понеделник, 25 юни 2012 г.

Весели мъфини с моркови и пастърма


Мъфини  с кисело мляко ІІІ вид
Ако вече сте изпробвали тази рецепта, днес ви предлагам нейната трансформация в солен вариант. Мъфините са прекрасни, особено в разрез – морковените парченца са запазили своя свеж цвят и предават весело настроение, а парченцата пастърма допълват картинката като в мозайка.

Необходими продукти:

1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност

2 ч.ч. (280 г) брашно
½ пак. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. олио
60 г морков
60 г пастърма

Начин на приготвяне:
Фурната се включва на 180°С. Във форма за 12 мъфина се поставят хартийки за печене.
Към пресятото брашно се добавя бакпулвера и солта.
В друга купа, с помощта на телена бъркалка, се смесват яйцето; шупналото със сода, мляко; олиото;
моркова – настърган на ситно ренде или нарязан в блендер; пастърмата – нарязана на ситни парченца.
Към течните съставки се добавят сухите и се разбърква.


Сместа се разпределя във формите. Пече се 20 минути. 


Мъфините изстиват 10 минути във формата.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.

  • Мъфините са най-добри, докато са все още пресни. Не препоръчвам да се консумират в следващия ден, ако оцелеят дотогава.
.

понеделник, 18 юни 2012 г.

Филипински хлебчета Pandesal

Pandesal са класически филипински хлебчета. Въпреки името си Pan de Sal/солен хляб, те имат леко сладък вкус. Сервират се топли на закуска, гарнирани с конфитюр, сирене, пастет или друго по желание. Идеали са потопени в ароматно кафе или кадифен горещ шоколад.
Истинското предизвикателство в домашното приготвяне на тези хлебчета е търпението. Не трябва да се бърза! Необходимо е тестото да втасва добре! Освен това е характерно, че след първото втасване, без да се премесва, се оформят парченца и внимателно се овалват в галета. Да, точно така сте разбрали - няма нужда от повторно втасване. Насладете се на тези фантастични въздушни и пухкави хлебчета.
             
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл
½ ч.ч. (120 мл) прясно мляко
15 г прясна мая (или 1 ч.л. суха мая)
1 с.л. захар
2–2¼ ч.ч. (280–350 г) брашно
½ ч.л. сол
1 яйце, разбито
2 с.л. олио
½ ч.ч. галета за поръска

Начин на приготвяне:
Прясната мая и захарта се разтварят в топлото мляко.
Оставя се настрани за 5–10  минути.
Брашното и солта се пресяват върху работния плот или в широка тава.
В кладенче се сипва разтворената мая, олиото и яйцето.
Меси се не по-малко от 10 минути до гладко и еластично тесто.
Прехвърля се в намаслена купа.
Покрива се с намаслено найлоново фолио и мека кърпа.
Втасва на топло до удвояване на обема за не по-малко от 1 час.
Тестото се изсипва от купата върху набрашнена повърхност.
Не се премесва!
Дели се на 4 надлъжни части. 


От всяка част се оформя цилиндър.
Не се притиска и мачка, а само се заглажда като леко се претъркулва.
Реже се диагонално на 4–5 парчета. 
Получават се общо около 18-20 хлебчета


В купичка се сипва галета, където едно по едно се овалват хлебчетата


Редят се в намаслена или застелена с хартия за печене тава.
Почиват 20 минути.
Пече се в загрята до 180°С фурна за 15 минути.
Сервират се топли.
Прекрасни са и студени - хрупкави отвън, но меки и въздушни като летни облачета отвътре.


Източник: Прекрасният блог на Диана Опитайте…
.

понеделник, 11 юни 2012 г.

Зеленчуков микс и ястия с възможности за кулинарна динамика

Сам по себе си зеленчуковият микс предполага широко разнообразие в зависимост от включените в него видове зеленчуци. От друга страна, може да се използва за приготвяне на различни ястия, което засилва "колорита" на кулинарната картина. Сочните зеленчукови парченца идеално подхождат на скучното пилешко месо в обедната салата. Цветните късчета предават весел и закачлив вид на бялото ризото. И не на последно място, с характерния си аромат и вкус обогатяват пастата. Истинска кулинарно-зеленчукова динамика, нали?

