събота, 15 декември 2012 г.

Варено жито/Празничното меню


Ежедневно предизвикателство

„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер

Ден 6

ПРАЗНИЧНОТО МЕНЮ
Бъдни вечер е повод за необичайно вкусна постна вечеря в компанията на най-близките ви хора. Често възникват оживени дискусии относно традициите и ритуала: бройката на постните ястия на масата, орехите и чесънът броят ли се, а каничката със червено вино, да оставим ли всичко да пренощува на масата и т.н. Подобни диспути внасят още по-приповдигнат дух в дома и развеселяват трескавите приготовления.

Подбрала съм някои основни ритуални правила за празничната вечеря, които се надявам да улеснят всяка млада домакиня в избора на меню. 

Въпросът за бройката на ястията често е спорен и подлежи на дълго умуване, затова ще започна с неговото изясняване. По традиция за Бъдни вечер се приготвят питка и седем постни гозби – колкото са дните от седмицата, девет – колкото трае бременността на една жена или дванадесет – като броя на месеците в годината. Само водата и виното не влизат в тази бройка.

За разлика от броя на гозбите, където всеки решава дали да бъдат седем, девет или дванадесет, задължително храната е постна, без каквито и да било животински съставки. Прави изключение медът, който е продукт на пчелите, но у нас традиционно се смята за постна храна.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Според едни, те са символ на зачатието и раждането на новия живот, а според други – на благополучието и успеха, за да  преливат и пребъдват.

На масата сложете купичка с мед, за да е сладък животът.

Житото е най-важната храна на българина. Украсете с житни класове празничната маса.

Декорирайте с панерче, пълно с лук и чесън. Първият, за да е много имотът като люспите му.  Чесънът има апотропична (отблъскваща) сила. Той е сигурно предпазно средство против уроки, магии, ухапване от змии. Вярва се, че пъди всички зли сили, самодиви и болести. Магията му е позната от езически времена, когато славяните са предлагали на старите си богове чесън в чаша.

Добре е да сложите тиквени и слънчогледови семки и други ядки.

Напълнете фруктиера с плодове. Топлината на червените и оранжеви плодове ще предаде уют наоколо.

Напълнете кана с червено вино.

Задължително поднесете пита. Поверието изисква тя да е домашно приготвена. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.

Продукти:
500 г жито
200 г захар
50 г орехови ядки

Приготвяне:
Изчистеното и добре измито жито се залива с вода.
Вари се на тих огън до омекване.
Изцежда се от водата.
Оставя се да изстине.
Смесва се със счуканите орехови ядки и захарта.
Декорира се с цепи орехови ядки.
Аз го харесвам поръсено с щипка канела.

Седемте постни гозби за Бъдни вечер:

Ден 6 Варено жито/Менюто
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.