. Благодаря за коментара и проявеното внимание!

Лети, привет! Всъщност някои от рецептите за оранжевата поредица чакаха своето представяне от миналата есен - сконите и мъфините с шоколад; бисквитите и мъфините със сирене вече съм публикувала и ще попълнят събото-неделните публикации; хлябът, кексът и тортата приготвих сега.
Този път ежедневното предизвикателство се състои не в това да приготвям ден за ден рецептите, а по-скоро да представя в 7 дни 7 различни тематични рецепти и да попаднат под този етикет.
Прегръдки от кулата!

tillia, добре дошла в кулата. Тиквеният хляб грабна и нас. Доказателство за това е фактът, че го приготвих 3 пъти за една седмица. Прекрасен е комбиниран с качествен кадифен кашкавал.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.