Пилешка салата със зеленчуков микс

Необходими продукти за 2 порции:
200 г пилешко месо, сварено
100 г зеленчуков микс, замразен
100 г кашкавал
2 яйца, сварени

Млечно-майонезен сос:
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. майонеза
сол и черен пипер на вкуса

Начин на приготвяне
Замразеният зеленчуков микс се вари на пара за 10 минути.
Свареното месо се реже на дребни парченца.
Кашкавалът се реже на малки кубчета.
Яйцата се режат на по-дребно.
Всичко се смесва в купа.
Залива се с млечно-майонезения сос.
Имам приставка за готвене на пара. Представлява кръгла решетка на къси крачета. По периферията има сгъваеми подвижни части, които се разтварят като цвете и благодарение на това, приставката заема положения според различните диаметъри на тенджерите. Обичайно готвя в тенджери алпака с ”Sandwich bottom”/”Сандвич-дъно” на „Хром”АД – Силистра. Много съм доволна от тези  съдове, но специално за варенето на пара с приставка си купих най-обикновена малка тенджерка със стъклено капаче. Без да отхлупвам често, мога да следя варенето през капачето. В тенджера се сипва вода, но да не се показва над приставката. След като заври се слагат зеленчуците и се готви под капак за различно време, според вида.

Ризото със зеленчуков микс


Необходими продукти за 2 порции:
1 ч.ч. е с вместимост 200 мл течност

1 малка главичка кромид лук, на ситно
1-2 скилидки чесън, счукан
2 с.л. олио
250 г зеленчуков микс, замразен
1 ч.ч. (170 г) ориз
4 ч.ч. (800 мл) зеленчуков бульон или вода
1-3 с.л. краве масло
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Зеленчуците се сотират в олиото за 1-2 минути.
Добавя се оризът като се разбърква.
Сипва се 1 ч.ч. топъл бульон, разбърква се.
Захлупва се и се вари на много слаб огън.
Когато оризът поеме течността, се добавя втора порция бульон. После трета и четвърта.
Сваля се от котлона.
Прибавя се масло, магданоз, сол и пипер. Разбърква се.
Сервира се в чиния като се обръща от купичка.

Спагети със зеленчуков микс и богат млечно-майонезен сос


Необходими продукти за 2 порции:
200 г спагети
2 с.л. олио
1 малка глава лук, на ситно
1-2 скилидки чесън, пресован
250 г зеленчуков микс, замразен
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
2 с.л. вино
100 мл течност от варенето
сол и черен пипер на вкус

Богат млечно-майонезен сос:
2 с.л. кисело или прясно мляко
2 с.л. майонеза
1 с.л. горчица
1 с.л. кетчуп

Начин на приготвяне:
Спагетите се варят според указанията на опаковката.
Лукът и чесънът се сотират в затоплено олио за 1 минута.
Замразените зеленчуци се добавят и се задушават, докато се отпуснат.
Прибавя се доматеното пюре, захарта, виното, подправките и течността от варенето на спагетите.
Готви се на тих огън до готовност на зеленчуците*.

Сварените спагети се сипват в зеленчуците и се размесва добре.
Всичко се разпределя в две чинии.
По желание се овкусява допълнително с богат млечно-майонезен сос.
Когато нямам кисело мляко, използвам прясно мляко за млечно-майонезения сос.

* Времето за готвене зависи от видовете зеленчуци в микса.

.

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Реновация на лятно яке

след незнайно нашествие на жълтеникави странни петънца

След преобразяването на скучния бял топ с декорация от пайети и мъниста, неудържимо прерових гардероба си за нещо друго, с което да продължа. Така попаднах на лятно яке, което по незнайни причини преди време се сдоби със странни малки жълтеникави петънца. Тъй като беше любимата ми връхна дрешка за лятна почивка, всяка пролет успешно прескачаше чувалчето с дрехи за бракуване при пролетното прочистване на гардероба.
Ето какво направих с него.

Необходими материали:
пайети и прозрачни мъниста според броя и големината на петънцата
игла, която минава през пайетите и мънистата
бял конец – единичен за ръчно шиене или двоен от машинните

Изпълнение:
Внимателно огледах дрехата за всички налични петънца.
Оказаха се изцяло в лявата половина на предната част. 


