събота, 27 октомври 2012 г.

Завръщането на тиквените бисквити


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни есенни печива с тиква

Ден 6

ЧЕСТИТА СЪБОТА!

"Есента настъпва плахо. Ярко се усеща сред природата. Обагрените в зелено, кафяво, червено и жълто склонове, недвусмислено напомнящи за зимата, са невероятна палитра – изкушение за всеки художник. Естествено, промяната се усеща и в града – на мястото, което ни отвежда най-близо до природата. Есенният пазар е изпъстрен с множество тикви с екзотични форми и цвят.
Веднага ми идва на ум приказката на Шарл Перо за Пепеляшка, но си спомням и за нашенския герой Душко: "Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква – почна да размишлява той, като вървеше с наведена глава по улицата. – Ям ги като прасе. Но да им не е пустото име такова! Тиква! Звучи някак просташко, дявол да го вземе! Глупешко, селяндурско нещо! Ще кажат: тоя и тоя яде тиква – махни го – човек без култура, простак, с една дума – свиня. Някога ще ида в село, само тикви да се отям! Далече от хората! – И въображението му почна да слага пред него само тикви, сладки, хубави и ароматни."
Няма съмнение, че печената тиква е сладко изкушение за сетивата за много хора. Освен ароматна и вкусна, тя е много полезна за здравето. По този повод с голямо усилие замъквах в кулата една тумбеста красавица, с любезното съдействие на "приближения магьосник" я нарязах на парченца и с детско любопитство експериментирах нови рецепти – вчерашната Тиквенико-баклава и днешните Тиквени бисквити.
Дали не трябваше да дочакам вълшебницата, за да превърне тиквата в красива позлатена каляска с перденца от червено кадифе?! "
Това е началото на моя публикация от 19 октомври 2010 г. Реших да включа стара рецепта (събота е все пак - почивен ден, нали?) за вкусните тиквени бисквити в седмичното предизвикателство, за да разчупя обичайното превъплъщение на есенната принцеса. Надявам се да ви се услади, приготвена по този начин. Очаквам вашите отзиви с нетърпение.
Клик на снимката, за да откриете рецептата стъпка по стъпка.

Седемте тиквени превъплъщения в новото ежедневно предизвикателство
„7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”:

Ден 6. Тиквени бисквити
.

2 коментара:

tillia каза...

Добре че не си дочакала вълшебницата да превърне тиквата в каляска, макар и красива! :):):)
Предпочитам тези чудесни тиквени бисвитки!
Прегръдки и прекрасна седмица!

The witch каза...

tillia, прегръдки и за теб!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.