понеделник, 24 декември 2012 г.

Двойно шоколадова коледна торта


 Честито Рождество Христово!
Нека магията на празничната нощ завладее сърцата ви и
донесе повече топлина и светлина в домовете ви!

Щастлива Коледа!
Това  е онова забележително и специално време, когато с по-особено чувство си спомняме за онези, които са докосвали живота ни с доброта през цялата година.
Нека пожелаем за всеки от тях и за себе си по едно малко чудо!

Успешна и плодотворна 2013 година!
Нека душите ни са изпълнени с вяра, надежда и любов,
в семейството ни цари обич и сговор,
в желанията – споделеност и радост,
на трапезата – здраве и изобилие,
в работата – креативност и успехи,
в живота – равновесие и мир!

Весели празници, приятели!

и... за последно през тази година 
в промеждутъците на трескавото приготовление за празничните дни, 
се надявам да оцените моята скромна на външен вид,
 но изключително вкусна тортичка:
Шоколад… Звучи добре, нали? А двойна доза шоколад? Още по-добре, нали? В сравнение със съвършените на външен вид торти в някой виртуални кухни, моята е семпла и простовата, но впечатлява с фантастична комбинация от нежна и сочна основа и богата кремообразна шоколадово-сметанова глазура. Декорирана с червени, зелени и бели бонбони – традиционната коледно-новогодишна гама, тя и прекрасна сервирана с чаша топло мляко за дечица или с уханно кафе за възрастни в празничния ден.
Всъщност миналата година по декемврийско време направих тази торта 4 пъти в рамките на 5 дни. Първият опит завърши неуспешно, защото блатът се натроши, но беше излапан в насипно състояние. Вторият опит завърши с вкусна торта за Коледа – главна героиня в днешната публикация. Третият опит затвърди коледния и зарадва именик за Стефанов ден. Четвъртият опит, предвиден за 15-тия рожден ден на малкия магьосник, разчупи досегашните варианти с богат яйчен крем. До този момент тортите бяха много сочни и вкусни дори без крем и сиропиране, но рожденикът отсече: Тра-ла-ла, тра-ла-ла, на рожден ден ела. Ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем.”  Определено той има придирчив вкус и рядко ми (си) позволява(м) да експериментирам в празничния ден; обикновено разчитаме на богатия асортимент в сладкарниците. За първия път, когато аз приготвих торта за рождения му ден надникнете и прочетете тук Шоколадова торта с яйчен крем и глазура Ganache.

Както съм писала тогава….

……освен невероятния шоколадов вкус това, което прави тази торта уникална е, че тя е от типа mix-in-the pan” или „смеси направо в тавата”. Рецептата е изключително лесна – сухите и мокрите продукти се смесват директно в тавата за печене. По отношение на съставките е важно да се отбележат три неща. Първо – блатът не съдържа яйца. Второ – използва се горчиво и наситено на вкус какао. Трето – добавя се лимонов сок (или оцет), който влиза в реакция с какаото и при печенето блатът придобива лек червеникав  оттенък.

Нежна кадифена глазура Ganache обилно покрива блата като пухкава снежна пелена от приказките.  Декорирана с зелени и червени бонбони, тортата приема един празничен коледен вид – неустоим и примамлив. Насладете му се!

Необходими продукти за един шоколадов блат с диаметър 20 см:
Винаги приготвям блатовете от предния ден, за да бъдат добре охладени за сглобяването на тортата.
1 ½ ч.ч. (195 г) брашно
¾ ч.ч. (150 г) захар
¼ ч.ч.(25 г) какао, задължително пресято
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
1/3 ч.ч. (75 г) масло, стайна температура
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилова захар

Необходими продукти за глазура Ganache за торта с диаметър 20 см:
100 г кувертюр, нарязан на дребно
100 мл течна сметана
1 с.л. захар
½ с.л. масло, стайна температура


Начин на приготвяне на тортата:

Приготвяне на блата:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера, ванилията, содата и солта се смесват.
Задължително пресявам какаото, за да се избегне образуване на бучки. Използвам малка цедка с фина мрежа.
Добавя се маслото, водата, лимоновия сок.
С вилица се смесват всички съставки до хомогенна смес.


Форма за торта с отделящо се дъно и с диаметър 25 см се застила с хартия за печене.
Сипва се сместа.
Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за около 35 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра на блата излиза чиста.
При необходимост се покрива с алуминиево фолио, за да се избегне прегаряне отгоре.
Блатът изстива 20-30 минути във формата.
Внимателно се сваля пръстена на формата, блатът се обръща върху решетка, накрая се сваля и дъното на формата. Оставя се да изстине напълно преди сглобяването на тортата.
Ако блатът се извади по-рано от формата рискувате да се начупи на парчета, поради рохкавата си текстура. 

