понеделник, 24 септември 2012 г.

Мусака от макарони и кайма


Историята на пастата е объркана като голяма купа спагети – не можеш много ясно да различиш от къде започва и къде свършва. В нея се наслояват много легенди, повтаряни толкова дълго, че почти са приети като истина. С днешната рецепта ще „разклатя” традиционната позиция на картофите в обичайната мусака, като ги заменя с макаронено изделие. Използвах пене, заради тръбообразната форма и се получи прекрасен разрез. Опитайте!

Необходими продукти за 6-8 порции:
350 г макарони
1 глава лук
сол на вкус
2 с.л. зехтин
500 г кайма
1-2 с.л. сух риган
1-2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. канела
1 консерва домати (850 мл)
черен пипер на вкус
1 щипка захар
4 яйца
индийско орехче, настъргано
75 г сирене гауда
150 г кашкавал

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода, според указанието на опаковката.
Отцеждат се и се изплакват със студена вода.

Зехтинът се нагрява в тиган и каймата се запържва.
Прибавят се едро нарязаният лук и сухият риган и леко се запържват.
Сипва се доматеното пюре.
Поръсва се с канела.
Добавят се доматите от консерва е се вари 15 минути.
Овкусява се със солта, пипера и захарта.

Яйцата се разбиват.
Овкусяват се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Смесват се с макароните, гаудата и половината от кашкавала.

Половината от макароните се изсипват в намаслена тавичка.
Използвах йенска тенджера (без капака) с размер 18/28 см.
Отгоре се разстила каймата.
Върху нея се слагат останалите макарони.
Пече се в предварително загрята фурна на 200°С около 40 минути.
За да не изгори отгоре, по средата на времето за печене се покрива с алуминиево фолио.
Поръсва се с останалият кашкавал 10 минути преди изваждане от фурната. 


  • Мусаката се реже на порции поне 20 минути след изваждането от фурната, за да се получат правилни и цялостни парчета.  
  • Винаги използвайте макарони от твърда пшеница за по-успешно и по-вкусно ястие. 
  • Източник: Златната селекция на кулинарен журнал, април 2010 г. Според списанието продуктите са достатъчни за 4-6 порции, но в нашата кула се нахраниха 6-8 магьосници.
.

понеделник, 17 септември 2012 г.

Спестовна касичка от консервена кутия с хартиени цветя

Наскоро реших отново да събирам всички монети, които ми връщат при всекидневното разплащане. За целта ми беше необходима хем красива и елегантна, хем сигурна касичка. Потърсих подходяща, на установих че на пазара предлагат обикновено такива с детски дизайн и с отвор за изваждане на монетите по всяко време. Така се зароди новата ми страст – майсторенето на спестовни касички. Вече имам една действаща и две резервни – за смяна или за подарък на близки.
Ако решите да си направите касичка ви гарантирам, че ще бъдете удовлетворени на финала. Печелите във всяко отношениеприятно прекарано време с децата, които може да привлечете към заниманието; положителна екологична нагласа чрез рециклирането на празните и ненужни кутии и хартийки; гъделичкащата радост при вида на сътворено със собствените си ръце изделие и не на последно място – спестена сума пари без ни най-малко усилие и лишение.

Необходими материали за 1 касичка:
1 консервена кутия
цветна хартия
ножица
линия и молив
макетен нож
щипки за пране (незаменим помощник в моите сръчни проекти)
лепило или пистолет с топъл силикон 



Начин на изпълнение:

Разрезът за монети се прави с макетен нож в центъра на пластмасовото капаче с размер 3/0,3 см (снимката горе вляво).
Ако използвате консервена кутия с изрязан метален капак (снимката горе вдясно) – направете кръг от картон:
наложете основата на кутията върху картона и изчертайте окръжност;
начертайте втора окръжност с диаметър – диаметъра на първата + 1 см за подгъв;
изрежете кръг по втората окръжност;
направете напречни разрези през 1 см от ръба до първата окръжност;
прегънете получените сектори.
Направете разрез за монетите и залепете капака към кутията. 



