неделя, 29 април 2012 г.

Спаначена салата с моркови


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 7

Ако вече сте опитали свежият вкус на Спаначената салата с репички от втория ден на предизвикателството, днес ви представям нов вариант на полезна и засищаща салата, в която спанакът идеално се допълва от свежи моркови и сурови ядки, всичко потопено в кадифената мекота на млечен дресинг.

Необходими продукти за 2 порции:
250 г спанак
1-2 моркова
100 г сирене
1 с.л. сурови слънчогледови семки

Млечен дресинг:
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Спанакът се реже на тънки ивици.
Морковът – на тънки ленти, оформени с картофобелачка.
Сиренето – на кубчета.
Всичко се смесва в подходяща купа.
Залива се с дресинга, забъркан предварително.
Ръси се със сурови слънчогледови ядки.

Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 7. Спаначена салата с моркови

Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

събота, 28 април 2012 г.

Подлютена салата от маруля и червен боб


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 6

За днешната салата почерпих вдъхновение от мексиканската кухня. Избрах характерният за нея червен боб да партнира със своята мекота и кадифеност на хрипкавата и свежа маруля. Няколко стръка зелен лук и чесън деликатно внасят своя специфичен аромат и вкус. Финален акцент в пролетната комбинация се явява подлютения дресинг от кетчуп, зехтин и щипка лют червен пипер. Внесете мексикански полъх в своя ден чрез купичка цветна и вкусна салата.    

Необходими продукти за 2 порции:
1 ч.ч. червен боб от консерва, изцеден
1 голяма маруля
4 стръка зелен лук
4 стръка зелен чесън

Подлютен дресинг:
4 с.л. кетчуп Heinz
2 с.л. зехтин
2 с.л.  вода
2-3 щипки лют червен пипер според вкуса
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Марулята се реже на тънки ивици.
Лукът и чесънът – на колелца.
Всичко се смесва в подходяща купа с боба.
Залива се с предварително забъркания подлютен дресинг. 

Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 6. Подлютена салата от маруля и червен боб
Ден 7. Спаначена салата с морковени ленти и сирене 


Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Коя за какви ястия е подходяща?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

петък, 27 април 2012 г.

Морковена салата с репички и мащерка


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 5

Историята на моркова може да се проследи 5 000 години назад в централна Азия. През вековете търговци, пътуващи през региона на Афганистан разпространяват семената на новото и продуктивно растение по търговските пътища на Арабия, Африка и Азия. Постепенно достига до Средиземноморието. Първите моркови са бели, розови, жълти, зелени, лилави и черни, но не и оранжеви. През ХVІ век холандски градинари успяват да култивират познатите ни оранжеви моркови. В наши дни най-популярни са именно те, следвани от жълтите и червени разновидности, които се срещат често в азиатската кухня.

От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин – до 17 мг/100 гр). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и предпазва хората от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично на инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки. Чаша сок или нектар осигурява необходимата дневна доза от провитамин А, който освен това въздейства благоприятно на зрението, подобрява вида на кожата, ноктите и косата, т.е. действа като естествена козметика.

 

Ще спомена няколко любопитни факти за морковите. Морковът е познат и обичан още от дълбока древност. Елините наричали моркова Caroton. Те са го използвали повече за медицински цели, отколкото като храна. Римляните го наричат Carota. Известно е, че хапвали както сурови, така и варени моркови, придружени с дресинг от маслиново масло и различни билки. Подобно на много други растения, по различно време в древните общества, морковът е смятан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости. В келтската литература морковът е наричан "подземен мед" заради сладкия му вкус. Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова, а правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови. През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ - сладкишът от моркови. Първият сок от моркови е бил направен в Англия и се е наричал Carrolade.


Надявам се салатата да ви достави радост така, както на мен. Добър апетит!   

Необходими продукти:
170 г моркови
150 г краставица
6-7 репички
2 с.л. сурови слънчогледови ядки
2 с.л. сурови тиквени ядки

Дресинг с мащерка
1 с.л. зехтин
1-2 щипки суха мащерка
сол

Начин на приготвяне:
Морковите се почистват е стържат на едро ренде.
Краставицата се бели и реже на кубчета.
Репичките – на резенчета.
Всичко се смесва в подходяща супа.
Добавят се суровите ядки.
Овкусява се с малко сол, мащерка и зехтин – както са правили римляните (виж увода).


Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 5. Морковена салата с репички и мащерка

Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Коя за какви ястия е подходяща?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

четвъртък, 26 април 2012 г.

Зелена салата с грейпфрут и сусам


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 4
Вече съм в средата на поставеното предизвикателство. Не съм се отказала. Напротив, продължавам с още по-голям запас от идеи и ентусиазъм. Салатата днес представлява свежа и колоритна композиция. Всъщност именно цветовете се оказаха решаващи в днешния избор на салатените съставки. Разгледах наличните продукти в хладилника и прецених, че оранжевият цвят ще бъде идеален партньор на зеления т.е. господин Грейпфрут за госпожа Маруля. Тя е основния, водещия компонент, а той – веселият цветен момент. Сусамовият дресинг внася изненадващата атмосфера на тяхната компания. Лично на мен салатата не ми хареса овкусена със сол. Ако решите опитайте, но не ви препоръчвам.

