понеделник, 30 януари 2012 г.

Бисквитени валентинки със „стъклен” пълнеж

и 7 неща за мен
От 90-те години на ХХ век, макар да не е обичаен за нашият православен празничен календар, Денят на влюбените се е наместил трайно в съвременната празничност на българина. Според специалистите етнолози с усвояването на Свети Валентин като ден на влюбените българина показва открит стремеж да бъде част от културата на света, а съвместяването му с традиционния календарен празник Свети Трифон или Трифон Зарезан – в същото време се опитва да остане верен на  своите традиции. Потърсете в интернет и прочетете статиятаСвети Валентин vs. Свети Трифон или две в едно” на Радост Иванова от Етнографски институт с музей при БАН – София. Интересно четиво.
Съвместяването на двата празника носи след себе си много положителни черти. Естествено, съществуват мнения и в другата крайност. Самата аз не възприемам навлизането на католическите празници в нашата обредност, още повече, когато имаме собствен аналог. Освен това не подкрепям комерсиализацията и смятам, че хората, които се обичат не се нуждаят от специален ден, за да демонстрират чувствата си един към друг. В случая обаче с радост се възползвам от празничната дата. Надявам се да се съгласите с мен, че честването на 14-ти февруари като ден на виното и любовта е приятна комбинация. Едва ли някой има нещо против, имайки предвид общочовешкия смисъл на двата празника и желанието за повече топлина и обич между хората.
И така, в най-розовия и най-романтичния месец в годината ви предлагам поредица от „сърцати” рецепти. Ще започна с днешните бисквитени валентинки със ”стъклен” пълнеж.  

Необходими продукти:
190 г краве масло, меко
150 г захар
1 яйце
1 ч.л. ванилова захар
½ ампула лимонова есенция
325 г брашно, пресято
4-5 твърди червени бонбона, натрошени

Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват до пухкава смес.
Добавят се ароматите и брашното.
Замесва се тесто.
Разточва се кора с дебелина 7-8 мм.
Изрязват се сърчица.
Подреждат се в тава с хартия за печене.
Правят се кръгли дупки, с клечка се изважда излишното тесто.
Дупките се пълнят с натрошени бонбони.




Пече се в предварително нагрята до 180°С фурна за 8-10 минути.
Бисквитите изстиват в тавата.

  • Препоръчвам светло тесто за бисквитите със стъклен пълнеж, за да изпъква добре.
  • Бонбоните се трошат през найлонов плик с точилка непосредствено преди употреба, за да не се слепят отново вследствие влага и топлина.
  • Трябва да се вадят от тавата охладени, за да се стегне стъкления пълнеж.
  • Не трябва да се подреждат върху мека хартия, защото залепват.
  

Специално благодаря на  Ели (Моите любими рецепти), Диана (И да похапнем…) и  Емилия (The secret - with love) за споделените награди. Този приятелски жест ме прави щастлива и удовлетворена от работата по блога. Бих искала да ги споделя с приятели, които ме вдъхновяват; с приятели, които отделят от времето си и между многото задачи надничат тук, за да оставят своите мотивиращи коментари; с приятели, които се доверяват на моите рецепти и с готовност предоставят снимки за „Не е трудно; аз също опитах” и не на последно място – на приятели, които открих наскоро. Нека картинките украсят вашите виртуални кухни, за да демонстрират силата на приятелството. Продължавайте да правите света около вас по-вкусен, по-красив и по-ароматен.

Условия на The Versatile Blogger Award:

  1. Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
  2. Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
  3. Споделете 7 неща за себе си!
Наградата е за: 
  1. Калина и Приказки с канела
  2. Гисчо и Супичка
  3. Или и Кулинарни цветове от моя свят
  4. Емилия и The secret - with love
  5. Мариета и Когато готвенето стане страст
  6. Мъх и Горски мъх
  7. Пипи и В кухнята на пипилотките
  8. Ели и Моите любими рецепти
  9. Ина и Ossigeno
  10. Мария и Fait Maison
  11. Йоли и Вкусно с Йоли
  12. Лети и Кулинарно приключение
  13. Пепи и Храна на моите канибали
  14. Мария и My CookingBook Blog
  15. Соня и Моето сладко хоби
Предлагам, ако вече сте споделили 7 неща за себе си, да напишете за 7-те места, които искате да посетите; или за 7-те любими рецепти; или за други 7 неща, които харесвате. Надявам се да одобрите промяната в условието на наградата.
Условия на The Liebster Blog Award:

  1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал.
  2. Сложете наградата в блога си!
  3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
  4. Посетете блоговете им и ги информирайте.

