понеделник, 27 февруари 2012 г.

Портокалово ризото

Днешната рецепта е много лесна за изпълнение, но се постига оригинален финален резултат. Ризото с портокал е нежно и деликатно ястие, подходящо за свеж щрих на романтична вечеря на свещи. Освен това ястието е идеално за вегетариански хранителен режим или за ден на варива при разделно хранене.   

Необходими продукти за 2 порции:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл течност
1 портокал, добре измит
2+2 ч.ч. вода
25 г краве масло или 2 с.л. олио
1 малка глава лук, ситно нарязана
175 г ориз
20-30 мл бяло вино
13 г пармезан, настърган
бял пипер и сол на вкус
1-2 с.л. пресен магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:
Портокаловата кора се бели с белачка като се поема възможно най-малко от бялата част – иначе ще предаде горчив вкус на ястието. 
Реже се на тънки пръчици.
Бланшира се в тенджера с 2 ч.ч. вода и се изцежда след това. 
Течността от бланширането се използва впоследствие при варенето на ориза.




Портокаловият сок се изцежда и се отделя настрани – получих 40 мл сок от моя портокал.
Лукът се сотира в загрятата мазнина. 
Добавя се оризът, сотира се няколко минути.
Налива се виното и ½ от портокаловия сок.
Вари се на тих огън като се добавя по 1 доза течност всеки път, когато ориза я поеме до окончателно поемане на четирите дози. Започнете с двете дози портокалова отвара.
Малко преди края на готвенето се добавят портокалов сок, магданоз, сол и пипер.
След сваляне от огъня се добавят пармезан и масло за сгъстяване.
Сервира се веднага, гарнирано с фин резен портокал и магданоз. 

  • За да подсилите оранжевия цвят на ястието може да използвате куркума, но само 1-2 щипки, колкото за цвят, за да не се ароматизира силно от подправката.
  • За постигане на още по-кремообразна текстура може да добавите малко сметана. 
  • Източник.
.

понеделник, 20 февруари 2012 г.

Салата от риба тон, круша и орехи

Днешната салатата е фантастично съчетание от ароматно рибно филе, ненатрапчива плодова сладост, традиционна мекота на бяло саламурно сирене и хрупкави орехови ядки. Неутралният дресинг спомага отделните продукти да слеят своите специфични вкусове в едно изкусително цяло. Подходяща е както за салата преди основно ястие, така и за лека вечеря. Опитайте….

Необходими продукти за 2 порции:
200 г риба тон от консерва
2 средни круши, хрупкави
8 с.л. орехи
4 с.л. червен лук
сол и черен пипер на вкус
сирене, колкото 2 кибритени кутийки

за дресинг:
5-6 с.л. кисело мляко
2-3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Рибата се оцежда от соса и се реже на малки парчета.
Крушата се разполовява и почиства от семките. Всяка половина, с отрязаната част към дъската, се реже на два пласта, после напречно на тънки филийки.
Орехите се режат на дребно.
Лукът се реже на много ситно.
Основните продукти се смесват в дълбока купа.
Млякото и зехтинът се смесват добре, подправят се с пипер и сол, изливат се в купата.
Сиренето може да се нареже на кубчета или да се сервира на плочка към салатата.
Добре е да престои в хладилник поне час.
Декорира се с цяла орехова ядка. 

  • Препоръчвам да се използва не толкова узряла и мека, а по-хрупкава круша.
  • Ако нямате червен лук, не го заменяйте с обикновен, прескочете го.
  • Добре е да се използва мляко с по-висок процент масленост.
  • Количеството на дресинга може да промените според своя вкус, но съотношението мляко към зехтин трябва да се запази две към едно.
.

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Канелени сърчица


Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл
50 г меко масло + 2 с.л. за намазване
4 с.л. захар
1 яйце, стайна температура
2 2/3 ч.ч. (380 г) брашно
10 г. прясна мая или 1 ½ ч.л. суха мая
182 ч.л. сол
125 мл топло мляко
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:
Прясната мая и 1 с.л. захар се разтварят в млякото. Покрива се за 10 минути.
Маслото и останалата захар се разбиват с миксер.
Добавя се яйцето.
Сипва се течността с маята.
Сменят се бъркалките на миксера с тези за тесто.
Постепенно се прибавя пресятото брашно и солта.
Замесва се меко тесто.
Втасва 1 час в намаслена купа, покрито с найлон и мека кърпа.
Премества се на набрашнена повърхност.
Разточва се правоъгълник с размери 20/50 см.
Маже се с разтопено масло.
Ръси се с кафява захар и канела.
От двете по-дълги страни към средата равномерно се навиват две рула.
Режат се парчета с дебелина 2 см.
 

Обръщат се с разреза нагоре и се прищипват се в долния край, за да се получи форма на сърце.


Поставят се в тава с хартия за печене.
Почиват 20 минути.

Пече се в нагрята до 190°С фурна за 15 минути.


По желание се приготвя глазура за блясък от 3 с.л. пудра захар и топла вода, с която канелените сърчица се мажат, докато се още топли.
  • Ако използвате суха мая, тя се прибавя с брашното.
  • Не прекалявайте с канелата, защото сърчицата ще потъмнеят прекалено.

С огромна радост и нескрито задоволство публикувам писмото на Даниела, пристигнало за „Не е трудно; аз също опитах” на 15 януари, благодарение, на което седмицата ми започна оптимистично и вдъхновяващо:
„Здравей! Направих медено-банановата торта за първия рожден ден на моя син, стана уникална на вкус и всички много я харесаха, за което благодаря.”
Даниела, аз също сърдечно ти благодаря за доверието към моята рецепта, за заделеното време да ми изпратиш снимките и тези мили думи.
Първият рожден ден е събитие с изключителна важност в живота на малкото човече и неговите близки. Пожелавам на теб и твоето семейство много здраве и късмет. Нека малкият малчуган расте щастлив, окрилен от вашата любов и грижа! А на теб специално пожелавам нови кулинарни приключения и удовлетворения!
.

