сряда, 12 декември 2012 г.

Зелеви сарми/Гадания и предсказания І


Ежедневно предизвикателство

„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер

Ден 3


ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ І част

Ако сребърната парà е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. Разбира се, ако парата се падне на член от семейството, на него е отредено най-голямото щастие през следващата година.

Мома и момък могат да узнаят името на годеника и годеницата, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.


Трапеза за Бъдни вечер
Листата от бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще бъде здрав през годината.

Зад палешника (широкото остро желязо на ралото; ралник; лемеж) се оставят живи въглени, наречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въгленът е почернял, предсказанието не е добро.
На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се дванадесет въглена на дванадесетте месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.

Продукти:
1 кисела зелка
2 глави лук
1 морков
½ ч.ч. олио
1 ч.ч ориз
сол
черен пипер
чубрица

Приготвяне:
Разрязват се листата на зелката като се отстранява твърдата им част.
Запържва се ситно нарязаните лук и морков с олиото.
Прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава.
Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня.
Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре.
Нареждат се плътно една до друга в тавичка.
Сармите се заливат със сок от киселото зеле. Ако е много кисел, се разрежда с вода.
Пече се в умерена фурна за 30 минути.
Поднасят се топли.
  • По желание може да се приготвят като се подредят плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата. Заливат се със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.  
  • Рецепта за сарми с фин доматен сос 
Седемте постни гозби за Бъдни вечер:

Ден 3 Зелеви сарми/Гадания и предсказания І част
Илюстрациите с надпис са скeнирани от илюстрована енциклопедия "Български традиционен календар" Пловдив 2004 г.
.

2 коментара:

tillia каза...

От тази публикация научих нови неща!
Благодаря ти, че ги споделяш!
Поздрави!

The witch каза...

Тили, привет!
За обредността на празника може да се пише много дълго. Аз само акцентирам любопитни факти, с цел да се поддържат живи паметта и традицията.
Радвам се, че ти харесва. Надявам се и за другите читатели на блога да е така.
Весел и запомнящ се декември!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.