вторник, 11 декември 2012 г.

Пълнени чушки със стар фасул/Ритуали и поверия


Ежедневно предизвикателство

„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер

Ден 2

РИТУАЛИ И ПОВЕРИЯ
Бъдник
Преди да се подреди празничната трапеза, стопанинът приготвя и запалва в огнището огромен пън или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала, дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година очаква семейството – колкото повече искри хвърчат, толкова по-богата ще е реколтата. Вместо магическия бъдник съвременното семейство избира коледно дърво – елха. Всички участваме в нейното украсяване. Стремим се да е по-богата и по-красива, за да е по-успешна новата ни година. 
Семейство около бъднивeчeрската трапеза
Вечерята започва рано, за да се налеят и узреят по-рано житата.
По старовремски обичай, преди началото й, най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата.

Цялото семейство трябва да седне заедно на трапезата, която обикновено се слага на земята върху слама. Така се пресъздава обстановката, в която се е родил Младенеца.

Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).
Най-възрастният мъж вдига високо обредния хляб над главата на най-малкото дете, за да е толкова високо житото, разчупва я и слага едната част пред иконата на Богородица или на високо място – за къщата. Другата част разделя между всички на масата, като разчупването и раздаването се прави от дясно наляво – посоката на живота в разбиранията на българина.

Веднъж седнал на масата, никой не бива да става от нея, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Ако на някой все пак му се наложи, той трябва да ходи приведен като отрупано с плодове дърво или житен клас – със зърно.
Който иска да му върви през годината, трябва да опита от всичко на масата.
Накрая всички напускат трапезата заедно, за да узреят едновременно класовете и посрещат коледарите.

След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

Трапезата не се прибира, а се оставя през цялата нощ. Това отново е свързано с вярата, че небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря.

Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото.

Продукти:
2 ½ ч.ч. фасул
½ ч.ч. олио
10-12 червени пиперки от консерва
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер
джоджен и сол на вкус

Приготвяне:
Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер.
Сипва се при заделения фасул, приготвен по тази рецепта за яхния от стар фасул.
Добавят се джоджена и солта се разбърква.
Пиперките се пълнят с приготвената смес.
Нареждат се в тавичка и се заливат с малко вода от варенето на фасула.
Пече се в умерена фурна за 30 минути.
Поднасят се топли.

Вариации по избор:
  • Консервираните пиперки може да се заменят със сухи пиперки. Те се почистват от дръжките и семето и се накисват в топла вода да омекнат преди пълненето
  • По желание може да пасирате свареният фасул.
  • Вместо на фурна, може да приготвите пиперките в тенджера, залети със вода и затиснати с чиния.
Седемте постни гозби за Бъдни вечер:

Ден 2 Пълнени чушки със стар фасул/Ритуали и поверия
Илюстрациите с надпис са скeнирани от илюстрована енциклопедия "Български традиционен календар" Пловдив 2004 г.
.

2 коментара:

tillia каза...

Задължително едно от ястията ни за Бъдни вечер са пълнените чушки с боб /по друга рецепта, но това е бе значение/.
Хубаво е че припомняш ритуали и поверия, свързани с този празник.
Прегръдки!

The witch каза...

Тили, отново си тук, за да ми доставиш радост със своя коментар.
В кулата те са рядкост и именно затова са толкова ценни за мен.
Прегръщам се с най-добри чувства!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.