понеделник, 18 март 2013 г.

Задушено свинско с гъби и вино

В кулата харесваме задушеното месо. Днес ви представям една стара рецепта за Пикантно задушено свинско, трансформирана в нов вариант. Увеличих количеството на гъбите двойно; добавих вино, вместо бульон и нарязах месото на по-големи порционни парчета, а не на малки кубчета. Насладете се на тази лесна и неангажираща рецепта. Ястието се сервира веднага. Уханието на топлата порция ще докара всеки до гастрономичен транс. Към блюдото не се приготвя гарнитура, тъй като сосът е достатъчно богат и вкусен. 
 

Необходими продукти:
50-60 г брашно
1 ч.л. къри на прах
сол и черен млян пипер
900 г постно свинско месо
2+2 с.л. олио
1 глава лук, нарязан на ситно
2 стръка праз, на шайби
200 г гъби, на средни парчета
400 г домати от консерва
150 мл бяло вино
100 мл вода
1 с.л. риган

Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с кърито, солта и черния пипер.
Свинското, нарязано на едри порции, се овалва в подправеното брашно.
Месото се запържва от всички страни в половината мазнина до леко покафеняване.
Прехвърля се в дълбока тава за печене.

 
Лукът се запържва в останалата мазнина до омекване.
Добавят се празът и гъбите, готви се до омекване.
Слага се останалото подправено брашно, доматите, водата и ригана.
Готви се на тих огън до сгъстяване. Прибавя се виното.

 

Сосът се излива върху месото.
Пече се загрята до 180°С фурна за 1 час и половина.


Подмамена от приятния аромат, който се разнасяше от кулата през ноември миналата година, така както аз бях провокирана от снимките на Ин в Ossigeno, Elti е направила сладко по нашите рецепти.  Ето какво пише тя:
„Моят принос към рецептата са дюлите, но в оскъдно количество… Между другото много ми харесва тази твоя идея "Не е трудно, аз също опитах" и ти пожелавам списъкът да се пълни бързо и все с красиви и вкусни неща. Благодаря и за споделената рецепта, която страшно много ни се услади, най-вече на дъщеря ми :)
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

Elti, благодаря за възможността да публикувам снимката в моя блог.
С радост ще прикача хубавата картичка към останалите си наградки.
Пожелавам ти слънчево и съзидателно пролетно настроение!
.

7 коментара:

Мария каза...

Вещичке, ястието е прекрасно! Ние също много обичаме задушено месо, но тази седмица съм подложила моите мъже на безмесна диета :) Едва ли ще издържат до края, но да видим :) Едно такова ястие накрая може да ги смили, много би им се усладило, много!
И тъй като от известно време съм на вълна по-леки храни, искам да ти похваля пролетните салатки - вече няколко направих, много са вкусни с тези добавки от ядки, семена и цитруси, благодаря ти за тези хубави идеи!
Поздрави сърдечни от мен :)

tillia каза...

Харесвам задушеното, апетитен вариант!
Поздрави!

The witch каза...

Мария, сърдечно ти благодаря. Може би не подбрах подходящата рецепта за началото на великденския пост. У дома не постим и вероятно затова съвсем не помислих като планувах публикацията.
Благодаря за доверието към моите рецепти. След пролетните салатки опитай и летните свежи супички. Разкошни са.
Радвам се, че ми гостува в кулата.

The witch каза...

Тили, ти отново си тук. Благодаря! Приятелски поздрав!

ellyganova каза...

И вкъщи го обичаме така :)
Много вкусни снимки!
Поздрави!

Албена Павлова каза...

Толкова апетитни снимки, че направо усещам уханието! Точно за днешния студен ден. Прекрасно предложение.
Поздрави и хубав ден!

The witch каза...

Ели, благодаря, че се отби в кулата.
Албена, добре дошла при нас. Надявам се да си харесаш нещичко от моите предложения.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.