понеделник, 24 декември 2012 г.

Двойно шоколадова коледна торта


 Честито Рождество Христово!
Нека магията на празничната нощ завладее сърцата ви и
донесе повече топлина и светлина в домовете ви!

Щастлива Коледа!
Това  е онова забележително и специално време, когато с по-особено чувство си спомняме за онези, които са докосвали живота ни с доброта през цялата година.
Нека пожелаем за всеки от тях и за себе си по едно малко чудо!

Успешна и плодотворна 2013 година!
Нека душите ни са изпълнени с вяра, надежда и любов,
в семейството ни цари обич и сговор,
в желанията – споделеност и радост,
на трапезата – здраве и изобилие,
в работата – креативност и успехи,
в живота – равновесие и мир!

Весели празници, приятели!

и... за последно през тази година 
в промеждутъците на трескавото приготовление за празничните дни, 
се надявам да оцените моята скромна на външен вид,
 но изключително вкусна тортичка:
Шоколад… Звучи добре, нали? А двойна доза шоколад? Още по-добре, нали? В сравнение със съвършените на външен вид торти в някой виртуални кухни, моята е семпла и простовата, но впечатлява с фантастична комбинация от нежна и сочна основа и богата кремообразна шоколадово-сметанова глазура. Декорирана с червени, зелени и бели бонбони – традиционната коледно-новогодишна гама, тя и прекрасна сервирана с чаша топло мляко за дечица или с уханно кафе за възрастни в празничния ден.
Всъщност миналата година по декемврийско време направих тази торта 4 пъти в рамките на 5 дни. Първият опит завърши неуспешно, защото блатът се натроши, но беше излапан в насипно състояние. Вторият опит завърши с вкусна торта за Коледа – главна героиня в днешната публикация. Третият опит затвърди коледния и зарадва именик за Стефанов ден. Четвъртият опит, предвиден за 15-тия рожден ден на малкия магьосник, разчупи досегашните варианти с богат яйчен крем. До този момент тортите бяха много сочни и вкусни дори без крем и сиропиране, но рожденикът отсече: Тра-ла-ла, тра-ла-ла, на рожден ден ела. Ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем.”  Определено той има придирчив вкус и рядко ми (си) позволява(м) да експериментирам в празничния ден; обикновено разчитаме на богатия асортимент в сладкарниците. За първия път, когато аз приготвих торта за рождения му ден надникнете и прочетете тук Шоколадова торта с яйчен крем и глазура Ganache.

Както съм писала тогава….

……освен невероятния шоколадов вкус това, което прави тази торта уникална е, че тя е от типа mix-in-the pan” или „смеси направо в тавата”. Рецептата е изключително лесна – сухите и мокрите продукти се смесват директно в тавата за печене. По отношение на съставките е важно да се отбележат три неща. Първо – блатът не съдържа яйца. Второ – използва се горчиво и наситено на вкус какао. Трето – добавя се лимонов сок (или оцет), който влиза в реакция с какаото и при печенето блатът придобива лек червеникав  оттенък.

Нежна кадифена глазура Ganache обилно покрива блата като пухкава снежна пелена от приказките.  Декорирана с зелени и червени бонбони, тортата приема един празничен коледен вид – неустоим и примамлив. Насладете му се!

Необходими продукти за един шоколадов блат с диаметър 20 см:
Винаги приготвям блатовете от предния ден, за да бъдат добре охладени за сглобяването на тортата.
1 ½ ч.ч. (195 г) брашно
¾ ч.ч. (150 г) захар
¼ ч.ч.(25 г) какао, задължително пресято
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
1/3 ч.ч. (75 г) масло, стайна температура
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилова захар

Необходими продукти за глазура Ganache за торта с диаметър 20 см:
100 г кувертюр, нарязан на дребно
100 мл течна сметана
1 с.л. захар
½ с.л. масло, стайна температура


Начин на приготвяне на тортата:

Приготвяне на блата:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера, ванилията, содата и солта се смесват.
Задължително пресявам какаото, за да се избегне образуване на бучки. Използвам малка цедка с фина мрежа.
Добавя се маслото, водата, лимоновия сок.
С вилица се смесват всички съставки до хомогенна смес.


Форма за торта с отделящо се дъно и с диаметър 25 см се застила с хартия за печене.
Сипва се сместа.
Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за около 35 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра на блата излиза чиста.
При необходимост се покрива с алуминиево фолио, за да се избегне прегаряне отгоре.
Блатът изстива 20-30 минути във формата.
Внимателно се сваля пръстена на формата, блатът се обръща върху решетка, накрая се сваля и дъното на формата. Оставя се да изстине напълно преди сглобяването на тортата.
Ако блатът се извади по-рано от формата рискувате да се начупи на парчета, поради рохкавата си текстура. 

Приготвяне на глазура Ganache:
Сметаната и маслото се затоплят на среден огън. Не се допуска кипене и бълбукане! Затоплят се толкова, че да се хомогенизират и след това в тях да се разтопи шоколада.
Топлата маслено-сметанова смес се сипва в съда с нарязания на ситно шоколад и се оставя да престои в продължение на 5 минути.
Разбърква се до получаване на гладка смес.
Оставя се на стайна температура за около един час.
С шпатула или нож се разпределя върху охладения блат.