Наградата е за: 
  1. Роси и Домашно приготвена храна
  2. Кокона
  3. Зорница и ZorniZZa PiZZa
  4. Диана и Опитайте… 
  5. Цветанка и Don't worry, be happy
Това е моят отговор:  

1. Ако имах вълшебна пръчица, бих омагьосала хората така, че да са по-близо до природата и истинските житейски ценности – любов, честност и достойнство, издържали изпитанието и превратностите на времето. 
2. Истинската ми работата е свързана с опазване, проучване и популяризиране на друг тип ценности – културните. Обичам си я, макар че в днешно време не носи очакваното финансово удовлетворение както за мен, така и за колегите ми. Мисля, че именно заради това трябва да ни впишат в Червената книга на изчезващите видове. Признавам, че понякога имам известни колебания, но… ако имах възможност да поема чисто нов професионален път, отново ще избера този, който вече съм избрала. Защото всеки един ден е различен – с извършеното, с прочетеното, с написаното, с преживяното от мен. В момента се подготвям за следващото стъпало, пожелайте ми късмет и успех, за да се справя. 
3. Нямаше да се чувствам толкова спокойна, ако зад гърба си не усещах опората на семейството си – съпругът и синът ми, родителите ми. Обичам си ги всички, въпреки че не винаги сме на едно мнение, което води до разногласия и противоречия. Признавам си, че никога – дори за миг, не съм преставала да ги обичам. Всичко, с което се захвана, реализирам с мисълта за тях. 
4. Щастието откривам в най-простите и най-обикновените неща. Щастлива съм, когато видя близките си усмихнати и доволни. Тогава се усмихвам и аз… Това пък на свой ред прави тях щастливи. Лесно е, нали? Истински кръговрат на щастието и усмивките. 
5. Съботата и неделята са любимите ми дни от седмицата, но не обичам да лентяйствам и бездействам. Харесва ми да прекарвам това време с любимите хора, да майсторя различни неща, да чета и уча. Наскоро приключих с първо ниво на езиков курс и продължавам с второ и трето. Всяко ново научено нещо ме прави по-богата и по-удовлетворена от себе си. 
6. Ако имах 1 млн. лв. бих похарчила всичко за пътешествия. По този начин отговорих на TV репортер преди години. Той остана видимо много разочарован. Чудя се какъв ли е бил правилният отговор за него, но ако отново ме попита – пак бих дала „грешния” отговор. 
7. Творчеството ме е направило такава, каквато съм – различна и търсеща. Това съм аз.
    .

    понеделник, 23 януари 2012 г.

    Полъх на лято или Спагети с риба тон и маслини

    Спагети с риба тон и маслини е забавно ястие, защото освен, че се приготвя изключително лесно, носи свеж средиземноморски полъх чрез интензивните аромати на риба и маслини. Какво по-приятно от дискретен летен повей в снежна делнична вечер? Ако харесвате соления и пикантен вкус на риба тон и маслини, вие ще заобичате този сос. Лично аз подходих към рецептата със смесени чувство, но останах впечатлена от аромата и вкуса. Опитайте и вие…

    Необходими продукти за 3-4 порции:
    320 г спагети
    250 г риба тон от консерва
    3 глави червен лук
    ½ ч.ч. маслини
    3-4 с.л. зехтин
    сол и черен пипер на вкус
    200 мл вода от варенето на спагетите

    Начин на приготвяне:
    Спагетите се варят според указанията на опаковката.
    Запазете 200 мл вода от варенето.
    Маслините без костилка се смилат в блендер или си режат на ситно.
    Лукът, нарязан на тънки полумесеци се запържва в загрятата мазнина до омекване.
    Прибавят се маслините, водата от варенето на спагетите и подправките.
    Задушава се 3 минути.
    Сваля се от огъня и се добавя рибата, изцедена от течността и нарязана на малки парченца.
    Почива 2 минути под капак, за да се компилират ароматите.
    Отцедената паста се разпределя в чинии за сервиране.
    Приготвеният сос се посипва обилно върху нея.

