понеделник, 10 декември 2012 г.

Яхния от стар фасул в гювечета/Началото

Ежедневно предизвикателство

„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер

Ден 1

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от бдение или бъднини. В първия случай по-силна е християнската символика – с молитва да се посрещне раждането на Спасителя. Вторият вариант е отражение на езическите вярвания, според които раждането на младия бог се свързва с възкръсването на цялата природа и се смята за начало на новата година. Затова на Бъдни вечер се извършват множество ритуали и се спазват различни поверия, които трябва да донесат късмет и плодородие в дома; те изразяват благодарност към старата година и молба за здраве и плодородие пред следващата година.

Тъй като самата вечеря носи по-скоро празнично-ритуален характер, отколкото типично битов елемент, задоволяващ хранителните потребности, реших да представя любопитни детайли, свързани с поверията, гаданията и предсказанията, метеорологичните прогнози и на финала особеностите на менюто и пластиката на обредния хляб.

Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод за много весело настроение със странните обреди преди и по време на тази свята нощ около вкусна постна трапеза в компанията на най-близките хора. Надявам се, благодарение на моя разказ,  да се забавлявате от сърце на празника.

В седем поредни дни ще представя по една постна гозба за Бъдни вечер и по един кратък разказ относно:
 РИТУАЛИ И ПОВЕРИЯ
ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ І част
ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ ІІ част
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ
МЕНЮТО
ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ

Седемте постни гозби за Бъдни вечер:

Ден 1 Яхния от стар фасул в гювечета/Началото на разказите за Бъдни вечер

Продукти:
2 ч.ч. фасул
½ ч.ч. олио
3-4 глави лук
1-2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. замразен магданоз
1 с.л. сух джоджен
сол на вкус
5-6 лютиви чушлета по желание

Приготвяне:
Фасулът се накисва от предната вечер във вода.
На следващия ден водата се излива и се налива нова студена вода.
Вари се на умерен огън.
Лукът, нарязан на ситно, леко се запържва в мазнината до омекване.
Прибавят се червеният пипер и доматеното пюре.
Задушават се леко за 10 минути.
Свареният фасул се прецежда.
Разпределя се в пръстени гювечета.
Отгоре се разпределя запръжката.
По желание върху нея се поставя по едно лютиво чушле.
Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен.
Сипва по 3-4 с.л. от водата, в която е врял фасулът.
Гювечетата се запичат в умерена фурна за 30 минути.
Поднасят се топли.
  • Аз сварявам повече фасул, който използвам за приготвянето на пълнените пиперки. Очаквайте утре тяхната рецепта.
.

3 коментара:

Elti каза...

Много любимо ястие, за най-любимия празник. Изглежда перфектно! Поздрави и хубава нова седмица!

ellyganova каза...

Харесва ми темата на новото предизвикателство :)
Ще следя с интерес!
Поздрави!

The witch каза...

Елти, привет! Надявам се да надникваш тук през седмицата на предизвикателството и да оставяш своя коментар. Много ще се радвам.

Ели, мила, добре дошла в кулата. Дано предизвикателството е полезно за мнозина.

Дами, прегръдки от мен! Весел и приказен декември!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.