събота, 8 юни 2013 г.

Картофки с индийски привкус

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни картофи на фурна”

Ден 6


Индийските готвачи с векове усъвършенстват изкуството на използването на подправките, което позволява на многобройните последователи на вегетарианството да поддържат баланс от хранителни вещества и добро храносмилане. Къри е универсална комбинация от 7 до 12 смлени подправки. Най-често се използват куркума, джинджифил, черен пипер, кориандър, кимион, канела, кардамон и карамфил. Тя се добавя на вкус към всички ястия – салати, супи, ордьоври, горещи сосове, сандвичи, кетчуп, гарнитури, пици, оризови блюда, зеленчуци, печени тестени изделия. Богатството на вкусовите усещания прави тази подправка най-известна в света. Къри се нарича и ястието със сос, приготвен с едноименната подправка.

Необходими продукти:
1,6 кг картофи
2 с.л. олио
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. кимион
½ ч.л. канела
½ ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. сол
50 мл вода

Начин на приготвяне:
Зехтинът, сухите подправки, солта и водата се смесват.
Обелените и нарязани на едри резени картофи се овалват в сместа.
Пече се в загрята до 220°С фурна за 30 минути.


Всички участници в ежедневното предизвикателство 
„7 дни – 7 различни картофи на фурна”

Ден 6 Картофки с индийски вкус
Ден 7 Карамелени картофки
.

3 коментара:

Vili Konova каза...

Поздрави за поредицата-предизвикателство!Направила си картофките център на внимание, което те наистина заслужават.А аз извадих позабравени подправки и останах доволна от резултата.

tillia каза...

Екзотична комбинация и предполагам че ще ми допадне!
Приятна неделя!

The witch каза...

Вили и Тили, благодаря че отново сте в кулата.
Много ме зарадвахте с посещението си.
Хубав ден!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.