петък, 26 октомври 2012 г.

Есенна торта с тиква, орехи и стафиди

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни есенни печива с тиква
Ден 5


Не се подвеждайте по обикновения външен вид на днешната торта. Гарантирам ви несравнимо удоволствие, благодарение на разнообразните уханни съставки.

Прекрасен есенен десерт, чийто вкус завладява с три основни компонента – тиквено пюре, орехови ядки и стафиди. Ронливото маслено тесто с аромат джинджифил, канела и индийско орехче е комбинирано с богат сметанов крем, за да ви достави кадифено мека и нежна наслада.

Рецептата открих в любимият си сайт за кулинарни вдъхновения. Насладете се и вие на тази вкусна приказка в някоя дъждовна есенна вечер. Надявам се да ви хареса. Очаквам вашите отзиви.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл
2 ч.ч. (260 г) брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
¼ ч.л. джинджифил, смлян
2-3 щ. индийско орехче, настъргано ситно
1 пак ванилова захар
¼ ч.л. сол
1 ч.ч. (227 г) масло/маргарин, стайна температура*
1 ч.ч. (200 г) захар
1 голямо яйце
1 ч.ч. (225 г) тиквено пюре 
1 ч.ч. орехови ядки, нарязани дребно**
1 ч.ч. (100 г) стафиди
сметанов крем по желание
тиквени семки за декорация


Приготвяне:
Брашното, бакпулверът, содата, канелата, джинджифилът и солта се пресяват в голяма купа. Добавя се настъргано индийско орехче.
Захарта и маслото се разбиват с миксер за 2-3 минути.
Добавят се ваниловата захар и яйцето, миксира се.


Добавя се тиквеното пюре и се миксира.


Брашното с подправките се прибавя постепенно като се разбърква с бъркалка.
Добавят се орехите и стафидите.


Дъното на форма за торта с диаметър 26 см се застила с хартия за печене.
Сместа се разстила равномерно.
Пече се в загрята до 180-190°С фурна за 35 минути.


Блатът се изважда от фурната и почива 15-20 минути във формата.
Охлажда се върху решетка.
Блатът се поставя в чиния за сервиране.
Покрива се с крем или сметана по желание.
Използвах Крем Бавария на фирма „Дерек” ООД: сметанов крем, подходящ за приготвяне на торти, пълнеж на еклери и директна консумация. Разбива се в съотношение 1:2 със студена вода. Купувам го от Метро за 6-7 лв.
Декорира се с запечени тиквени семки.


* Използвах маргарин Vita D’or с 80 % масленост; купувам го от Лидл. 
** Нямах нужното количество орехови ядки, затова добавих мюсли Goody (микс от корн флейкс, овесени ядки, сушени плодчета и лешници – Tropic; купувам го от Лидл). Естествено смелих всичко на едро с машинка.  




Седемте тиквени превъплъщения в новото ежедневно предизвикателство
„7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”:

Ден 5. Есенна торта с тиква, орехи и стафиди
.

5 коментара:

Bubeto каза...

Изглежда чудесно :) Поздравления :)

ellyganova каза...

Кексчето стана чудно, както и очаквах :)
И тази тортичка много ме изкушава.
Поздрави и пожелания за хубав петъчен ден!

The witch каза...

Бубето, привет!

Ели, кое кексче направи? Тиквеното ли? Ако е така, браво, много бързо действаш. Така се радвам, че ти е харесало.

Приятни и спокойни, вкусни и ароматни почивни дни от кулата!

tillia каза...

Без малко да изпусна поредното тиквено изкушение! Тези дни нямам време за компютъра и изпускам сума си интересни рецепти :)
Много ми допадат такива заменки, както си направила с ореховите ядки :) А поръската с тиквено семе е чудесна идея!
Сърдечни преградки и прекрасна нова седмица!

The witch каза...

tillia, радвам се, че отново се отби в кулата.
Последните пет-шест дни, пък и почти целия ноември, нямам непрекъснат достъп до нет, така че отговарям със закъснение на коментарите.
Много ми е приятно да разбера, че моето тиквено предизвикателство е допаднало на мнозина.
До скоро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.