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Тестени сърчица

Продължавам предпразничната тема с поредната „сърцата” рецепта. Експериментирах с нея няколко пъти, докато постигна задоволителен финален резултат. Препоръчвам да спазвате няколко условия:
  • за по-меко и по-еластично тесто при замесването използвайте мляко и вода в съотношение 1:1; 
  • тестото не трябва да се разточва на прекалено тънък правоъгълник с по-големи размери, за да са по-пухкави питките;
  • не слагайте пълнеж от сирене или кашкавал, за да не се получат загорели грапавини по повърхността; 
  • на навивайте прекалено стегнато рулата, иначе ще се получат деформирани сърчица след печенето; 
  • не забравяйте да прищипвате сърчицата в долния край преди второто втасване, за да имат по-хубава форма. 
В общи линии е това, а станалото е ясно на всички любители на домашно приготвените тестени храни  – забавлението от месенето и играта с тестото при създаването на разнообразните форми.
    Идеята за оформянето на тестените сърчица заимствах от този хърватски сайт. Използвах собствена изпитана рецепта за приготвяне на тестото. Обикновено с двойна доза от посочените продукти приготвям невероятен домашен ръчен хляб*.

    Необходими продукти за 12 броя:
    500 г брашно
    10 г прясна мая или 1 пак. суха мая
    1 ч.л. сол
    2 ч.л. захар
    145 мл прясно мляко
    130 мл топла вода

    Начин на приготвяне:
    Маята и захарта се разтварят в 100 мл топла вода.
    Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
    Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
    Прави се кладенче в средата, в което се сипва маята и останалата вода.
    Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
    Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
    Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа.
    Оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.
    Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.

    Разточва се правоъгълник с размери не повече от 60/30 см.
    Маже се с разтопено масло, ръси се с шарена сол.
    Реже се надлъжно на три ленти, а след това напречно на четири.
    Получават се по-малки правоъгълници с размери не повече от 15/10 см


    Всеки правоъгълник се навива на руло.
    Обръща се с гладката страна нагоре.
    Сгъва се така, че двата края се срещат в средата отдолу.
    С остър нож се правят надлъжни разрези, но без 2 см в средата.


    Отрязъците се отдалечават един от друг.
    Завъртат се така, че към нас да сочи разреза.
    Получава се фигура, подобна на пеперуда.
    Реже се на две, така че да се получат две сърчица.


    В долния край се прищипват с пръсти, за да се заостри.
    Сърчицата се слагат в намаслена или застлана с хартия за печене тава.
    Втасва втори път за около 1 час.


    Пече се в предварително загрята фурна на 220°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
    Температурата се намаля на 200°С и се пече до готовност – около 15 минути.
    Сърчицата почиват 10 минути в тавата. 

    *Ако решите може да замесите тесто от следните продукти, да го разделите на две еднакви части, да оформите от първата тестените сърчица, а от втората този прекрасен домашен хляб:
    1 кг брашно
    20 г прясна мая
    2 ч.л. сол
    1½ с.л. захар
    550 мл топла вода


    Използвам възможността да благодаря на Moni ( Kochzauber) и fedora (Ossigeno)
    за приятелския жест и доброжелателност към мен и моята кула.
    Дами, за породен път изпълнихте деня ми с радост.
    На свой ред искам да зарадвам някой с този прекрасен розов букет:
    Честито!
    .

    четвъртък, 2 февруари 2012 г.

    Богата сутрешна закуска или яйца по украински от стара позабравена готварска книга

    Всъщност мястото на тази рецепта не беше между поредицата от "сърцати" рецепти. Преглеждайки наличните чернови, за да подредя планувани публикации за времето, в което ми предстои да се готвя за тест, дали заради късния час или нечия друга вълшебна пръчица, яйцата по украински вече нетърпеливо очакват вашата компания. 
    С тази рецепта се убеждавам за пореден път в ефикасността от идеята да възродя старите готварски книги. Прелиствайки в един следобед, въпреки че липсва визуализация в старите книги, интересът ми бе привлечен от две рецепти за яйца – едната по украински, а другата – по ориенталски.
    Не мога да не се похваля колко апетитно изглежда ястието, колко одобрителни възгласи чух, колко празни чинийки измих. Яйцата по украински идеално съчетават хрупкава хлебна коричка, кадифена кашкавалена текстура и кремообразна мекота на яйчения жълтък в изкусително творение. Ястието е подходящо за богата сутрешна закуска, за предястие или за вечерно основно блюдо в белтъчен ден, както е в нашия случай, заради разделното хранене. Опитайте… Надявам се да ви хареса. Очаквам отзиви… 

    Необходими продукти за 2 порции:
    2 филийки от бял хляб, 8/8 см и дебелина 1 см
    краве масло за намазване
    кашкавал
    2 яйца
    сол и черен пипер на вкус
    2 с.л. сгорещено масло


    Начин на приготвяне:
    Филийките се мажат тънко с масло.
    Подреждат се в намаслена тавичка.
    Покриват се с кашкавален пласт дебел 1 ½ см.
    В средата се прави вдлъбнатина, в която се счупва от ниско 1 яйце.
    Посолява се и се ръси с черен пипер.


    Запича се в предварително загрята до 180°С фурна до готовност на яйцата.
    Сервират се топли.

    • В оригиналната рецепта филийките са квадратни с размер 7-8 см.

    • Освен това, след посоляването всяко яйце се полива с 1 с.л. сгорещено масло. Пропуснах тази стъпка, за да се получи по-диетично ястието.
    .
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.