понеделник, 20 май 2013 г.

Ягодов конфитюр

Във времето на ягодите сме. Тези малки червеникави принцеси са един от най-апетитните, съблазнителни, ароматни и сочни плодове. Истинско изкушение, нали? Миналата година пропуснах времето за приготвяне на домашен ягодов конфитюр, затова този път побързах и вече мога да се похваля с четири дози от великолепното сладко. Не пропускайте и вие! Какво по-приятно от лъжичка лятна домашна сладост в зимен неделен ден, нали?

Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране – тук.
 


Необходими продукти:
1 кг ягоди, почистени от листенцата
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1300 мл

Начин на приготвяне:
Ягодите се  измиват, почистват се от листенцата и дръжките. Претегля се 1 кг.
Плодовете се режат на ситни парченца.
Слагат се в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.
Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. 
 

Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня. 
 

Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути. 


Добив: 7 бурканче с вместимост 180-190 мл.

 

Да ви е сладко! 

 

 
.

6 коментара:

Иглика каза...

Фантастичен цвят и аромат, поздравления!

tillia каза...

Представям си невероятния аромат! Великолепно сладко!
Поздрави и приятна вечер!

Мария каза...

Браво, Вещи, кога успя и в бурканче да затвориш аромата на ягоди! Дано и аз успея тази НЕЩО да сложа.
Една питанка имам - пълните бурканчетата после не се варят пак, нали, защото аз нямам толкова голям и дълбок съд, за да ги сложа. Това ми е всъщност и главното притеснение да приготвям вкусотии в буркани.
Поздрави и хубава вечер!

The witch каза...

Иглика, благодаря за коментара.
Освен цветът и ароматът, и вкусът е фантастичен. Побързай да затвориш ягодовата сладост за зимата. Все още има ягодки на пазара.
Успех!

The witch каза...

Тили, привет! Добре дошла в кулата. Радвам се,че ягодовото предложение е предизвикало твоя интерес.
Приятно и слънчево лято!

The witch каза...

Мария, здравей.
Направо на питанката ти - напълнените бурканчета се затварят с капачките, обръщат се наобратно и не се налага да се варят.

ПРОЧЕТИ ТОВА - Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране – http://towerwitch.blogspot.com/2012/08/blog-post_522.html.

Успех! Очаквам отзиви след придобит личен опит. Ще ми е приятно да науча, че си се справила успешно!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.