    • Ако харесвате по-сухи спагети, добавете само 100 мл вода. Ако ги предпочитате по-сочни – сложете 200 мл.
    • Добре е маслините да останат на едри парченца, а не на пюре.

    Източник: списание „Кулинарен журнал” от 2011 г.
    .

    понеделник, 16 януари 2012 г.

    "Mix-in-the-pan" type of cake


    Шоколадова торта с яйчен крем и глазура Ganache
    Днешната торта е семпла на външен вид, но още с първата хапка запленява с прекрасен запомнящ се вкус. Нежната и сочна шоколадова основа чудесно се комбинира с пухкавия яйчен крем с бял шоколад и желатин, а богатата шоколадово-сметанова глазура придава впечатляващ финален щрих на цялата кулинарна магия.

    Освен невероятния шоколадово-яйчен вкус това, което прави тази торта уникална е, че блатът е от типа mix-in-the-pan. Рецептата е изключително лесна – сухите и мокрите продукти се смесват директно в тавата за печене. По отношение на съставките е важно да се отбележат три неща. Първо – блатът не съдържа яйца, но въпреки това се получава мек и сочен. Второ – използва се горчиво и наситено на вкус какао. Трето – добавя се лимонов сок (портокалов сок или оцет), който влиза в реакция с какаото и при печенето блатът придобива лек червеникав  оттенък.

    Нежна кадифена глазура GANACHE обилно покрива тортата като пухкава снежна пелена от приказките.  Декорирана с цветни желирани бонбони, тортата приема един закачлив празничен вид – неустоим и примамлив. Насладете му се!

    За двуетажна голяма торта с 16 парчета са необходими два шоколадови блата с диаметър 25 см, една доза пухкав яйчен крем с бял шоколад и желатин и една доза невероятно кадифено шоколадово покритие GANACHE. За едноетажна малка торта с 12 парчета изпечете един блат с посочените долу продукти, но във форма с диаметър 20 см – получава се по-дебел и по-рохкав, залейте го с половин доза GANACHE.


    Необходими продукти за един шоколадов блат с диаметър 25 см:
    Винаги приготвям блатовете от предния ден, за да бъдат добре охладени за сглобяването на тортата.
    1 ½ ч.ч. (195 г) брашно
    ¾ ч.ч. (150 г) захар
    ¼ ч.ч.(25 г) какао, задължително пресято
    1 ч.л. бакпулвер
    1ч.л. сода бикарбонат
    ¼ ч.л. сол
    1/3 ч.ч. (75 г) масло, стайна температура
    1 ч.ч. (240 мл) топла вода
    1 с.л. лимонов сок
    1 ч.л. ванилова захар

    Необходими продукти за една доза яйчен крем с бял шоколад и желатин:
    500 мл прясно мляко
    125 г захар
    ванилия на вкус
    3-4 жълтъка
    1 яйце
    75 г царевично нишесте
    50 г бял шоколад
    1 пак. желатин на Д-р Йоткер
    65 г краве масло

    Необходими продукти за глазура Ganache за торта с диаметър 25 см:
    200 г кувертюр, нарязани на дребно
    200 мл течна сметана
    1-2 с.л. захар
    1 с.л. масло, стайна температура

    Начин на приготвяне на тортата:

