понеделник, 30 юли 2012 г.

Запечени рулца от тиквички

Ще ви призная, че освен пържени или печени „пържени” тиквички в нашата кула не се признават други. Веднъж опитах да разчупя стереотипа като направих пълнени лодки-тиквички. Въпреки очакването ми, използвайки месната плънка, да се преглътнат по-лесно и с охота,  уви… не пожънаха одобрение и овации. Провокирана от изобилието на симпатичните тиквички, отново опитах да изкуша моите магьосници. Този път заложих на красивата визия на ястието. Получи се…
Представям ви нова версия на запечени тиквички – едно съблазнително кулинарно бижу с флорален състав. Розичките от тиквички са централният елемент в запеканката. Деликатният им вкус е обединен и подсилен от млечно-яйчената смес. Подарете си този летен букет в прохладна вечер като топло предястие или леко основно блюдо.

Необходими продукти:
2 средни или 4 малки тиквички
2-3 яйца
150 г сирене, натрошено
100 мл прясно/кисело мляко
1 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат надлъжно на тънки ленти.
Аз използвам белачка за краставици. Започвам да „беля” ленти от едната страна на тиквичката. В един момент се стига до по-широка част, откъдето белачката не може да захване лента, защото има по-къса режеща част. Тогава обръщам тиквичката от обратната страна. След това от третата и четвъртата. Накрая остава един продълговат куб със семките и без кора. От него може да приготвите крем супа с картофи.  
Лентите се навиват на рула, не прекалено стегнати.
Подреждат се едно до друго в намаслена тава.
В центъра се слага парче сирене – бяло или гауда. 


Пече се 15 минути в  загрята до 200°С фурна.
Разбитите яйца, брашно и натрошено сирене се смесват.
Сместа се излива между тиквичките.
Връща се във фурната и се допича до готовност.


Източник: тук.
Препоръчвам ви да опитате тази рецепта за сос от тиквички, чушки и домати. Сосът е подходящ както за скучни пържолки на скара, така и за различни видове паста. Не пропускайте прекрасните тиквички в тяхното изобилие през лятото. За да ви изкуша... ето няколко снимки:
.

понеделник, 23 юли 2012 г.

Плажна чанта от тениска

Бързам да споделя с вас последния си проект – чанта за плаж от стара тениска. Вероятно всеки има любима, но поооовехтяла вече тениска с цветна щампа, която отлежава в гардероба или е време да подмени старите. Предлагам ви какво да направите от тях. Надявам се да се „заразите” като мен и да изработите една за себе си, за сестра си, за майка си, за леля си, за приятелка, за още една приятелка и т.н., докато тениските свършат.
Идеята заимствах от тук. Развих потенциала й като декорирах чантата с шарени цветчета. За изработването на такава чанта е необходимо време не повече от 1 час, а за чанта без декорация – само 10 минути.
За един следобед направих четири плажни чанти. Финалните снимки не са много сполучливи, защото стана късно и тъмно. Отново заминавам на морска почивка, така че очаквайте послеслов и хубава плажна фотосесия на новите чанти, когато се върна.

Необходими материали:
1 тениска
малко многоцветни парчета плат по желание
ножица
От размера на тениската зависи големината на чантата. Аз използвах стари тениски на магьосника с размер XL. Получих достатъчно големи чанти, за да побират плажна кърпа, 1,5 л бутилка вода, плажно мляко и книжка за четене.
Начин на изпълнение:
Изработване на чантата

Тениската се изпъва на равна повърхност.
Отрязват се бието и ръкавите.
От изрязаното количество зависи дължината на дръжките. По-добре първо отрежете по-малко, ако се налага – повече.
1. Изминава се двоен шев на 15 см от подгъва. 
2. Изрязва се подгъвът. 
На снимката се вижда, че режа повече, тъй като тениската беше крива.
Ако нямате шевна машина, може само да завържете ресните при подгъва на чантата, но не гарантирам за нейната сигурност.
1. В долната част на 0,3 см от шева, по цялата ширина, се правят ресни 1 см широки.

2. Както са по две - една от от предната част и една от задната част, ресните се завързва с двойни възли.

Не се притеснявайте, че при завързването по цялата ширина, тениската се свива.
 