Обличане на кутията
Обикновено металните кутии имат леко издаден ръб при дъното, който пречи на правилното изпъване на хартията. Затова подлепете прегъната многократно хартия с дебелина, която е достатъчна, за да поеме разликата (първите две от следващата поредица снимки).
Изрежете правоъгълник от цветната хартия с размерите на околната повърхнина на кутията + 1 см към късата страна за подгъв (втори ред от поредицата снимки).
Залепете. Достатъчно е да се нанесе лепило при застъпването на хартията и при долната и горната страна на кутията.
С пръст притискайте хартията за подгъв към капака по цялата периферия (трети и четвърти ред от поредицата снимки; 
... така се получава като не ги номерирах предварително; дано ме разбирате правилно; опитвам се да бъда обстоятелствено, за да не се получи разминаване в намерението и действието).
 

 

Хартиените розички
Изрежете ленти от цветната хартия с размер 13-14/2,5 см.
Намачкайте лента по дължина.
Навийте около единия край. Не е необходимо да се стяга, нека е по-рехаво.
Защипете с щипка.
Пригответе останалите розички по този начин. 
Една розичка се получава с приблизителен диаметър 2,5 см. Измерила съм това, за да си предвидите колко ленти хартия ще са ви необходими, за да покриете вашето капаче.
 
 

Залепването започва от периферията на капачето към разреза за монети.
Аз използвах пистолет с топъл силикон.

 

Касичката ще има завършен вид, ако добавите един ред розички в долната част и закачка от сатенена панделка, някъде по околната повърхност.



Това е! Цялото занимание отнема не повече от час–час и половина време. Надявам се идеята да ви хареса.

.

понеделник, 10 септември 2012 г.

Свински котлети Фред Флинстоун с гарнитура Уилма Флинстоун


Ще ви призная нещо – донякъде магьосникът и аз приличаме на семейство Флинстоун. Визуално, разбира се. Е, за да не се разсърди първият, той е сравнително по-висок и по-красив от Фред. И още една забележка – харесва му да готви, особено на барбекю или на скара и най-вече пържорки. Днешното заглавие е вдъхновено от веселото филмче – вкусните и сочни котлети приготви магьосника, а здравословната и ароматна гарнитура направих аз. Към каменната епоха! Яба-даба-ду!
Източник на изображението: тук
Необходими продукти за 2 порции:
2 свински котлета
сол и черен пипер на вкус

4 средни моркова
2 глави червен лук
1 домат и пресен магданоз за декорация

Начин на приготвяне:
Котлетите се начукват с дървено чукче през найлоново фолио, за да не пръска и цапа.
Натупват се със сол и пипер.
Пекат се от двете страни в тефлонов тиган.
Тук ще намерите няколко основни правила за идеалните печени на тиган пържолки.

Морковите се режат надлъжно на пръчици.
Лукът се реже на шайби.
Зеленчуците се запичат в тигана след котлетите.


От лука се правят пръстени за морковените пръчици.
Декорира се със стръкче пресен магданоз.

.

понеделник, 3 септември 2012 г.

Торта Лесна-Бърза-Лека


или една волна импровизация с блат и сметаново-мармаладен крем

Хапва ви се нещо сладичко, нещо лесничко и бързичко, нещо лекичко. Предлагам ви една ежедневна торта ала The witch.

Необходими продукти за блат с диаметър 26 см: 
4 яйца
80 г захар
2 с.л. олио
80 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

Необходими продукти за крем Сметана с мармалад:
200 мл подсладена течна сметана
1 бурканче от 190 мл мармалад/желе
1 бурканче от 190 мл вода
2 пак. желатин на Д-р Йоткер

Необходими продукти за декорация:
50-100 г шоколад


Начин на приготвяне на блата:
Белтъците и захарта се разбиват на пухкав сняг.
Олиото и жълтъците се разбиват в друг съд.
Двете смеси се смесват.
Добавя се пресятото с бакпулвер брашно.
Всичко се разбърква внимателно с телена бъркалка.
Изсипва се в тавичка с диаметър 26 см.
Пече се  в загрята до 180°С фурна за 10-15 минути.

Начин на приготвяне крем Сметана с мармалад:
Охладената сметана се миксира до твърдост.
Сипват се мармаладът и водата. Разбърква се добре.
Слага се желатинът, предварително подготвен по описаният на опаковката начин. 
Кремът се прибира в хладилник до полужелирането му. 
 

Сглобяване на тортата:
Изстиналият блат се стяга в ринг.
Върху него се изсипва кремът.
Украсява се с настърган на едро ренде шоколад.


  • По желание блатът може да се сиропира с компот, а плодовете да се разположат върху него преди разпределянето на крема. 
  • Добре е мармаладът да се пасира, за да се получи по-гладък крем.
    .
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.