    Приготвяне на блата:
    Брашното, захарта, какаото, бакпулвера, ванилията, содата и солта се смесват.
    Задължително пресявам какаото, за да се избегне образуване на бучки. Използвам малка цедка с фина мрежа.
    Добавя се маслото, водата, лимоновия сок.
    С вилица се смесват всички съставки до хомогенна смес.
    Форма за торта с отделящо се дъно и с диаметър 25 см се застила с хартия за печене.
    Сипва се сместа.
    Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за около 35 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра на блата излиза чиста.
    При необходимост се покрива с алуминиево фолио, за да се избегне прегаряне отгоре.
    Блатът изстива 20 минути във формата.
    Внимателно се сваля пръстена на формата, блатът се обръща върху решетка, накрая се сваля и дъното на формата. Оставя се да изстине напълно преди сглобяването на тортата.
    Ако блатът се извади по-рано от формата рискувате да се начупи на парчета, поради рохкавата си текстура. 


    Приготвяне на крема:
    Яйцата, жълтъците, захарта, ванилията и нишестето се разбиват в тенджера, в която след това ще се вари крема.
    Млякото се затопля.
    Към яйчената смес постепенно, по-малко с черпак се добавя от топлото мляко.
    Отново се връща на котлона. Вари се до гъст крем на тих огън 15-20 минути.
    Понякога смесвам дотук използваните съставки наведнъж без предварително затопляне, миксирам и варя на тих огън при периодично разбъркване.
    Добавя се шоколада, начупен на парченца. Бърка се до разтапянето му.
    Изсипва се желатинът, направо от пакетчето. Разбърква се до хомогенна смес.
    След като изстине достатъчно се прибавя мекото масло. Миксира се.
    Докато кремът изстива, периодично се разбърква, за да не хване коричка.


    Приготвяне на глазура Ganache:
    Сметаната и маслото се затоплят на среден огън. Не се допуска кипене и бълбукане! Затоплят се толкова, че да се хомогенизират и след това в тях да се разтопи шоколада.
    Топлата маслено-сметанова смес се сипва в съда с нарязания на ситно шоколад и се оставя да престои в продължение на 5 минути.
    Разбърква се до получаване на гладка смес.
    Оставя се на стайна температура за около един час.
    С шпатула или нож се разпределя върху охладения блат.

    Сглобяване на тортата
    В чиния за сервиране се разполага първия блат. Задължително трябва да е охладен.
    Поставя се сладкарски ринг като се затяга според диаметъра на блата.
    Разпределя се крема, които трябва да е полужелиран.
    Така стегната в сладкарски ринг, тортата остава в хладилника, докато кремът се желира - около 2 часа. Времето зависи от качеството на използвания желатин.
    В това време приготвям глазурата.
    Сладкарския ринг се сваля.
    Поставя се втория блат.
    С шпатула или нож се разпределя глазурата.
    Декорира се пожелание. В нашият случай малкият магьосник пожела украсата да бъде от желирани бонбони и сини бонбони M&M, дискретно поръсване с цветни захарни пръчици и цветни кокосови стърготини.
    Съхранява се в хладилник. 

    • Получават се 16 порции. 
    • Източник: тук
    Забравих да напиша, че това е тортата за 15-тия рожден ден на малкия магьосник. За първи път приготвям торта за рождения му ден. Определено той има придирчив вкус и рядко ми (си) позволява(м) да експериментирам в празничния ден. За да съм сигурна в успеха за 5 дни направих тортата 4 пъти. Първия път изпекох един блат с диаметър 20 см, но бързайки да го извадя от формата го натроших. Е, изчезна и в насипно състояние и то не в коша с отпадъци… Наложи се втори опит, който завърши с прелестна торта за Коледа, украсена с зелени и червени бонбони M&M и бели BG бонбони „Снежинки”. Третият опит затвърди коледния и зарадва именик за Стефанов ден. В опитите до тук тортата беше много сочна и вкусна дори без крем, но рожденикът отсече: Тра-ла-ла, тра-ла-ла, на рожден ден ела. Ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем.” Затова накрая направих два блата, който слепих с любимия яйчен крем с бял шоколад и желатин. От торта с 16 парчета след партито на 10 момчета открих едно-единствено парченце за снимане. Това е показателно за вкуса, нали?
    .

