понеделник, 26 август 2013 г.

Раирани питки с ементал

Отново ви представям познатото от тази публикация великолепно тесто, но в резултат с променена и обогатена визия, подходяща за празничната ви трапеза. Този път мекото и въздушно тесто обхваща в нежна прегръдка парченца фин ементал. Интересното оформяне на питките е лесно като детска игра с пластилин и увлича малки и големи. Опитайте! Надявам се да ви хареса. Очаквам вашите впечатления.

Необходими продукти за 1,5 кг тесто:

1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

300 г сирене ементал
1 яйце/жълтък за намазване


Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.
Оформят се 16 еднакви топчета.
С точилка се разточва елипсовидна кора с дебелина до 1 см.
В едната половина се разполага малко плънка*.
В другата половина се правят разрези през 1 см. Получава се като широки ресни.
Навива се руло като се започва от половината с плънката.
Ресните внимателно се подгъват отдолу и питката леко се увива като полумесец.
Редят се в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

С яйце/жълтък се маже само горния пласт ресни, за да се получат в по-тъмен цвят след изпичането.

Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио.

* Вместо сирене ементал може да се използва друго жълто твърдо сирене или кашкавал; също така – бяло сирене смесено с дребно нарязан пресен магданоз както е по оригиналната рецепта.

.

10 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Прекрасни и много вкусни кифлички!Вещичке,благодаря,че ме подсети за тях:)!Поздравления за чудесните снимки!Прекрасен ден!

The witch каза...

Милена, привет!
Опитай и останалите предложения с това тесто.
Приятен ден!

Светлана каза...

Страхотни питки! Тестото, което най-често използвам е почти същото, само че с по-малко масло.
Поздрави! :)

С Драгомирова каза...

Много са апетитни! Скоро не съм хващала точилката и се замислям :)) Хубав ден!

Мариета каза...

Ммм, страхотни питки, Вещичке, грабвам си едничка през екрана.
Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!

The witch каза...

Светлана, благодаря за коментара.
Тестото действително е вълшебно - пухкаво и вкусно.
С поздрав!

The witch каза...

Снежи, сърдечно благодаря за коментара.
Опитай това тесто - любимо е в кулата.
В последно време майсторя тестените изделия основно от него.
До скоро!

The witch каза...

Мариета, приятно ми да видя твой коментар в кулата!
С пожелание за топли есенни дни!

medeya.di.fleur каза...

В оригиналната рецепта на Пелин тестото е с 1ч.ч. кисело мляко, 4 ч.ч. брашно 1 яйце и захарта е пудра захар ... останалото е същото, но като цяло тестото се различава от тестото на памук-погачата. Виж рецептата на Пелин Serit Pogaca. Това тесто е също толкова пухкаво и ароматно - нищо, че има разлика

The witch каза...

Медея, здравей.
Благодаря за коментарите и уточненията.
И този път, в началото на публикацията, съм посочила източник на тестото - рецептата на Пелин за памук погачите, а оформянето на раираните питки е по цитираната в края на публикацията рецепта. Дала съм и двата източника, за да може всеки да избере каквото повече му допада.
Честита и успешна нова 2015 година.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.