понеделник, 19 август 2013 г.

Охлювчета със сирене

Това е обогатена версия на памук погачите, които познавате от тази публикация. Опитайте разкошното тесто в комбинация с качествено бяло сирене. Примамливо ароматни, съблазнително изглеждащи, със същия изненадващ вкус – комбинация от леко сладникаво тесто и солена плънка. Разрезът е интересен – разкриват се издути тунелчета с парченца сирене тук-там. Открийте ги!

Необходими продукти за 1,5 кг тесто:

1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

300 г бяло сирене
1 яйце/жълтък за намазване
 
Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.
Оформят се 16 еднакви парчета.
С длани се прави фитил с дължина около 30 см.
С точилка се разточва правоъгълник с размер 40/10 см.
Надлъжно се разпределя малко от натрошеното сирене.
Отново се оформя фитил като дългите страни се прегъват към средата и леко се застъпват.
Навива се на руло като застъпването остава от вътрешната страна на охлювчето. 
 

Охлювчетата се редят в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с яйце/жълтък.
По желание се ръси със сусам, маково семе или друго.
Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.
.

6 коментара:

Еoc каза...

Фантастични!

tillia каза...

Наистина толкова много приличат на охлюви! Невероятни са!
Личи си, че са меки, пухкави, а отгоре са примамливо златисти!
Поздрави и спорна седмица!

The witch каза...

Eос, поласкана съм от твоя коментар. Сърдечно ти благодаря!

The witch каза...

Тили, привет! Така ме зарадва, че отново си в кулата.
С пожелание за топло и ведро настроение като отлитащото лято!

http://testoza.com/ каза...

Чудесно тесто!

The witch каза...

Благодаря!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.