    понеделник, 9 януари 2012 г.

    Слънчева пита

    Да е слънчева и плодородна,
    спорна и благодатна,
    късметлийска и щастлива
    новата 2012 година!
    Реших първата рецепта за новата година да бъде символична. Представям ви моята слънчева пита. И нека както слънцето осветява чистото и свежо утро, така стартираме с надежда, усмихнато настроение и позитивна душевна нагласа новата 2012 година!

    Необходими продукти:
    1 кг брашно
    20 г прясна мая
    2 ч.л. сол
    4
    ч.л. захар
    550 мл топла вода

    Начин на приготвяне:
    Маята и захарта се разтварят в 200 мл топла вода.
    Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
    Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
    Прави се кладенче в средата, където се сипва маята и останалата вода.
    Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
    Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
    Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.

    Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
    С остър нож се дели на две равни части.
    Първата половина остана цяла – това е тесто №1 от снимката.
    Втората половина се дели на две части – 2/3 от нея е тесто №2 от снимката, а  останалата 1/3 е тесто №3. Тестото, с което не се работи се оставя настрани, покрито с фолио.

    Тава с диаметър 30 см се омаслява добре.

    Тесто №1 се дели на 5 еднакви по големина топки.
    Върху набрашнена повърхност от едно топка се разточва кора с диаметър 30 см.
    Поставя се в намаслената тава. Маже се с разтопено масло с помощта на четка.
    Действието се повторя с останалите 4 топки. Последната пета кора не се маже с масло.
    С остър нож се правят разрези в тестото до дъно, така че да се получат 8 триъгълни сектора.
    При ръба на тавата се оставя 1,5 см неразрязано тесто.
    Върхът на секторите се прегъва към ръба на тавата като леко се подгъва навътре.


    Тесто №2 се дели на 5 еднакви по големина топки.
    Повтаря се същата процедура с две разлики:
    1)    разточва се кора с диаметър равен на свободното място в центъра на тавата;
    2)    разрезите се правят така че върхът на всеки сектор да се разположи между „кифличките” на тесто №1 до ръба на тавата, без да се подгъва.

    Тесто № 3 се разполага в центъра на тавата.


    За да се получи красива съразмерна пита препоръчвам всяка част от тестото след оформянето в тавата да равни по височина с останалите две. Например първия път, когато приготвях питката, отделих по-голямо тесто № 2 и по-малко тесто №3. Затова направих втория пръстен само с 4 кори, а петата топка съединих с тесто №3.

    Питката втасва втори път на топло място до удвояване на обема.


    Декорира се с маково семе и сусам, за да се подчертаят допълнително отделните детайли: центъра – с мак, а единия пояс от сектори – със сусам. Преди поръсване много внимателно се маже с помощта на четка с разбит белтък.


    Пече се в предварително загрята фурна на 200°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
    Температурата се намаля на 180°С и се пече до готовност – около 40 минути. При необходимост се покрива с  алуминиево фолио, за да не прегори.
    Моята фурна пече по-силно отгоре, затова разполагам тавата в средата на долната половина. Всеки познава своята фурна и нека съобрази печенето според нея.

    Почива 15 минути в тавата.
    Изважда се и се охлажда върху решетка.


    *Идеята за оформянето на питката е заимствана от този хърватски сайт, като използвах собствена изпитана рецепта за приготвяне на тестото.
    • Още за тесто за хляб и пити тук.


    С радост и удовлетворение споделям новите попълнения в рубриката "Не е трудно, аз също опитах". Първо, красивата пита на Мариета по моята рецепта за Слънчева пита. Снимката получих по един куриер на флаш-памет и за съжаление не се запознах лично с тази толкова сръчна дама. Разбрах обаче, че питата многократно е красила празничната трапеза в нейния дом. 
    Мариета, радвам се, че моята рецепта е зарадвала Вашите близки в празничните коледно-новогодишни дни. Благодаря за доверието към моя блог и за изпратената снимка. Поздравявам Ви за прекрасното оформяне. Ще ми бъде приятно да се запознаем в скоро време.
    .
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.