понеделник, 27 август 2012 г.

Ежедневно предизвикателство "7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета"

Приключи поредното ежедневно предизвикателство "7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета". За първи път приготвям домашен конфитюр и със сигурност няма да се откажа през следващото лято. От сега планувам варианти с плодовете, които пропуснах. Дори замислям варианти с екзотичните плодове, които се продават през зимните месеци.
Конфитюропроизводството се оказа едно от вълшебните занимания, които ме правят щастлива. От една страна - не отнема много време, не е трудоемко, не изисква специални умения и знания, а от друга – готовия продукт доставя ненадмината радост и пленителна наслада. В цялата кула се носи приказен аромат, магьосниците хищнически наблюдават чинийката с пробата за желиране и са доволни и усмихнати в очакване на остатък след разпределяне на плодовата маса в бурканчетата. Не пропускайте тези сладки мигове.
Надявам се поне един от седемте принца в ежедневното предизвикателство "7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета" да ви заплени; след това мисля, че ще искате да имате всичките:
Ако сте новаци в домашното конфитюропроизводство, малиновия конфитюр е най-подходящ за начало, тъй като малините съдържат естествен пектин в семената си, което подпомага бързото и идеално сгъстяване на плодовата маса. Тези сочни и ароматни плодове привличат погледа със съблазнителен цвят и неустоим вкус. Нека затворим лятното малиново изобилие в бурканчета за зимна приказна сладост.

 


Днес от бурканчетата прелива сладка хармония от примамващ малинов аромат и плътен бананов вкус. Насладете му се!

 


След малиново-банановия конфитюр продължавам поредицата с нов чувствен и съблазнителен вариант. Игриво и свежо ухание с нотки на ароматна малина и сочна праскова, които препускат в изкушаваща надпревара. Неустоимо, нали?!


Един неустоим и будещ копнеж и желание конфитюр. Изкушава сетивата с очарователна композиция от нежен аромат и деликатен вкус на прасковата, подчертани с тънка нотка ром


Един интригуващ, изненадващ и завладяващ конфитюр. Ароматът е мек и привлекателен като шепнещи устни, очакващи целувка, а цветът – светъл и слънчев като лятото. 


Нов вариант на пъпешов конфитюр, който изненадва и предизвиква. Основната плодова линия е обогатена с интригуваща ориенталска нотка – леко запечено маково семе, което ухае приятно и екзотично



Ден 7. Къпинов конфитюр

За финал на конфитюрената поредица съм оставила едно по-специално и по-сантиментално за мен самата предложение – къпинов конфитюр – деликатно сладко-кисело изкушение с ухание на горска утрин и лек винен оттенък.


Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета 
.

неделя, 26 август 2012 г.

Къпинов конфитюр в бурканчета с рециклирани дрешки

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”

Ден 7


За финал на конфитюрената поредица съм оставила едно по-специално и по-сантиментално за мен самата предложение – къпинов конфитюр – деликатно сладко-кисело изкушение с ухание на горска утрин и лек винен оттенък. Ще спомена само една от причините за това мое отношение към пурпурните мъниста. За разлика от плодчетата за оставалите конфитюри, които купих от пазара, къпините набрах самичка едничка по едничка ето от тук:
Удоволствието беше изключително завладяващо – от пипкавото и трудоемко бране, през уханното приготвяне на конфитюра, до забавната декорацията на бурканчетата.
Преди да се заемете с къпиноберитба ви съветвам приятелски да прочетете следващите редове:

СЪВЕТИ ЗА БЕРИТБА И СЪХРАНЕНИЕ НА КЪПИНИ И МАЛИНИ
  • Когато откъсвате къпините трябва да избирате онези, които падат свободно в дланта ви, защото това са наистина узрелите и сладките къпини; другите дори да изглеждат черни – са все още кисели.
  • Когато берете къпини трябва да имате предвид няколко неща. За начало – най-доброто време за бране на къпини е рано сутрин. Първо много боядисват, затова носете стари дрехи. Второ – храстите много боцкат и закачат, затова облечете дрехи с дълги крачоли и ръкави (а не като мен – с къси, та след това да ходите на работа с дълги панталони, вместо с елегантни поли или рокли). Трето – много са нежни и нетрайни, затова трябва да вземете кутийки, кошници или щайги в зависимост от количеството, което очаквате да наберете (според мен то е право пропорционално на вашето търпение). Ако решите да ги пренасяте в найлонов плик, по-добре вижте направо рецепти за къпиново вино или ракия – няма да издържат дълго и ще се смачкат и развалят. Къпините са деликатни плодове – топлината, триенето и натискът не им се отразяват добре.
  • Ако все пак искате да ги съхраните в хладилник трябва да ги сложите немити и по възможност само на един пласт т.е. да не трупате къпина върху къпина. Така можете да ги съхраните за два до четири дни.
Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиранеклик тук.

