понеделник, 17 юни 2013 г.

Конфитюр от череши

Ех, колко много череши има на пазара! Апетитни, лъскави и сочни – тези кокетни юнски принцеси настойчиво ме подканяха да отнеса една подобаваща част от тях в кулата, за да приготвя поредната доза конфитюр. Побързайте да се запасите с нужното количество черешов спомен в бурканчета за студената и мрачна зима.


Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране – тук. 

Необходими продукти:
1, 300 кг череши
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
50 мл вода
бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1200 мл

Начин на приготвяне:
Черешите се измиват и се почистват от дръжките и костилките.
Изтегля се 1 кг чиста плодова маса.
Слага се в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.

Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. Сипва се 50 мл вода.
Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.


След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
Сваля се от огъня.


Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.

Добив:
6 бурканчета с вместимост 180-190 мл

.

4 коментара:

Албена Павлова каза...

О, сладкото от череши ми е от любимите! Не съм пробвала още Гелфикс, но май сега е моментът!
Поздрави!

tillia каза...

Миналата седмица и аз бях на тази вълна, още не съм качила снимките в блога. Някои хора у дома ще си отядат конфитюр от череши!
Подсещаш ме за сладкия аромат, който се носеше навсякъде! :)
Поздрави!

The witch каза...

Албена, времето на черешите поотмина и се надявам да си успяла да затвориш от червените сладости в буркани. Е, как е?

The witch каза...

Тили, разгледах твоята черешова публикация. Разкошна е! Много полезна и надявам се мотивираща за начинаещите домакини. Какво по-хубаво от домашно приготвен конфитюр през зимата?

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.