понеделник, 26 ноември 2012 г.

Сладко от банан, ябълка и маково семе

Идеята за това вълшебство дължа на една невероятна дама – Fedora и нейният красив кулинарен блог Ossigeno. Запленена от изящните снимки и прекрасните указания към рецептата за сладко от круши, ябълки, банани и маково семе, аз се престраших да развихря умения в домашното приготвяне на сладко. И така неусетно и многократно експериментирах в зависимост от неличните плодове в кулата. Опитайте рецептата, изпробвайте в различни плодови варианти, за да получите магии в малки стъклени бурканчета за всяко настроение и вкус.

Необходими продукти:
500 г ябълки
500 г банани
250 г захар
1-2 щипки канела
Сок от 1 лимон или 50 мл лимонов сок

Начин на приготвяне:
Ябълките се почистват от кората и семките, стържат се на едро ренде.
Бананите се белят и се режат на дребни кубчета.
Плодовете, захарта, канелата и лимоновият сок се смесват в тенджера.


Вари се на тих огън 10 минути при непрекъснато разбъркване.


Маковото семе се запича 5 минути в сух тефлонов тиган.
Внимавайте да не прегори!
Сипва се при сладкото и се готви още 5 минути.


Буркани с винтова капачка се измиват добре и се подсушават.
Необходими са 2 броя от 250 мл и 1 брой от 300 мл.
Топлото сладко се разпределя в затоплените буркани.
Обръщат се с капачката надолу и се оставят да изстинат напълно.
Сладкото е подходящо за гарниране на пухкави печива.
Рецептата за тези бързи, лесни и вкусни Pandesal - класически филипински хлебчета.
Подмамена от приятния аромат, който се разнасяше от кулата, така както аз бях провокирана от снимките на Ин в Ossigeno, Elti е направила сладко по нашите рецепти.  Ето какво пише тя:
„Моят принос към рецептата са дюлите, но в оскъдно количество… Между другото много ми харесва тази твоя идея "Не е трудно, аз също опитах" и ти пожелавам списъкът да се пълни бързо и все с красиви и вкусни неща. Благодаря и за споделената рецепта, която страшно много ни се услади, най-вече на дъщеря ми :)
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!”
Elti, благодаря за възможността да публикувам снимката в моя блог.
С радост ще прикача хубавата картичка към останалите си наградки.
Пожелавам ти слънчево и съзидателно пролетно настроение!


.

понеделник, 19 ноември 2012 г.

Супички от праз в компанията на маслини, картофки и морков

Празът – това издръжливо и едро растение е братовчед на лука и чесъна. Макар и доста пораснал представител на фамилията, вкусът му е значително по-деликатен от този на силно ароматните му роднини. Смята се, че произлиза от източното Средиземноморие. Намерени са текстове, според които празът е бил използван в Египет и Месопотамия още през ІІ хилядолетие пр. н.е., а други изследвания го пращат чак в ІV хилядолетие пр.н.е.

Празът е бил много ценен в древен Египет. Когато фараонът Хеопс искал да изрази своята признателност към някой от жреците, той го дарявал с хиляда круши, сто кани бира, един бивол и сто връзки праз. Празът е присъствал и в даровете, поднасяни на боговете на сенките и съня, и изображението му се среща често в погребалните фрески.

Гърците и римляните също са използвали едрия зеленчук. Най-вероятно на тях дължим разпространението му в цяла Европа, където той се отглежда вече толкова векове. Измежду римските почитатели на праза е бил император Нерон, който редовно си хапвал най-вече супичка с представителя на семейство Лукови.

Римляните пренасят праза и в Англия, където по-късно той става национален символ на Уелс. Всяка година в деня на свети Дейвид на 1 март хората закичват шапките си с него. Легендата разказва как въпросният светия заповядал на уелските войници да закичат шлемовете си с лука, за да се отличават от врага в една историческа битка срещу саксонците.

Вероятно растението се е появило по нашите земи още преди турско робство, защото на някои средновековни български стенописи се среща зеленчук, който много напомня на него. Другата теза е, че турците са пренесли този вид лук по нашите земи, макар да не е ясно как точно.

Днес предлагам на вниманието ви две рецепти за супички с праз. В едната той е в компанията на маслини, а в другата компанията е по-разнородна – картофки и моркови. Надявам се да ви се усладят.

Супа от праз и маслини 



Необходими продукти:
2-3 стръка праз
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
4 ч.ч. вода
3 ч.ч. зелева чорба
1 к.ч. ориз
15-20 маслини
1-2 яйца за застройка

Начин на приготвяне:
Празът се реже на тънки колелца. Бързо се запържва в олиото.
Добавя се червения пипер.
Налива се водата.
Когато възври се прибавя оризът.
Щом оризът поомекне се слагат маслините.
Вари се готовност.  
По желание може да се застрои с яйцата.
Супата се сервира с топла.


Супа от праз с картофи и моркови



Необходими продукти:
2 стръка праз
1 морков, голям
1 дафинов лист
3 картофа
1 с.л. ориз
½ връзка магданоз
1 с.л. краве масло

Начин на приготвяне:
Празът се реже на тънки колелца, морковът и картофите – на ситни кубчета.
Празът и морковът се варят в подсолена вода с 1 дафинов лист.
Когато морковът поомекне се слагат картофите и ориза.
На финала се подправя с магданоз и масло.
Супата се сервира с топла.