Подсилва се шевът при раменете и встрани, за да не се разнищи и за по-голяма сигурност при употребата на чантата (виж червените стрелки на снимката ).
Изработване на цветя за декорация

1. Изрязват се квадрати с размер 5/5 см.
2. Прегъва се на две по бялата пунктирана линия по посока на стрелката.
3. После още веднъж по бялата пунктирана линия по посока на стрелката. 
4. Изрязва се по жълтата линия както е показано на снимката. 
Внимание! При прегъването следвайте посоката на бялата стрелка! Ъгълът с прегъвките не трябва да се реже!
5. Получава се нещо с форма на листенце.
6. Разгъва се. Получава се четирилистна детелина.
Аз подготвях два квадрата до етап 4, после ги налагах един върху друг и изразявах наведнъж.
Използвах трикотажна материя, която не се нищи по краищата и приятно се нагъва.
За едно цвете са необходими 4 броя детелини, сгънати на две.

1. Първата се разполага вертикално.

2. Втората се разполага хоризонтално като лявото й листо застъпва горното на първата.

3. Третата се разполага вертикално като горното й листо застъпва дясното на втората.

4. Четвъртата се разполага хоризонтално като дясното й листо застъпва долното на третата, а лявото й остава под долното на първата.
Така сглобеното цвете се застопорява като се изминава диагонален шев №1. Поставя се на избрано място от лицевата част на чантата, от вътрешната страна се подлага текстилно парченце, изминава се диагонален шев №2Шев №1 се повтаря.
Преди зашиването на цветята към чантата препоръчвам да се направи предварителен оглед на бъдещата визия. Местата им се маркират с креда.
Текстилното парче, което се подлага под цветето от вътрешната страна на чантата е необходимо за по-голяма сигурност и подсилване на основния плат.
По желание в центъра на всяко цвете се зашива подходящо мънисто или пайета.


  • След като чантата се изпере и изсъхне, ресните се засукват, а цветята се разрошват.
  • Нека кажа още веднъж, пък с риск да се повторя, за изработване на такава чанта е необходимо време не повече от 1 час, а за чанта без декорация – само 10 минути. Струва си да опитате, нали?



В М Е С Т О   П О С Л Е С Л О В
31 август 2012 г.
Следва обещаната плажна фотосесия на една от веселите чанти:

 
 
.

понеделник, 16 юли 2012 г.

Торта Орех и карамел

Така се случи, че в края на юни се наложи да остана за седмица у дома.  Няма да се спирам на подробностите, за щастие неприятностите в частност са вече зад гърба ни. В състояние на нервно напрежение, засилено от усещането за независещо от мен самата решаване на проблема, импулсивно реших да приготвя торта. На пук на неприятностите, избрах прекрасното предложение на Ели от Уверена  в кухнята с надеждата да отпратя подтиснатото настроение и да зарадвам 15-годишния си син. Трансформирах рецептата според неличните за момента продукти в хладилника. Получи се изключително вкусна торта.
Централните нотки са орех и карамел, те правят аромата много чувствен и различен. Основата е изградена от сочни орехови блатове, напоени с карамелизиран сироп. Сметановият крем допълва композицията със своята мекота и кадифеност. Орехово-маслено покритие Streusel внася свеж и хрупкав финален щрих.


1 ч.ч. е с вместимост 240 мл

Необходими продукти за 3 блата с диаметър 26 см:
7 яйца
1 ¾
ч.ч. (350 г) захар
2 ч.ч.
(200 г) смлени орехови ядки
1 ч.ч.
(140 г) брашно
2 с.л. какао
за от сместа 

Необходими продукти за карамелизиран сироп:
1 ч.ч
(200 г) захар
2 ч.ч.
(240 мл) студена вода

Необходими продукти за лесен и бърз крем Сметана и мляко:
2 кутийки от 200 мл течна сметана
1 кофичка от 400 г кисело мляко
1 пак. желатин на Д-р Йоткер

Необходими продукти за орехово-маслено покритие Streusel:
½ ч.ч. (65 г) брашно
½ ч.л. канела
3 с.л. (40 г) краве масло, нарязано на малки парченца
¼ ч.ч.(70 г) кафява захар
½ ч.ч. (40 г) ядки, изпечени


Начин на приготвяне:

Първо: карамелизиран сироп
Захарта се карамелизира като непрекъснато се наблюдава, за да не прегори.
Сваля се от котлона.
Залива се още гореща със студена вода.
Оставя се настрани, докато се приготвят блатовете и крема.
Постепенно карамелизираната захар се разтваря във водата.