Разположих пайети върху тях.
Добавих още пайети, за да свържа идейно цялата картинка.
Уплътних при джобчето, защото там петънцата бяха малки, но повече на брой.
Реших, че ако разположа пайетите симетрично върху двете половини, ще се получи прекалено натруфено и лъскаво. Затова елемент от лявата половина прехвърлих огледално на дясната – линията над джобчето.
Разполагах само със сребристи пайети. Вероятно с бели щеше да изглежда по-семпло.


Как става зашиване на пайети:
В ухото на иглата се вдява единият край на дълъг конец и се прави възел.
Иглата се промушва в мястото, където ще се пришива пайетата, възелът остава от опаковата страна. 
Нанизва се пайетата, така че да застане върху плата след като конецът се изтегли (1).
Нанизва се мънисто (2), конецът отново се изтегля (3).
Иглата се промушва обратно към опаковата страна през дупката на пайетата (4).
Конецът се изтегля от обратната страна, така че пайетата и мънистото да се застанат върху плата (5).
Прави се възел с конеца-остатък след началния възел.
Бодва се 2 см напред за пришиване на следващата пайета.
За по-сигурно след всяка пайета от опаковата страна се прави възелче-примка.
Шиенето не трябва да е нито прекалено стегнато, нито прекалено хлабаво.


Практични съвети:
  • Пайети и мъниста се пришиват по-трудно върху разтеглива, прекалено тънка и ефирна тъкан.
  •  Задължително е предварително разработване на визията на вашата дреха, за да прецените как да организирате пайетите и мънистата върху нея.
  • Дрехи с помпозни и натруфени декорации се открояват повече и изискват по-малко аксесоари, докато няколко деликатно разпръснати пайети или мъниста придават блясък на вашата дреха, без да се натрапва.  
  • Малки пайети или мъниста в цвета на вашата дреха ще осигури фин блясък, а декорация в смели контрастни решения и с по-големи пайети или мъниста ще изпъква прекалено.  
  • Поставете пайетите или мънистата на мястото, което искате да подчертаете, в зависимост от особеностите на фигурата си. Избягвайте декорация при местата, които искате да останат незабелязани.
Подобни дребни радости, които отнемат не повече от 30 минути време, а пълнят душата с приятна емоция всеки път, когато ги погледнеш са завладяващи и вълшебни. Опитайте... и няма начин да се спрете.
Предлагам да надникнете тук. Изобилства от интересни и лесни за изпълнение радости, съпроводени от нагледни уроци за детски дизайн (1), дамски дизайн (2), аксесоари (3), празници и  тържества (4), декорация на дома (5). 
ICANDY HANDMADE
.

понеделник, 4 юни 2012 г.

Питки с прясно мляко за 20 минути

Кой не харесва топлите домашни закуски? А когато завладяващият им аромат и апетитният им вид се предхождат от бързо и лесно приготвяне, те са още по-обичани и по-предпочитани. Тъй като вече имам експресна рецепта за питки с кисело мляко, когато видях днешната рецепта за бързи питки с прясно мляко в едно от испаноезичните предаванията на телевизия Утилисима, не се поколебах и веднага запретнах ръкави. Опитайте… На вкус тези закуски се доближават до училищните рогчета от 80-те години – пръхки и мекички.

Необходими продукти:
400 г брашно, пресято
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 щипка черен пипер
1 щипка мащерка
1 щипка босилек
150 г свинска мас, полуразтопена
100 мл прясно мляко, стайна температура
2 яйца, разбити с вилица
200 г сирене, натрошено
1 с.л. олио + 2-3 с.л. за оформяне

Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулвера, солта и подправките се смесват в купа.
В средата се сипва маста, млякото и яйцата.


Замесва се меко и еластично тесто като постепенно се добавя натрошеното сирене. 
Винаги използвайте качествено сирене, за да не се стопи при печенето на изделието. 
Върху набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина 3,5 см – около 2 пръста.
Изрязват се кръгчета с диаметър 6 см.
Редят се в намаслена тава или в тава с хартия за печене.
Пече се при 190°С за 15 минути.


Сервират се топли с кисело или прясно мляко.
Подходяща гарнитура с топено или крема сирене.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.