понеделник, 4 март 2013 г.

Сочна зеленчукова пица


Ежедневно предизвикателство
„7 дни – 7 различни ястия със зеленчуков микс”
Ден 1 

Зеленчуковият микс е един от най-податливите продукти за преобразяване в различни ястия. Само с едно замахване на магическата пръчица и развихряне на мисълта са възможни разнообразни превъплъщения. Затова обект на поредното ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни ястия със зеленчуков микс” е именно той със следните рецепти:
Сочна и ароматна зеленчукова прелест върху пухкав блат с хрупкава коричка. Подходяща за третия въглехидратен ден от 90-дневния хранителен режим и през лятото, и през зимата. Вместо пресни тиквички и чушки, през зимния сезон може да се увеличи количеството на замразения зеленчуков микс. Ефектът остава гарантиран. Да ви е вкусно!
Продукти за 2 блата* с диаметър 28 см:
500 г брашно
10 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
275 мл топла вода

Продукти за плънка:
5 с.л. кетчуп
4 скилидки чесън, пресован
1 с.л. зехтин
400 г (2 малки) тиквички
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 ч.ч. замразен зеленчуков микс от грах, морков и царевица
кашкавал по желание**
6-8 маслини без костилки за декорация
пресен босилек

Приготвяне на тестото за блат:

Маята и захарта се разтварят в 150 мл топла вода с 2 с.л. брашно от измерените предварително.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват в подходящ съд.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята, останалата вода и зехтинът.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.  
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се топло, докато удвои обема си – около 1 час.
Втасалото тесто се дели на две равни части с остър нож.
Всяка се премества върху набрашнена повърхност.
С точилка се разточват два блата.

Приготвяне на плънката и печене на пицата: 
Тавичките*** за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 
Блатът се маже със смесените кетчуп, чесън и зехтин.
Тиквичките се режат на ситни пръчици.
Аз използвам рендето Бьорнер. Получават се прекрасни и фини. Как съм живяла досега без него?!
Чушките се почистват от семето, разполовяват се надлъжно, режат се на пръчици, а после напречно на парченца.
Замразените и пресни зеленчуци се задушават с 2 с.л. зехтин на умерен огън до омекване. 


Соли се на вкус. Плънката се разпределя върху двата блата.


Насипва се настърган на едро ренде кашкавал. Декорира се с маслини.
 
Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за не повече от 10 минути.
Поднася се топла, аранжирана с листа пресен босилек.


*  Ако не ви се меси тесто, може да купите готово от магазина. Аз успешна рецепта за домашен ръчен хляб, която обогатих със зехтин. Може да ви хареса това.

**  Дори без кашкавал, пицата е достатъчно сочна и ароматна.
 
***Тавичките купих от обикновено „магазинче-левче” за 5 лв. всяка. Незаменими са при печенето на пица заради тънко дъно, което позволява бързо и хрупкаво изпичане.
.

6 коментара:

fedora каза...

Уау, разкошна е! Много ми допада предложението ти, толкова богата, вкусна и полезна плънка! Браво, Вещичке :)

Хубава нова седмица ти желая :)

Зорница М. каза...

Ахх, много обичам зеленчуци! Каква пица само! Прелест! :)

tillia каза...

Очертават се 7 интересни предложения, които ще следя с удоволствие! Харесвам зеленчуковите мискове.
Пицата е превъзходна!
Спокойна вечер!

The witch каза...

fedora, твоят коментар е чест за мен. И казвам това без капчица ласкателство и подмазваческо. Благодаря ти за поредните окуражителни думи.

Зорница-Пица, добре дошла в кулата. Ако направиш пица по моята авторска рецепта, ще ми е приятно да я видя в твоето виртуално-кулинарно кътче. Поздрав!

Тили, привет! Много ми е радостно и приятно, че ще следиш моята скромна поредица. Очаквам те отново.

Kokona каза...

Разкошна е! Красива и апетитна.
Разглеждайки, тъкмо си помислих, че е подходяща при 90 дневна диета без кашкавалчето, ама то е малко прегрешение.
Не спазвам диетата, но пък то си е разделно здравословно хранене и с удоволствие бих опитала твоя вариант:)

The witch каза...

Коконка, привет отново. Действително е разкошна пицата, дори без мръвчица и подобни вкусотии.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.