Сглобяване на тортата
В чиния за сервиране се разполага блатът. Задължително трябва да е охладен.
С шпатула или нож се разпределя глазурата.
Декорира се със зелени и червени бонбони с фъстък отвътре и бели BG бонбони „Снежинки”. Съхранява се в хладилник. 

  • Получават се 12 порции.
  • За двуетажна голяма торта с 16 парчета са необходими два шоколадови блата с диаметър 25 см, една доза пухкав яйчен крем с бял шоколад и желатин и една доза невероятно кадифено шоколадово покритие GANACHE. За едноетажна малка торта с 12 парчета изпечете един блат с посочените долу продукти, но във форма с диаметър 20 см – получава се по-дебел и по-рохкав, залейте го с половин доза GANACHE.
До скоро виждане в новата 2013 година. 
Заредена с нашите надежда, вяра и оптимизъм се надявам тя да бъде по-добра и по-успешна, по-незабравима и по-пълноценна от предходната!


.

понеделник, 17 декември 2012 г.

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер”

В седем поредни дни представих по една постна гозба за Бъдни вечер и по един кратък разказ относно обредността на празника. Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод за много весело настроение със странните обреди преди и по време на тази свята нощ около вкусна постна трапеза в компанията на най-близките хора. Надявам се, благодарение на моя разказ,  да се забавлявате от сърце на празника.
 

Ден 7 Постен тиквеник с фини кори/Обредни хлябове
 


Приятели, 
посрещнете Рождество Христово 
с близки и любими хора сред топлината и уюта на дома, 
обнадеждени за новия ден,
със сърца, изпълнени обич, 
в хармония с желанията и мечтите си!
.

неделя, 16 декември 2012 г.

Постен тиквеник с фини кори/Обредни хлябове


Ежедневно предизвикателство

„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер

Ден 7


ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ
Хлябът е задължителен елемент от обредността на Бъдни вечер. Естествено, наред с всичко останало на празника, така и той е обвит в мистични вярвания и поверия, при приготвянето му се спазват определени ритуали за здраве, благополучие и късмет.
Пластичните елементи върху хлябовете за Бъдни вечер изразяват най-важните ценности в живота на българите от едно време - дома, нивата, домашните животни и др. Означават се с помощта на топчета, прави или криви пръчици, кръгчета и спирали. В много редки случай фигурите се детайлират. Обредните хлябове само привидно изглеждат като илюстрация на селския живот, тяхната цел е не да покажат благополучие, а да го предизвикат. 
По традиция във всеки дом сутринта се замесват по няколко обредни хлябове. Използва се мълчана вода – младите моми, носели водата с менци от чешмата, като през цялото време по пътя за дома не продумвали и дума. Нашите баби, облечени в най-новите и чисти дрехи са замесвали тестото от нов квас и най-хубавото, най-бялото брашно.



Обреден хляб "Божи колач"
Основен е хлябът, посветен на празника, наричан боговица, богова питка, богов кравай, благословник или бъдняк. По форма той е кръгъл и символизира безконечността, цикличността в живота. Има богата пластична украса от тесто, в която преобладават слънчевите символи - кръст, кръг, розетки или стилизирани цветя и птици.
Замесва се пита със сребърна монета – символ на благополучие. Питката за Бъдни вечер разбира се е постна, както другите гозби на трапезата. В народните разбирания тя е безкръвна жертва и умилостивява по-висшите от човека сили.
Обреден хляб"кола"
На места стопанката приготвя големи кръгли хлябове с пластични изображения на стопански сюжети, посветени на земеделието, животновъдството и дома - харман, кола, рало и орач, узрели пшенични класове, кепка грозде, бъклица с вино, овчарник, кошара, свинкя и др., които са  символи за благополучие и плодородие. Най-важен и кръста, за да е защитен домът от всяко зло.
Специално за коледарите се приготвят отделни хлябове-плетеници или краваи с дупка по средата - наречняк, вит-превит кравай. В приготвянето на тези хлябове се включват и момите. Те замесват и изпичат за своя коледар-избраник кравай, украсен освен с пластични цветя от тесто и с чимшир, здравец, орехи, сушени сливи, пара.
 

Продукти:
1 кг тиква
500 г фини кори
200 г орехови ядки
300 г захар
250 мл олио (растителна мазнина)
1-2 ч.л. канела

Приготвяне:
Тиквата се бели от кората и се реже на малки парченца.
Задушава се до омекване в тефлонов тиган.
Охлажда се.
Добавят се канелата, ядките, захарта и се разбърква.
Тава с размер 42/35 см (от комплекта на фурната) се омаслява.
Разстилат се 2 кори – всяка намазана с олио.
Разпределя се 1 с.л. плънка.
Реденето на кори и плънка продължава до изчерпване на продуктите.
Завършва се с кори, обилно омаслени.
Тиквеникът се реже на ромбове.
Пече се в предварително загрята до 180° фурна за 25-35 минути.
Ръси се с пудра захар.

 

Източник: Eva Toneva


Седемте постни гозби за Бъдни вечер:

Ден 7 Постен тиквеник с фини кори/Обредни хлябове  

Илюстрациите с надпис са скeнирани от илюстрована енциклопедия "Български традиционен календар" Пловдив 2004 г. 
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.