Необходими продукти за 2 порции:
1 голяма маруля
1 голям грейпфрут

Сусамов дресинг:
2 с.л. зехтин
2 с.л. сусам

Начин на приготвяне:
Грейпфрутът се почиства от кората и ципите. Реже се на парченца.
Марулята се реже на тънки ивици.
Залива се с дресинга.

Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 4. Зелена салата с грейпфрут и сусам
Ден 7. Спаначена салата с морковени ленти и сирене

Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Коя за какви ястия е подходяща?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

сряда, 25 април 2012 г.

Салата Детокс със сурови ядки


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 3

Деоксикацията представлява прочистване на организма от токсични вещества и замърсители, натрупани в тялото от замърсената околна среда и неправилното хранене. Това е една чудесна салата, пълна с витамини и минерали, с която може да разнообразите трапезата си здравословно.
Суровите ядки се определят от специалистите по здравословно хранене, като една от храните с най-полезно здравословно и лечебно действие. Ядките от орех, лешник, бадем, фъстък, а също така  и голи слънчогледови семки, тиквени семки, сусам, ленено семе са богат източник на  ценни хранителни вещества. Витамините и минералите,  които се съдържат в тях се усвояват 100% от организма.
Консумацията на слънчогледови семки води до понижаване нивата на холестерол, което ги прави полезни при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане. Съдържащият се в тях витамин Е е важен антиоксидант. При недостиг се развива анемия. Лекарите го предписват при заболявания на черния дроб. Високото съдържание на магнезий спомага за ускоряване на метаболизма; успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове; подпомага редуцирането на астматичните пристъпи. Селенът, който предизвиква възстановяване на ДНК и синтезиране на увредени клетки, подобрява детоксикацията и предпазва от рак.
Тиквените семки са различни по цвят и форма: бели, матовобели, светлокафяви, плоски или елипсовидни. В България се нареждат на трето място по консумация след фъстъците и слънчогледовите семки. Богати на микроелементи, които спомагат за прочистване на кръвта, активизират сърдечната дейност, подобряват паметта, намаляват умората, повишават имунитета.
Съвети за избора и съхранението на суровите ядки:
  • За да запазят качествата си, за да не се развалят и заради високото съдържание на мазнини те трябва да се съхраняват на тъмно, сухо и прохладно място.
  • Купувайте пакетирани семки в непрозрачна опаковка, която е добре херметически затворена. Проверявайте срока на годност. След отварянето им съхранявайте в хладилник или фризер.
  • Не купувайте семките насипно. Не можете да проверите нито производителя, нито срока на годност. Освен това, продуктите в отворени витрини са изложени на пряка слънчева светлина, което е вредно за продуктите.


Необходими продукти за 2 порции:
1 маруля
2 големи моркова
4 репички
3 с.л. стафиди
3 с.л. сурови слънчогледови семки
3 с.л. сурови тиквени семки

Дресинг:
2 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
мед

Начин на приготвяне:
Марулята се реже на тънки ивици.
Морковът се стърже на едро ренде.
Репичките се режат на резенчета.
Смесват се в подходяща купа заедно със суровите семки и стафидите.
Заливат с дресинга. 
На финала се залива с малко мед, които омекотява лимоновия вкус.


Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 3. Салата „Детокс” със сурови ядки 
Ден 7. Спаначена салата с морковени ленти и сирене

Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

вторник, 24 април 2012 г.

Спаначена салата с репички


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 2
Полезна, свежа и засищаща. Това е определящо за тази салата. Крехките спаначени листа – традиционно обвързани с млечните продукти, прекрасно си хармонират с кубчетата сирене и млечния дресинг. Репичките предават колорит на салатата, а суровите семки са забавен акцент. Добър апетит!

Необходими продукти за 2 порции:
250 г спанак
5-6 репички
100 г сирене
1 с.л. сурови слънчогледови семки

Дресинг:
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтитн
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Спанакът се реже на тънки ивици.
Репичките – на полуколелца.
Сиренето – на кубчета.
Продуктите се смесват в подходяща купа.
Дресингът се забърква предварително в купичка и се излива върху салатата.
Ръси се със сурови слънчогледови семки.

Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 2. Спаначена салата с репички
Ден 7. Спаначена салата с морковени ленти и сирене

Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

понеделник, 23 април 2012 г.

Яйчена салата с маруля


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 1
Колкото повече салати консумирам, толкова повече ми стават любими. Колкото повече ги харесвам, толкова по-творчески се получават. Ето защо си поставям ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”. От днес до неделя ще представям по една салата от пресни зеленчуци с разнообразни прибавки като плодове, сурови ядки, яйца и млечни продукти. И като всеки един проект, с които се залавям, аз направих организационен план – списък на салатите по дни, списък на необходимите продукти и т.н. Това са те – седемте главни героини в текущата седмица на предизвикателството:

Ден 1. Яйчена салата с маруля
За начало опитайте първата салата. В крехките листа на сочната маруля се крият лучени колелца, хрупкави репички и топли яйчени парченца. Млечният дресинг й придава мекота, която се разчупва от суровите слънчогледови семки.

Необходими продукти за 2 порции:
1 голяма маруля
2 стръка зелен лук
4 сварени яйца
4 репички
1-2 с.л. сурови слънчогледови ядки


Млечен дресинг:
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Марулята се реже на тънки ивици.
Лукът – на колелца.
Яйцата – на малки кубчета.
Репичките – на полукръгчета.
Зеленчуците се смесват в подходяща купа.
Залива се с дресинга, забъркан предварително.
Ръси се със сурови слънчогледови ядки.


Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.