Приготвяне на глазура Ganache:
Сметаната и маслото се затоплят на среден огън. Не се допуска кипене и бълбукане! Затоплят се толкова, че да се хомогенизират и след това в тях да се разтопи шоколада.
Топлата маслено-сметанова смес се сипва в съда с нарязания на ситно шоколад и се оставя да престои в продължение на 5 минути.
Разбърква се до получаване на гладка смес.
Оставя се на стайна температура за около един час.
С шпатула или нож се разпределя върху охладения блат.


Сглобяване на тортата
В чиния за сервиране се разполага блатът. Задължително трябва да е охладен.
С шпатула или нож се разпределя глазурата.
Декорира се със зелени и червени бонбони с фъстък отвътре и бели BG бонбони „Снежинки”. Съхранява се в хладилник. 

  • Получават се 12 порции.
  • За двуетажна голяма торта с 16 парчета са необходими два шоколадови блата с диаметър 25 см, една доза пухкав яйчен крем с бял шоколад и желатин и една доза невероятно кадифено шоколадово покритие GANACHE. За едноетажна малка торта с 12 парчета изпечете един блат с посочените долу продукти, но във форма с диаметър 20 см – получава се по-дебел и по-рохкав, залейте го с половин доза GANACHE.
До скоро виждане в новата 2013 година. 
Заредена с нашите надежда, вяра и оптимизъм се надявам тя да бъде по-добра и по-успешна, по-незабравима и по-пълноценна от предходната!


.

16 коментара:

Мъх каза...

Весела Коледа, Вещичке!
Желая на теб и твоето семейство незабравими празници и една много хубава година!
Благодаря за парчето торта!

fedora каза...

Звучи и изжлежда много добре това торте! Харесва ми и закачливата украса :)

Весело посрешане на празниците, Вещичке :)

Мариета каза...

Весела Коледа, Вещичке! Здраве, топлина и уют да царят в дома ти!
Тортата е разкошна, поздравления!

Elti каза...

Честита Коледа! Здраве, много любов и благоденствие!

SONYA SHATEVA каза...

Честито Рождество Христово, Стани!Мир и благоденствие на семейството ти!Нека дните ви бъдат изпълнение с много усмивки, любов и разбирателство!Поздрав!

Живка каза...

Честита Коледа!
Здраве и любов за теб и семейството ти!
Тортата е върховна....
Весели празници!

Lety каза...

Честито Рождество Христово!
Мир, любов и щастие да царуват в дома ти! Бъдете здрави и честити!
Светъл празник!

tillia каза...

Стани, Честито Рождество Христово!
Много обич, светлина и топлота да сгряват дома ти!
Поздравления за невероятно вкусната торта!

Иглика каза...

Писах преди време, ама нещо е изчезнал коментара, а вече е късно да пиша за Коледа. Пожелавам ти весело посрещане на Новата 2013-та и нека е пълна със здраве и вълшебства!

pep-4o каза...

Честита Нова година, Стаси!
Да е добра, щастлива, весела и благодатна!
И много здрава!

Мариета каза...

Честита Нова година, Вещичке!
Да е мирна, да е сита,
да е здрава, плодовита!
Да ни носи с пълни шепи
щастие, любов, късмети!

ellyganova каза...

Честита Нова Година, Вещичке :)
Много здраве, щастие и късмет на теб и хората, които обичаш!
Тортата е точно по мой вкус ;)

Bety каза...

Честита Нова Година на семейството на феята в кулата на вещиците! :)
Нека годината ти е сладка, богата и вкусна като тази колоритна торта!

Angellove's Cooking каза...

Тортата изглежда много колоритна и вкусна, но то няма и как иначе да е :) всичко шоколадово е вкусно, а всичко двойно шоколадово - поне двойно по-вкусно!!!

Хубава 2013 и от мен, Стаси!!!

The witch каза...

Мъхче,
Ин,
Мариета,
Елти,
Соня,
Живка,
Лети,
Тили,
Иглика,
Ели,
Бети,
Мина,
Пепи,
от сърце ви благодаря за хубавите пожелания и коментари.
Прегръщам ви всички с радост и приятелски чувства!
Радвам се, че съм малка част от вашето виртуално кулинарно семейство!
Благодаря ви, че ме приехте!

Bety каза...

Стаси, а какво ще ни представиш, ...чакам с нетърпение...
:)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.