понеделник, 26 ноември 2012 г.

Сладко от банан, ябълка и маково семе

Идеята за това вълшебство дължа на една невероятна дама – Fedora и нейният красив кулинарен блог Ossigeno. Запленена от изящните снимки и прекрасните указания към рецептата за сладко от круши, ябълки, банани и маково семе, аз се престраших да развихря умения в домашното приготвяне на сладко. И така неусетно и многократно експериментирах в зависимост от неличните плодове в кулата. Опитайте рецептата, изпробвайте в различни плодови варианти, за да получите магии в малки стъклени бурканчета за всяко настроение и вкус.

Необходими продукти:
500 г ябълки
500 г банани
250 г захар
1-2 щипки канела
Сок от 1 лимон или 50 мл лимонов сок

Начин на приготвяне:
Ябълките се почистват от кората и семките, стържат се на едро ренде.
Бананите се белят и се режат на дребни кубчета.
Плодовете, захарта, канелата и лимоновият сок се смесват в тенджера.


Вари се на тих огън 10 минути при непрекъснато разбъркване.


Маковото семе се запича 5 минути в сух тефлонов тиган.
Внимавайте да не прегори!
Сипва се при сладкото и се готви още 5 минути.


Буркани с винтова капачка се измиват добре и се подсушават.
Необходими са 2 броя от 250 мл и 1 брой от 300 мл.
Топлото сладко се разпределя в затоплените буркани.
Обръщат се с капачката надолу и се оставят да изстинат напълно.
Сладкото е подходящо за гарниране на пухкави печива.
Рецептата за тези бързи, лесни и вкусни Pandesal - класически филипински хлебчета.
Подмамена от приятния аромат, който се разнасяше от кулата, така както аз бях провокирана от снимките на Ин в Ossigeno, Elti е направила сладко по нашите рецепти.  Ето какво пише тя:
„Моят принос към рецептата са дюлите, но в оскъдно количество… Между другото много ми харесва тази твоя идея "Не е трудно, аз също опитах" и ти пожелавам списъкът да се пълни бързо и все с красиви и вкусни неща. Благодаря и за споделената рецепта, която страшно много ни се услади, най-вече на дъщеря ми :)
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!”
Elti, благодаря за възможността да публикувам снимката в моя блог.
С радост ще прикача хубавата картичка към останалите си наградки.
Пожелавам ти слънчево и съзидателно пролетно настроение!


.

6 коментара:

Elti каза...

Много апетитно изглежда и ти благодаря, че го сподели. При fedora редовно надничам, но това някакси съм изтървала. Ще го пробвам и аз :) Хубава нова седмица!

Иглика каза...

Страхотна комбинация, отивам да отворя едно подобно бурканче и намажа филийка...

Bety каза...

О,помня го това сладко!
И веднъж го направих, но въобще не стиган до снимки.
Усеща се аромата от тенджерката!

The witch каза...

Елти, Иглика и Бети, благодаря за коментарите и вниманието към моя блог. заповядайте отново. винаги сте добре дошли.

Анонимен каза...

250 грама захар и готово сладко от 300 грама няма ли да е по сладко от баклава?

The witch каза...

Анонимен, явно не сте прочели цялата рецепта. Захарта е напълно достатъчна и не идва в повече за 1 кг пресни плодове. Излизат буркани: 2 броя от 250 мл и 1 брой от 300 мл - общо количество на готовия продукт 800 г.
Рецептата е пробвана многократно.
С поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.