понеделник, 12 август 2013 г.

Гирлянд от плетени на една кука морски звезди

Декорирам кулата според сезона или съответния празник. Честата смяна на тематичната украса ми създава ведро настроение и носи удовлетворяваща радост за очите. С повече вдъхновение и малък сюжетен акцент домът се преобразява с ново звучене.

Месец Август е и няма как да не бъде вдъхновен от топлото лято, галещото слънце и тюркоазеното море. Днес ви представям една малка част от лятната декорация в кулата, наситена с дъх на море и носеща свеж полъх на бриз. Създайте свое малко кътче у дома, което да напомня за вашата лятна ваканция и да поддържа жива морската атмосфера.

Вероятно помните този Гирлянд от сърчица за романтична декорация. Червената лента, която служи за основа на гирлянда е целогодишно закрепена към секцията в спалнята. Според празника или сезона периодично сменям плетените орнаменти и тематичната декорация на рафта под гирлянда – за Коледа, за Свети Валентин, за Цветница, за Великден и т.н.
В днешната композиция съм избрала за цветен акцент тюркоаза. Това е цветът, който обединява и затваря в единство представата ми за лято, слънце, море, пясък, бриз… Естествено, в комбинация с бяло, което засилва ефекта на моряшката тематика на  декорацията, моята идея за пренасяне на морето у дома е пълна.

За тематичната декорация на рафта не е необходимо специално да купувате нови предмети. Достатъчно е да се огледате наоколо – в спалнята, детската, защо не и в кухнята. Все ще откриете нещо във вашия цвят и форма – бижута, ваза, панделка… прозрачно съдче с мидички и камъчета от миналогодишната ваканция, семейна снимка, запечатала мил летен спомен. Аз „отмъкнах” тюркоазената ваза и сребристо-кораловите спираловидни пръчици от стаята на малкия магьосник; боядисах в бяло плетения от вестници панер, който така и така се мъдреше невзрачно на рафта (на него ще посветя отделна публикация след време); напълних елегантна стъкленичка с любими през лятото тюркоазени бижута; добавих бяла порцеланова раковина – скъп спомен от приятелки от студентските години. Е, опитайте и вие!

Материали:
Малки кълбенца с изостанала прежда за плетените морски звезди
Кука за плетене според дебелината на преждата
1,5 м червена сатенена лента* за основа
2 м сребърно ламе, плетено, 0,7 мм
2 бр. кабари за прикрепяне към секцията
Висулки с морска тема**

Изработване на плетената на една кука морска звезда:
Схемата на морската звезда 


... и още няколко мотива с морска тема:

Изработване на гирлянда:

От сребърното ламе се правят 7 вързанки с дължина 0,25 см за морските звезди.
Конецът се промушва през плетената звезда и висулката. 
Завързва се на панделка за лентата, която служи за основа.

* Лентата е целогодишно закрепена към секцията като периодично сменям орнаментите и тематичната декорация около тях – за Коледа, за Свети Валентин, за Цветница, за Великден и т.н.

** Надникнете тук. Кликнете на „ВИСУЛКИ”, после на „ВИСУЛКИ метални” и изберете от богатата гама – морско конче, морска звезда, лодка, рибка, делфин, котва... 

Магазини има в Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Ямбол, Хасково, Сливен, София, Велико Търново. От там купих и сребърното ламе, плетено, 0,7 мм, 95 м – 3,60 лв. Код 403049 

.

6 коментара:

Bety каза...

Много ми допадат подобни украси, а кьм морските имам особена слабост!

tillia каза...

Магьоснице, явно си и романтичен човек! Хареса ми тази идея - да украсяваш със собственоръчно направени неща по различни поводи!
Интересно, красиво и внася много топлота в дома!
Поздрави!

The witch каза...

Бети, какво чакаш. Хващай куката и преждата и заплитай. Ако не умееш да плетеш, аз съм направила подробни фотоуроци тук - http://towerwitch.blogspot.com/2013/01/blog-post.html

The witch каза...

Тилия, привет!
Радвам се, че отново си била в кулата!
Винаги си добре дошла!

Bety каза...

Ще пробвам някой ден, за сега не мога да сваря с приготвянето на нещата, които съм запланувала. А толкова ми се иска да пробвам и на една кука( по едно време-дълго, няколко години, особено, когато децата бяха малки плетях на две куки), после правих картички а сега готвене и снимане. Обичам много домашно направени декорации и сега се увличам по декупаж и разни работи с хартия :)

The witch каза...

Бети, привет!
Ще ми е приятно да споделиш нещичко, когато заплетеш на една кука.
Аз никога не оставам с празни ръце - или кука и прежда, или хартийки и лепило, или някакво четиво... Понякога се чудя ще ми стигне ли времето за всичко, което искам да науча и опитам.
Спорна седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.