 

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих шарените им дрешки и етикетчета. За "шапчиците" използвах цветните и лъскави странички от каталог за козметика и панделките от красиви букети, които съм получавала по различни поводи. Необходими са още ножица, молив, ластик, сухо лепило и цветни моливи или химикалки. Изрязах кръгове с размер, достатъчен да покрие капачките и да остане около 1-2 см под завързаната около гърлото на бурканчетата панделка. Използвах готови за принтиране черно-бели етикети от тук и оцветих плодчетата в къпиново. Как се правят рециклирани дрешки за бурканчета
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета

Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета
  • С помощта на ластика прикрепих по-стабилно хартиената "шапчица" към бурканчето, за да завържа по-лесно панделката около нея. 
  • Промуших панделката през перфорирания правоъгълен етикет и завързах около бурканчето. 
  • Накъдрих краищата на панделката с заострената страна на ножицата. 
  • Залепих кръглия етикет върху "шапчицата".
Накипрено бурканче с панделка...
 ... и с обикновен по-дебел конец. Така дори повече ми харесва.

Необходими продукти:
1 кг къпини
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker

бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1100 мл

Начин на приготвяне:
Изтеглят се 1 кг измити и почистени къпини. 
Слагат се в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. 


Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 

След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня.
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 

 

Добив:

6 бурканчета с вместимост 190 мл

 

Аз направих две дози поотделно и съм складирала на скришно място  в кулата 12 бурканчета от тази прелест.

 

 

Да ви е сладко!

 

 


Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 

"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":


Ден 7. Къпинов конфитюр
.

събота, 25 август 2012 г.

Конфитюр от пъпеш с маково семе

Ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”
Ден 6
Нов вариант на пъпешов конфитюр, който изненадва и предизвиква. Основната плодова линия е обогатена с интригуваща ориенталска нотка – леко запечено маково семе, което ухае приятно и екзотично.

Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиранеклик тук.

 Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих етикетчета им. Този път реших да не правя цветни дрешки и "шапчици". Използвах готови за принтиране етикети от тук, които залепих със сухо лепило директно върху капачките и бурканчетата.
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета 
 

Необходими продукти:
1 кг пъпеш без кори и семки
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
2 с.л. маково семе

бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1100 мл

Начин на приготвяне:
Пъпешът се почиства от корите и семките. Претегля се 1 кг.
2/3 от плодовата маса се реже на кубчета, а 1/3 - се пасира.
Плодовете се слагат в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. 
 

Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня.
Междувременно маковото семе се запича в тефлонов тиган без мазнина. Трябва внимателно да следите нагряването, за да не прегорите и вгорчите семето. Прибавя се към плодовата маса след сваляне от огъня и се разбърква добре.

Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 

Добив:

5 бурканчета с вместимост 190 мл

1 бурканче с вместимост 350 мл

 

 

Да ви е сладко!

 


Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 
"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":

Ден 6. Конфитюр от пъпеш с маково семе 
Ден 7. Къпинов конфитюр

Вижте наджиджаните бурканчета на Христина. Това младо момиче ме изненада с цялата армия от конфитюри, красиво спретнати в елегантни униформи:

Невероятни предложения! Бързи, лесни, чудесни комбинации! Толкова ме впечатлиха, че набързо ги спретнах, за което мноого БЛАГОДАРЯ! Чакам още вдъхновения :))))”

Христина, толкова се радвам, че съм стимулирала конфитюропроизводство и в твоята кухня. Надникнах в твоя блог и останах очарована и приятно изненадана.
Поздравление за ентусиазма и ...(без помпозният смисъл на думата)... и за героизма да запретнеш ръкави дори при липсата на вода.
Снимките с накипрените бурканчета, строени в стройни редички ме трогнаха. Доставиха ми истинска радост.
Благодаря за гласуваното доверие.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.