понеделник, 27 май 2013 г.

Зехтин гризини

След разкошното тесто за памук погачи, което трайно измести всякакво друго в кулата, реших да изпробвам поредната запланувана рецепта от този много красив и вкусен блог. Насладете се и вие на апетитните и хрупкави гризини.

Необходими продукти:
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
20 г прясна мая*
1 с.л. захар
2 ½ ч.ч. (330 г) брашно
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

Брашното се пресява.
В кладенче в средата се сипва зехтинът и сместа с маята.
Посолява се. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто.
Втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 1 час до удвояване на обема.

Разточва се кора с дебелина ½ см.
Режат се ленти с ширина 1 см и дължина по желание.
Заоблят се.
Редят се в тава, покрита с хартия за печене.
Пече се при 170°C за 20-30 минути.

* Вместо прясна мая може да се използва ½ пакетче суха мая, която се добавя към пресятото  брашно.

Източник: ZEYTINYAGLI-GRISSINI
 
.

2 коментара:

Албена Павлова каза...

Памук погачите бяха наистина страхотни! Записвам си и тези гризини - гледаш филмче и си гризкаш!:)
Хубав ден!

The witch каза...

Албена сърдечно благодаря за коментара и заделеното време, за вниманието и доверието към моя блог.
Радвам се, че моите рецепти се приготвят успешно в твоята кухня.
С пожелание за слънчево лято!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.