четвъртък, 13 декември 2012 г.

Сарми с лозов лист/Гадания и предсказания ІІ


Ежедневно предизвикателство

„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер

Ден 4

ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ ІІ част
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в дванадесет люспи две-три щипки сол. Нарича ги на дванадесетте месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила, или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени за всеки още от Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.
Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.

Здраве и късмет очакват човека, който кихне пръв.

Според поверието, както мине Бъдни вечер, така ще върви животът през цялата година. Затова цялото семейство помага при извършването на обредите и приготвянето на трапезата.

Продукти:

1 буркан консервирани лозови листа
1 ч.ч. ориз
½ ч.ч. олио
2-3 глави лук
1 стрък праз
1 с.л. доматено пюре
сол
сушен магданоз
сушен копър

Приготвяне:
Консервираните лозови листа се отцеждат.
Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода.
Когато омекнат се прибавя оризът и се задушава с ½ ч.ч. чаша вода.
След като изври водата, се добавя размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър.
Разбъркват се и се увиват сармите.
Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу.
Поставя се плънката.
Върху нея се загъват страничните части и след това се увива по дължина.
Сармите се редят плътно в тавичка.
Заливат се с вода и 2-3 с.л. олио.
Пече се в умерена фурна.
  • По желание сармите може да се приготвят в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.
Седемте постни гозби за Бъдни вечер:

Ден 4 Сарми с лозов лист/Гадания и предсказания ІІ част
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.