вторник, 23 октомври 2012 г.

Тиквени скони със стафиди


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”

Ден 2

С днешните тиквени скони се надявам да привлека вниманието на почитателите на домашните закуски, приготвени по изключително лесен и бърз начин.
Те не са прекалено сладки, ароматизирани са с канела и джинжифил, обогатени са с орехи и стафиди и не на последно място – имат деликатен вкус на тиква. Мисля, че ще станат любима закуска дори на тези от вас, които не харесват оранжевия плодов зеленчук.
Както споменах сконите се приготвят много лесно – подобно на мъфините, сухите и мокрите съставки се смесват без продължително разбъркване. Пекат се на по-висока от нормалната температура, което им придава мека и свежа текстура отвътре. Препоръчвам ви при сервиране да ги гарнирате с крема сирене или заквасена сметана. Приятен апетит!

Необходими продукти за 8 скони:

2 ч.ч. (260 г) брашно, пресято
ч.ч. (70 г) захар
½ ч.л. джинжифил
½ ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
½ ч.ч. (113 г) краве масло, на парченца
ч.ч. (50 г) стафиди
¼ ч.ч. (30 г) орехи, нарязани на ситно
– ½ ч.ч. (80-120 мл) прясно мляко
1 ч.л. бял оцет
½ ч.ч. (120 г) пюре от тиква - приготвяне и замразяване
1 с.л. ванилов екстракт

за глазура:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
Прясното мляко и оцета се смесват за 5-10 минути, за да се получи мътеница.
Стафидите се накисват в малко коняк или ром до набъбване.
Сухите съставки – брашно, захар, подправки, сода, бакпулвер и сол се смесват.


Добавя се маслото и се разбърква до получаването на трохи.
Прибавят се стафидите и орехите.
В отделен съд се смесват мътеницата, тиквеното пюре и ванилията. 


Към сухите съставки се добавят мокрите.
При смесването им се използват бъркалките за тесто, но не се премиксира.


Прехвърля се на набрашнена повърхност.
Оформя се кръг с диаметър 18 см и дебелина 4 см.


Маже се с глазурата.
Реже се на 8 триъгълни сектора.
Пече се в загрята до 200°С фурна за 20 минути.


Готовите скони се прехвърлят на метална решетка.




Седемте тиквени превъплъщения в новото ежедневно предизвикателство
„7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”:

Ден 2. Тиквени скони със стафиди
.

5 коментара:

Светлана каза...

Много интересна рецепта, различно е от това, с което свързваме тиквата - тиквеник или печена. Изглежда ми много апетитно, а и в комбинация със стафиди и орехи става още по-вкусно! :)
Хубава вечер! :)

tillia каза...

Обичам тиква и превъплъщения с нея, още повече в съчетание с орехи и стафиди! Интересна рецепта, не ми се вижда сложна и си я преписвам за направа! :)
Прегръдки!

The witch каза...

Светлана, добре дошла в кулата! Права си, тиквеник и печена, а има толкова други варианти за тиква под прикритие. Наслади им се!

Тили, ще чакам да пишеш за своя опит с тиквените скони. Успех!

Диана каза...

Много интересна закуска. Никога не съм яла тиквени скони. Записвам се да опитам, а и да следя твоята серия тиквени изкушения :)
Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

The witch каза...

Диана, привет.
Сърдечен поздрав от кулата и приятни почивни дни!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.