понеделник, 13 май 2013 г.

Мъфини с царевица и сирене


Мъфини с прясно мляко І вид
Както знаете имам няколко изпитани рецепти за мъфини в зависимост от използваното мляко – прясно или кисело, от количеството растителна мазнина и яйца, за сладки или солени  разновидности. От известно време съм се заела да трансформирам солените рецепти в сладки и обратно.  Днешната основна рецепта съм представяла в сладък вариант – мъфини с течен шоколад, а сега тя търпи интересна солена промяна. Сиренето е традиционно за солените кексчета, а сочните царевични зрънца им придават специфична консистенция и разчупват обичайната форма и вкус. Насладете им се с удоволствие.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 яйца
½ ч.ч. (120 мл) олио
¾ ч.ч. (180 мл) прясно мляко
2 ч.ч. (280 г) брашно
1 ½ ч.л. (6 г) бакпулвер
1 ч.л. сол
90 г царевица от консерва, оцедена
60 г сирене, натрошено

Начин на приготвяне:
Мокрите съставки – яйца, олио и прясно мляко се разбиват.
Сухите съставки – брашно, бакпулвер и сол се пресяват в друга купа.
Сухите съставки се смесват с мокрите.
Добавят се царевицата и сиренето.
Разбърква се кратко с телена бъркалка или лъжица.  


Фурната се загрява до 180°С.
Приготвя се форма за мъфини с 12 хартийки за печене.
Пече се 20-25 минути.
Мъфините изстиват 10 минути във формите.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.


.

7 коментара:

tillia каза...

Изкушаващо предложение! Пък и щом е соленко ...! :)
Поздрави и хубава вечер!

Bety каза...

След като се навечерях и похапнах от новото ми сладко ми се прииска да имам едно-две от тези сочни, солени мъфинчета!
Чудесни са!

The witch каза...

Тили и Бети, приятно ми е , че отново сте в кулата! С пожелание за слънце, радост и усмивки!

The Artsy Chameleon каза...

Вещичке, днес пробвам пък тази рецепта :) Само че с ръжено брашно и не мъфини, а направо като питка в тавата я 'излях'. Сега се пече :) Ще ти кажа как е станало!

The witch каза...

The Artsy Chameleon, не си писала как е станало печивото. Надявам се да си доволна от резултата, въпреки промяната в рецептата.

The Artsy Chameleon каза...

След МНОГО, ама много закъснение, виждам, че съм забравила!
Първо, стана наистина прекрасна питка! :)
Второ, изядох си я почти сама, защото нямаше кого да черпя в оня момент, нали разбираш... :P

The witch каза...

The Artsy Chameleon, радвам се, че моята рецепта ти е харесала.
Надявам се да опиташ останалите и да ми пишеш с впечатления.
Винаги си добре дошла в кулата!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.