понеделник, 29 април 2013 г.

Шоколадови пасти с кафе

Както знаете, ако редовно следите случващите се магии в кулата, съм решила да приготвя всяко от 12-те прекрасни предложения, примамливо подканящи с апетитните си снимки от календара на BBC GoodFood за 2013 г. Тук може да откриете януарската рецепта за симпатичните овесени пасти с череши и шоколадова декорация, а тук - февруарската рецепта за разкошните на вкус маслени мъфини с бадеми и бяла шоколадова глазура.
С малко закъснение днес ви представям мартенското предложение от календара – рецепта за Шоколадова торта с кафе. Надявам се любителите на черната тонизираща напитка да останат очаровани от дискретният аромат и вкус на кафе. Ето моята иновация: изпекох блатът в правоъгълна форма, сглобих всичко и накрая разрязах диагонално – наляво, после надясно, така че да се получат пасти с форма на резени като от кръгла торта.

Продукти за блат:
3 яйца
85 г захар
70 г брашно
1 с.л. царевично нишесте
2 с.л. какао
1/2 ч.л. бакпулвер

Продукти за млечен пълнеж и глазура с кафе:
25 г черен шоколад, натрошен
1 с.л. силно кафе
100 г крем сирене
100 г цедено кисело мляко
2 с.л. пудра захар

Продукт за украса:
15 г черен шоколад

Приготвяне на блата:
Фурната се загрява на 180°С.
Правоъгълна форма за печене с размер 23/13 см* се застила с хартия за  печене.
Яйцата и захарта се разбиват до гъста и пухкава смес, докато бъркалките на миксера започнат да оставят видими следи по повърхността.
Брашното, царевичното нишесте, какаото и бакпулверът се пресяват.
Добавят се към яйчената смес като леко се разбърква с метална лъжица.
Цялата смес се сипва в подготвената форма**.
Пече се 15-20 минути.
Блатът почива 5 минути във формата.
Изважда се и изстива върху метална решетка.
Реже се на две еднакви надлъжни половини.


Приготвяне на пължежа и глазурата:
Натрошеният шоколад и кафето се нагряват на водна баня или в микровълнова печка, докато шоколадът се разтопи. Разбърква се до гладка смес и се оставя да поизстине.
Крема сиренето, млякото и пудрата захар се разбиват до хомогенна смес.
Половината от нея се смесва с разтопения шоколад в отделна купа и се оставя настрани.
Единият блат се поставя в чиния за сервиране.
Маже се с бялата млечна смес. Отгоре се поставя вторият блат.
Маже се с шоколадовата смес.
Отгоре се украсява с пръски разтопен шоколад.
Правоъгълното изделие се реже диагонално – наляво, а после надясно, така че да се получат пасти с форма на резени от кръгла торта.

 
  • По оригиналната рецепта:
* кръгла форма с диаметър 18 см;
** сместа се пече на 2 пъти.
  • Преди поставянето на втория блат и украсяването с разтопен шоколад препоръчват тортата да престои в хладилник, за да стегне. По този начин ще избегнете натиска върху мекия крем и разтичането му, както и деформация на тортата. Ако прецените може да прибавите желатин в сместа.


.

17 коментара:

Elti каза...

Много красива и изкушаваща е станала тортичката! Докато календарът стоеше на м.март и аз все и се канех, но така и не стигнах до нея :)) Черпя се с апетитно парченце от твоята. Поздрави и хубаво предпразнично настроение в кулата!

Мария каза...

Ех, Вещичке,колкото пъти да надника тук, все с нещо ще ме изкушиш!
Просто празник в кулата, прекрасни пастички! Кремчето изглежда толкова пухкаво...
С пожелания за хубави предпразнични вълнения и цветен и пъстър Великден!

Ани каза...

Тази тортичка ми е точно по вкуса. Записвам си я!

The witch каза...

Елти, аз приготвих пастичките още пред март. Виж рецептата за април ми се пъне нещо, а месецът свърши. Но причината е в самата рецепта - не си падам по десерти на основата на сушени плодове. Ще чакам следващата.

The witch каза...

Мария, благодаря за коментара. Приеми моя приятелски поздрав!

The witch каза...

Ани, обади се като я приготвиш. Това ще ме зарадва много.
Усмивки и прегръдки в последния априлски ден.

Sonya Shateva каза...

Хареса, изглежда вкусно и семпло!Поздрав и приятни предпразнични дни!

tillia каза...

Много е изкушаваща! Обожавам аромата на кафето, нищо че не мога да го пия! :)
И как го измисли това оригинално разрязване? !
Поздрави и приятно изкарване на празниците!

Valeia каза...

Чудна стана! Направих някои "промени" на моята (сложих на долния блат няколко лъжици компот от малини и в последствие сложих и малинки върху кремчето, а отгоре поръсих с кокосови стърготини и шоколад). Изяде се за броени минути! Много благодаря за рецептата! :))

di_ani каза...

Шоколад и кафе с млечен привкус -
страхотно съчетание на аромати, вкус и визия!
Поздравления,
Светли и благословени Великденски празници, Диана

The witch каза...

Соня, привет! Радвам се, че моето семпло и лесно предложение привлече твоя интерес сред толкова засукани и натруфени сладкиши в Мрежата.
С пожелание за светли великденски празници, пълна с радост и близост къща, вкусни и ароматни ястия на масата.

The witch каза...

Тили, благодаря за коментара и заделеното време.
Оригиналното разрязване на сладкиша не е моя хрумка. Преди време попаднах на него в интернет, но не запаметих съответната страничка, та затова не цитирам източник. Иначе, знаеш, винаги коректно цитирам източниците си.
С пожелание за светли празници, изпълнени с запомнящи се мигове с любимите хора!

The witch каза...

Диана, сърдечно благодаря за коментара и хубавите пожелания!
Вкусът и ароматът са богати като топло кафе с мляко и късче разтапящ се шоколад в чашката.
Светли и благословени великденски празници!

The witch каза...

Valeia, радвам се, че си направила тортичката. Поздравление за иновациите. Предполагам какъв вкус и аромат е придобил сладкиша, след като към разкошната шоколадово-млечна база си добавила малини.
Винаги си добре дошла в кулата!

Мариета каза...

Честито Възкресение Христово! Здраве, щастие и благодат в дома ти!

di_ani каза...

И пак аз:)
Честито възкресение Христово и
Светли Великденски празници,
с пожелания за здраве и благоденствие,
за мир, любов и светлина! Диана

The witch каза...

Мариета и Диана, сърдечно благодаря за хубавите пожелание.
Бъдете здрави и одухотворени, позитивни и съзидателни!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.