Второ: блатове
Яйцата и захарта се миксират до гъст светъл крем.
Постепенно се прибавят брашното и орехите като се разбърква внимателно с шпатулка.
 

Подготвят се три кръга от хартия за печене с диаметър, равен на диаметъра на форма за торта с отделящо се дъно.
Формата се застила с хартиения кръг, от сместа се изсипва и заравнява.
Пече се в загрята до 200°С фурна за 10-15 минути.
Готовият блат остава във формата за 5-10 минути, изважда се и се охлажда на метална решетка.
Формата се застила с втория хартиен кръг,за да се изпече втория блатт.
Към последната третина от сместа се добавя какаото, за да се оцвети третия блат.

Трето: лесен и бърз крем Сметана и мляко
Течната сметана се миксира да сгъстяване.
Прибавя се киселото мляко.
Желатинът се разбърква с 6 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
Загрява се в микровълнова фурна до пълното му разтваряне. Не трябва да ври и кипи!
Изсипва се при сметаната и млякото.
Прибира се в хладилника до полужелиране.

Четвърто: орехово-маслено покритие Streusel
Препоръчвам да печете ядките, за да постигнете по-богат аромат и по-маслен вкус. 
Ядките се запичат в загрята до 180°C за 15 минути или в микровълнова фурна.
Наскоро открих лесния и бърз начин на печене на ядки в микровълнова печка. Поставят се в дълбока чиния с една идея водичка – просто се напръсква с пръсти. Внимание – трябва често да се разбърква, за да не изгорят!
Още горещи се завиват в кърпа, запарват се за няколко минути.
Използват се изстинали.
 

Брашното и канела се смесват в блендер.
Добавя се маслото, нарязано на малки парченца и ядките.
Разбърква се в блендер или с вилица до получаване на суха ронлива смес.
Прибавя се кафявата захар.

Пето: сглобяване на тортата
Първият светъл блат се поставя в чиния за сервиране. 
Набожда се с вилица и се сиропира.
Стяга се в ринг за торта.
Нанася се 1/3 от крема.
Поставя се кафявия блат. Сиропира се.
Нанася се 1/3 от крема.
Завършва се с втория светъл блат. Сиропира се.
Нанася се последната третина от крема.
Ръси се обилно с орехово-масленото покритие.
Съхранява се в хладилник. 


Едно парченце само...

Една хапчица... 

Само още една...
.

понеделник, 9 юли 2012 г.

Ежедневното предизвикателство „7 дни – 7 летни салати от Турция”

С тази публикация слагам край на ежедневното предизвикателство „7 дни – 7 летни салати от Турция”. Вероятно тези които са запознати в дълбочина с характерностите на турската кухня, ще ме обвинят в некомпетентност и подвеждане на останалите. Ще продължа с уговорката, че представените салати не са в чист вид традиционни и оригинални. По скоро с това предизвикателство потърсих повод да разнообразя салатеното си меню с ориенталски елементи, които прилягат на личния ми вкус. Благодарение на рецептите, вдъхновени от моето лятно пътуване до азиатската част на южната ни съседка, се надявам през тази седмица да сте усетили свежия полъх от слънчева Турция.
Представям ви седемте главни героини в изминалата седмица на предизвикателството:

За начало опитайте първата салата. Колкото е лесна и бърза за приготвяне, толкова е вкусна и освежаваща. Тънки пръчици от сочна краставица се съчетават прекрасно със специфичния аромат на пресен копър. Сосът от нар добавя сладко-кисела екзотична нотка, която разчупва традиционния вкус на обичайната салата от краставица.

