неделя, 16 декември 2012 г.

Постен тиквеник с фини кори/Обредни хлябове


Ежедневно предизвикателство

„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер

Ден 7


ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ
Хлябът е задължителен елемент от обредността на Бъдни вечер. Естествено, наред с всичко останало на празника, така и той е обвит в мистични вярвания и поверия, при приготвянето му се спазват определени ритуали за здраве, благополучие и късмет.
Пластичните елементи върху хлябовете за Бъдни вечер изразяват най-важните ценности в живота на българите от едно време - дома, нивата, домашните животни и др. Означават се с помощта на топчета, прави или криви пръчици, кръгчета и спирали. В много редки случай фигурите се детайлират. Обредните хлябове само привидно изглеждат като илюстрация на селския живот, тяхната цел е не да покажат благополучие, а да го предизвикат. 
По традиция във всеки дом сутринта се замесват по няколко обредни хлябове. Използва се мълчана вода – младите моми, носели водата с менци от чешмата, като през цялото време по пътя за дома не продумвали и дума. Нашите баби, облечени в най-новите и чисти дрехи са замесвали тестото от нов квас и най-хубавото, най-бялото брашно.Обреден хляб "Божи колач"
Основен е хлябът, посветен на празника, наричан боговица, богова питка, богов кравай, благословник или бъдняк. По форма той е кръгъл и символизира безконечността, цикличността в живота. Има богата пластична украса от тесто, в която преобладават слънчевите символи - кръст, кръг, розетки или стилизирани цветя и птици.
Замесва се пита със сребърна монета – символ на благополучие. Питката за Бъдни вечер разбира се е постна, както другите гозби на трапезата. В народните разбирания тя е безкръвна жертва и умилостивява по-висшите от човека сили.
Обреден хляб"кола"
На места стопанката приготвя големи кръгли хлябове с пластични изображения на стопански сюжети, посветени на земеделието, животновъдството и дома - харман, кола, рало и орач, узрели пшенични класове, кепка грозде, бъклица с вино, овчарник, кошара, свинкя и др., които са  символи за благополучие и плодородие. Най-важен и кръста, за да е защитен домът от всяко зло.
Специално за коледарите се приготвят отделни хлябове-плетеници или краваи с дупка по средата - наречняк, вит-превит кравай. В приготвянето на тези хлябове се включват и момите. Те замесват и изпичат за своя коледар-избраник кравай, украсен освен с пластични цветя от тесто и с чимшир, здравец, орехи, сушени сливи, пара.
 

Продукти:
1 кг тиква
500 г фини кори
200 г орехови ядки
300 г захар
250 мл олио (растителна мазнина)
1-2 ч.л. канела

Приготвяне:
Тиквата се бели от кората и се реже на малки парченца.
Задушава се до омекване в тефлонов тиган.
Охлажда се.
Добавят се канелата, ядките, захарта и се разбърква.
Тава с размер 42/35 см (от комплекта на фурната) се омаслява.
Разстилат се 2 кори – всяка намазана с олио.
Разпределя се 1 с.л. плънка.
Реденето на кори и плънка продължава до изчерпване на продуктите.
Завършва се с кори, обилно омаслени.
Тиквеникът се реже на ромбове.
Пече се в предварително загрята до 180° фурна за 25-35 минути.
Ръси се с пудра захар.

 

Източник: Eva Toneva


Седемте постни гозби за Бъдни вечер:

Ден 7 Постен тиквеник с фини кори/Обредни хлябове  

Илюстрациите с надпис са скeнирани от илюстрована енциклопедия "Български традиционен календар" Пловдив 2004 г. 
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.