понеделник, 19 ноември 2012 г.

Супички от праз в компанията на маслини, картофки и морков

Празът – това издръжливо и едро растение е братовчед на лука и чесъна. Макар и доста пораснал представител на фамилията, вкусът му е значително по-деликатен от този на силно ароматните му роднини. Смята се, че произлиза от източното Средиземноморие. Намерени са текстове, според които празът е бил използван в Египет и Месопотамия още през ІІ хилядолетие пр. н.е., а други изследвания го пращат чак в ІV хилядолетие пр.н.е.

Празът е бил много ценен в древен Египет. Когато фараонът Хеопс искал да изрази своята признателност към някой от жреците, той го дарявал с хиляда круши, сто кани бира, един бивол и сто връзки праз. Празът е присъствал и в даровете, поднасяни на боговете на сенките и съня, и изображението му се среща често в погребалните фрески.

Гърците и римляните също са използвали едрия зеленчук. Най-вероятно на тях дължим разпространението му в цяла Европа, където той се отглежда вече толкова векове. Измежду римските почитатели на праза е бил император Нерон, който редовно си хапвал най-вече супичка с представителя на семейство Лукови.

Римляните пренасят праза и в Англия, където по-късно той става национален символ на Уелс. Всяка година в деня на свети Дейвид на 1 март хората закичват шапките си с него. Легендата разказва как въпросният светия заповядал на уелските войници да закичат шлемовете си с лука, за да се отличават от врага в една историческа битка срещу саксонците.

Вероятно растението се е появило по нашите земи още преди турско робство, защото на някои средновековни български стенописи се среща зеленчук, който много напомня на него. Другата теза е, че турците са пренесли този вид лук по нашите земи, макар да не е ясно как точно.

Днес предлагам на вниманието ви две рецепти за супички с праз. В едната той е в компанията на маслини, а в другата компанията е по-разнородна – картофки и моркови. Надявам се да ви се усладят.

Супа от праз и маслини Необходими продукти:
2-3 стръка праз
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
4 ч.ч. вода
3 ч.ч. зелева чорба
1 к.ч. ориз
15-20 маслини
1-2 яйца за застройка

Начин на приготвяне:
Празът се реже на тънки колелца. Бързо се запържва в олиото.
Добавя се червения пипер.
Налива се водата.
Когато възври се прибавя оризът.
Щом оризът поомекне се слагат маслините.
Вари се готовност.  
По желание може да се застрои с яйцата.
Супата се сервира с топла.


Супа от праз с картофи и морковиНеобходими продукти:
2 стръка праз
1 морков, голям
1 дафинов лист
3 картофа
1 с.л. ориз
½ връзка магданоз
1 с.л. краве масло

Начин на приготвяне:
Празът се реже на тънки колелца, морковът и картофите – на ситни кубчета.
Празът и морковът се варят в подсолена вода с 1 дафинов лист.
Когато морковът поомекне се слагат картофите и ориза.
На финала се подправя с магданоз и масло.
Супата се сервира с топла.


  • За правилен избор: Празът може да бъде намерен по пазарите и в магазините почти през цялата година, като най-популярен е през есента и зимата. Избират се стръкове с чиста бяла част без петна и загнивания и купувачът трябва да се увери, че краят му е прав и не по-широк от 4 см в диаметър. По-едрият праз има груба структура, жилав е и не е толкова приятен за хапване. Горните листа трябва да бъдат зелени, хрупкави и да изглеждат свежи. Най-крехък е по-дребният до среден размер праз.
.

2 коментара:

Kokona каза...

Ох, колко праз имам вкъщи, не е истина. Никой не обича праз освен мен. Дали няма да ги примамя ако приготвя някоя от твоите супички! :)
Май трябва да опитам:)

The witch каза...

Коконка, точно си помислих, че празените супички останаха без коментар и одобрение. А аз така си ги харесвам и честичко си ги приготвям. Надявам се и на теб да ти допаднат. Пиши. С благодарност и пожелание за весели празници от кулата!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.