Интересна и засищаща салатка. Всъщност може да използвате това предложение като предястие, лек обяд или вечеря. В основата на композицията са сварени и охладени бобени зърна. Сочни доматени кубчета и свежи магданозени листенца създават весел колорит. Лукът предава специфичен аромат и вкус. Яйчените кубчета са мекият и ласкав финален детайл, благодарение на който салатата звучи различно и любопитно

 

Една от най-популярните салати в Турция. Тя носи сладките удоволствия на лятото със свеж аромат и зеленчуков вкус, които освежават и тонизират сетивата. Лесна за приготвяне през летните месеци, когато изобилства от пресни зеленчуци. Представлява пъстра витаминозна „бомба” от сочен домат, хрупкава краставица, апетитна чушка,  здравословен лук и ароматен магданоз. Класическият състав от летни зеленчуци е разчупен чрез сос от нар, който създава сладостна и мека чувственост на салатата.

 

Многофункционално ястие. В зависимост от повода и не на последно място от апетита, то може да се сервира като засищаща салата, разяждащо предястие или леко основно блюдо. В центъра на композицията е Нейно Величество Лятната зеленчукова принцеса Тиквичка. Нежният й вкус е обогатен чрез едно леко запичане във фурна в малко мазнина, а деликатният й аромат е подсилен чрез кадифена баня от чесново кисело мляко и ароматен пресен копър. 

 

Свежа и многообразна салата, даряваща небрежен шик. Ароматният състав обхваща специфична леща, подчертана от силен чесън и свеж джоджен. Парченца сварено яйце и пресни летни зеленчуци раздвижват вкусово и цветово основните ароматни акорди. С днешната покана за пътуване, приключение и изненада се надявам да грабна вниманието ви.


Една по-различна версия на традиционна лятна салата. Богата, пищна, динамична. Елегантни ленти от краставица се комбинират перфектно със сочни доматени кубчета и хрупкави мъниста от чушка. Тази зеленчукова наслада е обогатена с парченца бяло саламурно сирене и черни маслини. Орехови ядки и дресинг на базата на сос от нар увеличават енергията и магията на пъстрата салата. Почувствайте топлината и свежестта на брега на южните морета.  


Салатата се състои  от две основни линии, които се преплитат вкусово и визуално в единна хармония: червени свежи доматени колелца и зелени задушени бобени пръчици. Създадена като силен контраст на елементи, тя е опитомена чрез меденият дресинг, който дава усещане за сладост, омайност и  магнетизъм. Развълнувайте сетивата си. Създайте си момент на наслада и релаксация.

.

неделя, 8 юли 2012 г.

Taze Fasulye Salatası/Салата от зелен боб с меден дресинг

Eжедневно предизвикателство „7 дни – 7 летни салати от Турция”

Ден 7

Салатата се състои  от две основни линии, които се преплитат вкусово и визуално в единна хармония: червени свежи доматени колелца и зелени задушени бобени пръчици. Създадена като силен контраст на елементи, тя е опитомена чрез меденият дресинг, който дава усещане за сладост, омайност и  магнетизъм. Развълнувайте сетивата си. Създайте си момент на наслада и релаксация.

Необходими продукти за 2 порции:
330 г зелен боб
1 домат
½-1 глава лук

Меден дресинг:
½ с.л. мед
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
копър за декорация

Начин на приготвяне:
Зеленият боб се измива, почиства и реже на късове с дължина 4-5 см.
Вари се пара 10 минути. Охлажда се.
Доматът и лукът се режат на колелца.
Всичко се смесва в салатена чиния.
Залива се с медения дресинг.
Декорира се със ситно нарязан копър. 
  • Източник: Една по-лека версия на оригиналната рецепта. Съставът е почти същият. Вкусът и ароматът са омекотени, след като замених запържването с задушаване на пара, а доматите добавих сочни и пресни. 
  • Вероятно тези, които са запознати в дълбочина с характерностите на турската кухня, ще ме обвинят в некомпетентност и подвеждане на останалите. Ще продължа с уговорката, че представените салати не са в чист вид традиционни и оригинални. По скоро с това предизвикателство потърсих повод да разнообразя салатеното си меню с ориенталски елементи, които прилягат на личния ми вкус. Благодарение на рецептите, вдъхновени от моето лятно пътуване до азиатската част на южната ни съседка, се надявам през тази седмица да усетите свежия полъх от слънчева Турция.

Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 летни салати от Турция”:

Ден 7. Taze Fasulye Salatası/Салата от зелен боб с меден дресинг
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.