  • За правилен избор: Празът може да бъде намерен по пазарите и в магазините почти през цялата година, като най-популярен е през есента и зимата. Избират се стръкове с чиста бяла част без петна и загнивания и купувачът трябва да се увери, че краят му е прав и не по-широк от 4 см в диаметър. По-едрият праз има груба структура, жилав е и не е толкова приятен за хапване. Горните листа трябва да бъдат зелени, хрупкави и да изглеждат свежи. Най-крехък е по-дребният до среден размер праз.
.

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Печено свинско със сос от гъби и вино


Сочното свинско печено с хрупкава коричка, заобиколено от ароматен гъбено-винен сос, представлява вкусно блюдо за  неделен обяд или лесно и бързо ястие за гости, поканени на вечеря. Съветите за подготовката и печенето на цели парчета свинско месо, които ви предлагам са от моя пръв учител в кухнята – любимото списание „Уверени в кухнята”. Рецептата за соса с гъби и вино имам от книгата „Съвременна домашна кухня. 2000 български и чуждестранни рецепти”.

Повечето парчета свинско може да се опекат на фурна – със или без костите. За разлика от агнешкото, свинското никога не се сервира недопечено, защото това представлява риск за здравето, а и не е нито вкусно, нито красиво на вид. Идеално опеченото парче свинско се пече бавно, внимателно и без да се захлупва.

Подготовка. Извадете месото от хладилника и го оставете да получи стайна температура. Ако е било замразено, му оставете достатъчно време да се размрази в хладилника, преди да го извадите на стайна температура. За парчета месо под 1,8 кг е достатъчна една нощ в хладилника. Парчетата до 2,8 кг изискват едно денонощие, докато на тези до 3,6 кг им трябват 60 ч.

Време за печене на свинско месо. Печете парчетата месо с кост на 200° С 30 минути за всеки 450 г плюс още 30 минути. Обезкостеното месо няма нужда от допълнителните 30 минути. Увитите на руло парчета се пекат на 190° С 30 минути за всеки 450 г плюс още 25 минути. Проверете готовността, като набодете месото с шишче – соковете трябва да са бистри.

Накрая си признавам, че днешното предложение е реализирано и сервирано от магьосника в нашата кула. Той се гордее с умението си да приготвя различни видове меса по разнообразен начин. Заповядайте!

Необходими продукти за 3 порции:

600 г свинско месо
черен пипер на вкус

250 г гъби, тънки резени
½ глава лук, ситно нарязан
4-5 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.ч. (200 мл) бяло вино
1 ч.ч. (200 мл) вода или сос от печенето
½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
лимонов сос на вкус

Начин на приготвяне на печено свинско:
Парче месо се натупва с черен пипер.
Поставя се в съд с мазнина и вода.
Покрива се с алуминиево фолио.
Пече се при 200°С около 40 минути.
Фолиото се сваля.
Периодично се обръща и се полива със сос.
Печенето продължава до образуване на златиста коричка.
Изважда се от фурната.
Покрива се с алуминиево фолио, докато се приготвя сосът.

Начин на приготвяне на сос с гъби и вино:
Гъбите и лукът се сотират в загрятото олио.
Прибавя се брашното.
Разрежда се с виното и водата.
Овкусява се със сол и черен пипер.
Сосът ври до омекване на лукът и гъбите – около 10 минути.
Подправя се с лимонов сок след свалянето от котлона. 


Месото се реже на тънки резени с остър нож.
Разпределя се ветрилообразно в чиния, залива се със сос, декорира се с червен зеленчук.

.

понеделник, 5 ноември 2012 г.

Руло Стефани - мозайка

В днешно време пазара изобилства от красиво илюстровани готварски книги. Аз предпочитам да "съживявам" рецептите от старите (скучни) пожълтели от времето книги. Харесва ми трепетното очакване в процеса на приготвяне от типа "ох, какво ли ще излезе накрая", тъй като пооръхните странички нямат познатите от съвременните им лъскави сестрици цветни изображения. Представям ви поредната рецепта на ястие, колоритно намигващо в моята кула. Надявам се да ви допадне. С радост ще очаквам вашите коментари.

Необходими продукти:
500 г смляно месо
½ - 1 филия хляб
½ глава лук
1 с.л. магданоз
1 яйце
сол и черен пипер
5-6 с.л. олио
4 резена кашкавал
8 колелца от морков

Плънка:
2 яйца, твърдо сварени
1-2 моркова, сварени
1-2 кисели краставички
сол и черен пипер на вкус
магданоз  

Начин на приготвяне:
Към смляното месо се прибавят накиснатата във вода или прясно мляко филия от хляб, нарязаните на ситно лук и магданоз, яйцето и подправките.  
Сместа се омесва добре и се оформя правоъгълник върху найлоново фолио.
Сварените яйца и моркови се охлаждат. Режат на малки кубчета.
Краставичките се режат на ситно.
Посолява се, ръси се с черен пипер и магданоз.
Сместа се обърква. Слага се като плънка в средата по дължина на месото.
Месото се увива на руло като краищата леко се притискат, за да се запечата шева. 
Поставя се в тавичка с шева надолу, полива се с олиото.
 


Пече се в загрята на 190°С фурна за 30-40 минути.
В последните 10 минути отгоре се поставят резени кашкавал и колелца от морков.
Рулото изстива 15-20 минути. Декорира се с листенца от магданоз. 
Реже се напречно на филии. 
 
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.