сряда, 24 октомври 2012 г.

Тиквен кекс с шоколадова глазура GANACHE


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни есенни печива с тиква

Ден 3



Това печиво представлява кулинарно съзвучие между тиквено-маслен блат и нежна шоколадово-сметанова глазура. Приготвя се изключително лесно, без да са необходими някакви специални умения и похвати.  В същото време ви гарантирам фантастичен вкус и примамлив външен вид, които биха изкушили дори противници на тиквата и нейното кулинарно превъплъщение. Затова добавих в заглавието на публикацията „тиква под прикритие”, защото без угризения и тревоги да бъдете разкрити, може да предложите този кекс на всеки у дома. Опитайте. Надявам се да ви хареса.
За повече информация и любопитни факти около създаването и употребата на специалната форма за кекс прочетете тук, откъдето е днешната рецепта.

Необходими продукти за тиквен кекс:
4 яйца
1 ч.ч. (240 мл) растително олио
1 пак. ванилова захар
1 ¾ ч.ч. (350 г) захар
2 ч.ч. (260 г) брашно, пресято
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. сол
¾ ч.л. канела на прах
¼ ч.л. джинджифил на прах
1/8 ч.л. смлян каранфил
1 ч.ч. нарязани орехови ядки/парченца шоколад или микс от двете 

Необходими продукти за шоколадова глазура GANACHE:
100 г натурален шоколад – кувертюр
100 мл течна готварска сметана
1 ч.л. краве масло или кулинарен маргарин
2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тиквен кекс:
В купата на електрическия миксер се смесват яйцата, захарта и ванилията. Миксира се около 2 минути.
Добавят се олиото и пюрето от тиква. Разбърква се внимателно с телена бъркалка.
В отделна купа се смесват брашното, бакпулверът, содата, солта и подправките.
Към тиквената смес постепенно се добавя брашното.


Прибавят се ядките/шоколада. Нямах нужното количество орехови ядки, затова добавих мюсли Goody (микс от корн флейкс, овесени ядки, сушени плодчета и лешници – Tropic; купувам го от Лидл) и шоколадови парченца. Естествено смелих всичко на едро с машинка.


Сместа се сипва в намаслена и набрашнена форма за кекс.
Пече се в загрята до 180°С фурна за 50-60 минути или докато бамбукова клечка, забучена в центъра на печивото излезе суха.
Формата се изважда от фурната и почива 10 минути.
Кексът се изважда от формата, обръща се върху решетка и се оставя да изстине напълно преди нанасяне на полустегнатата глазура.
 

Приготвяне на шоколадова глазура GANACHE:
Шоколадът, нарязан на малки парченца, се поставя в средно голяма купа от неръждаема стомана.
Сметаната и маслото се загряват в тенджера до завиране.
Изливат се върху шоколада.
Сместа престоява 3-5 минути.
Разбърква се енергично, докато се получи еднородна и гладка смес. 
 


Седемте тиквени превъплъщения в новото ежедневно предизвикателство
„7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”:

Ден 3. Тиквен кекс с шоколадова глазура GANACHE

.

6 коментара:

Lety каза...

Определено, много ми харесва тиквената седмица при теб, Вещичке! И сконите и кейка са прекрасни!
Ще гледам и за останалите предложения.
Прегръдка и шарен есенен ден!

ellyganova каза...

Много ми харесва темата на поредното ти предизвикателство, Witch!
Ще пробвам кекса тези дни и ще споделя резултата.
Поздрави :)

tillia каза...

Чудесна комбинация и разкошен кейк!
Поздравления за поредното предизвикателство!

The witch каза...

Лети, благодаря, че отново си тук. Топла приятелска прегръдка и от мен.

Ели, надявам се скоро да ми пишеш с коментар по личен опит. Успех! Предстои ми (вероятно,но се надявам да не е) месец време без интернет, така че не се чуди защо не отговарям. Сърдечни прегръдки и за теб!

Тили, с огромно удоволствие приемам поздравления от теб. Винаги си добре дошла в кулата!

Диана каза...

Ммммм мисля, че мога да усетя аромата му, а и с този шоколад отгоре си е истинско прдизвикателство :))Поздравления!

The witch каза...

Диана, привет отново! Радвам се, че моето тиквено предизвикателство действа.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.