понеделник, 12 ноември 2012 г.

Печено свинско със сос от гъби и вино


Сочното свинско печено с хрупкава коричка, заобиколено от ароматен гъбено-винен сос, представлява вкусно блюдо за  неделен обяд или лесно и бързо ястие за гости, поканени на вечеря. Съветите за подготовката и печенето на цели парчета свинско месо, които ви предлагам са от моя пръв учител в кухнята – любимото списание „Уверени в кухнята”. Рецептата за соса с гъби и вино имам от книгата „Съвременна домашна кухня. 2000 български и чуждестранни рецепти”.

Повечето парчета свинско може да се опекат на фурна – със или без костите. За разлика от агнешкото, свинското никога не се сервира недопечено, защото това представлява риск за здравето, а и не е нито вкусно, нито красиво на вид. Идеално опеченото парче свинско се пече бавно, внимателно и без да се захлупва.

Подготовка. Извадете месото от хладилника и го оставете да получи стайна температура. Ако е било замразено, му оставете достатъчно време да се размрази в хладилника, преди да го извадите на стайна температура. За парчета месо под 1,8 кг е достатъчна една нощ в хладилника. Парчетата до 2,8 кг изискват едно денонощие, докато на тези до 3,6 кг им трябват 60 ч.

Време за печене на свинско месо. Печете парчетата месо с кост на 200° С 30 минути за всеки 450 г плюс още 30 минути. Обезкостеното месо няма нужда от допълнителните 30 минути. Увитите на руло парчета се пекат на 190° С 30 минути за всеки 450 г плюс още 25 минути. Проверете готовността, като набодете месото с шишче – соковете трябва да са бистри.

Накрая си признавам, че днешното предложение е реализирано и сервирано от магьосника в нашата кула. Той се гордее с умението си да приготвя различни видове меса по разнообразен начин. Заповядайте!

Необходими продукти за 3 порции:

600 г свинско месо
черен пипер на вкус

250 г гъби, тънки резени
½ глава лук, ситно нарязан
4-5 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.ч. (200 мл) бяло вино
1 ч.ч. (200 мл) вода или сос от печенето
½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
лимонов сос на вкус

Начин на приготвяне на печено свинско:
Парче месо се натупва с черен пипер.
Поставя се в съд с мазнина и вода.
Покрива се с алуминиево фолио.
Пече се при 200°С около 40 минути.
Фолиото се сваля.
Периодично се обръща и се полива със сос.
Печенето продължава до образуване на златиста коричка.
Изважда се от фурната.
Покрива се с алуминиево фолио, докато се приготвя сосът.

Начин на приготвяне на сос с гъби и вино:
Гъбите и лукът се сотират в загрятото олио.
Прибавя се брашното.
Разрежда се с виното и водата.
Овкусява се със сол и черен пипер.
Сосът ври до омекване на лукът и гъбите – около 10 минути.
Подправя се с лимонов сок след свалянето от котлона. 


Месото се реже на тънки резени с остър нож.
Разпределя се ветрилообразно в чиния, залива се със сос, декорира се с червен зеленчук.

.

5 коментара:

tillia каза...

Ау, много апетитно! Приготвено с мерак, поднесено с много вкус!
И обяснено най-подробно!
Прекрасни снимки!
Поздрави и успешна седмица!

Марина и Георги каза...

Здравей,

Интересни неща има в тези стари книги. На село трябва и аз да се разровя в тях :)
Лесна рецепта И интересни снимки:)

Хубав ден!

The witch каза...

tillia, Марина и Георги, сърдечно благодаря за заделеното време и хубавите коментари.
С поздрав от кулата и пожелание за нови вдъхновяващи кулинарни експерименти.

Kokona каза...

От старите готварски книги е най-вкусно! Чудесно приготвено и поднесено ястие. Удоволствие за окото. :)

The witch каза...

Коконка, приятно ми е, че отново си тук. Наистина в старите книги има интересни и вкусни рецепти. Затова съм се заела да ги съживя със снимки.
До скоро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.