понеделник, 8 октомври 2012 г.

Подлютена салата от карфиол и червен боб

Купих една малка главичка карфиол и съвсем спонтанно идеята за реализацията й изпревари ровичкането за рецепта. Получи се чудесна нетрадиционна салата.
Опитайте и вие. Ето ви причина: попитах малкия и големия магьосник дали ще хапнат с мен салата от карфиол и боб, а те отказаха категорично с начумерени гримаси; когато сервирах вечерята – за тях спагети с пилешко печено филе и зеленчуци, а за мен – купичка пъстра салата, цветните парченца и пикантния аромат предизвикаха вниманието и интереса им; опитаха плахо и… съжалиха искрено защо не са пожелали порция и за себе си. Вие не пропускайте. Гарантирам ви приятно усещане на сетивата, макар да звучи странно комбинацията от съставки.

Необходими продукти за 1 порция от 300 грама:
150 г карфиол, почистен и нарязан на малки розички
85 г червен боб от консерва, изцеден
85 г краставица, обелена и нарязана на малки кубчета
1 с.л. сурови тиквени семки

Подлютен дресинг:
1 с.л. зехтин
1 ч.л. пресован чесън
1 ч.л. оцет
3 с.л.  вода
1-2 щипки лют червен пипер според вкуса
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Всички съставки се почистват, изцеждат или белят преди тегленето.
Съотношението карфиол-червен боб-краставица е 2:1:1.
Смесват се в подходяща купа и се заливат с дресинга.
Ръси се с тиквени семки.
За по-добър вкус препоръчвам да престои 1 час като периодично се разбърква.

    .

    3 коментара:

    ellyganova каза...

    Наистина изглежда много атрактивно!
    Никога не съм яла карфиол в суров вид. Заинтригувана съм :)
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    tillia каза...

    Здравословна салата, оригинално предложение, интересна комбинация! И красиво поднесена!
    Поздрави и спокойна нощ!

    The witch каза...

    Ели и tillia, благодаря за вниманието и коментарите. Винаги много им се радвам.

    Ели, ако опиташ карфиол в сурово състояние мисля, че ще ти стане любима съставка за есенни салатки.

    tillia, действително комбинацията е интересна - сочни краставичени кубчета, хрупкави карфиолови розички и меки бобени зрънца.

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.