понеделник, 23 септември 2013 г.

Начало на ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни вида постна паста”

Ден 1

Деликатна сладост или паста с червен лук и ябълка

Приготвянето на спагети с месо – пилешко или свинско, смляно или на късчета, е нещо обичайно, но не означава, че постната паста е скучна и безвкусна. Заради разделния хранителен режим, към който се придържам и който изключва комбинация на въглехидрати и белтъчини, станах много изобретателна в приготвянето на паста без месо. В противоречие с очакванията и нагласата ми, вариациите на безмесна паста се оказаха изключително вкусни, ароматни и разнообразни. Надявам се да откриете своята ароматна рецепта сред седемте предложения на предизвикателството:

Ден 1 Паста с червен лук и ябълка


Стартирам новото ежедневно предизвикателство с една стара, но много сполучлива и любима рецептапаста с червен лук и ябълка. Спирам до тук и ви предоставям възможността да опитате деликатната сладост на това ястие.
Необходими продукти за 1 порция:
100 г паста
1-2 с.л. зехтин
80 г червен лук, на тънки полумесеци
150 г ябълка, на ситни кубчета
2 скилидки чесън, пресован
½ ч.ч. течност от варенето на пастата

Начин на приготвяне:
Пастата се вари в подсолена вода според инструкциите от опаковката.
Лукът и ябълката се задушават в мазнината до полуомекване.
Добавя се водата от варенето на пастата и задушаването продължава до готовност.
Към финала на готвенето се прибавя чесън.

  • Препоръчвам да използвате леко запечени на тиган натрошени ядки, които внасят забавен декоративен ефект и контрастират на мекотата на задушения лук и ябълка.
  • Не заменяйте червения лук с обикновен.
  • Горещо препоръчвам употребата на паста от твърда пшеница - разкошна е.

И не на последно място по значение - съвети за добрата паста
Предпочитам да използвам паста от твърда пшеница, защото има много повече витамини и микроелементи, а освен това – много по-малко от полезните вещества преминават във водата при варене.
Нещо интересно… За производството на истински макаронени изделия се използва само брашно от твърда пшеница и вода, докато огромна част от родните макарони се правят от брашно за хляб, в най-добрия случай – от грис и мека пшеница. В Италия, Франция и Гърция по закон макаронени изделия се произвеждат само от твърда пшеница и използването на други суровини, без да са указани на опаковката, се смята за измама. В Испания, САЩ, Канада въпреки, че няма специален закон, преобладаващата част от произведената паста е именно от твърда пшеница.
За да се получи добре пастата, освен че е задължително да се купува качествена паста, е необходимо да се спазват няколко основни правила:
  • вари се в много вода – на всеки сто грама паста се предвижда по един литър вода за да не изкипи пяната;
  • водата се посолява – около 10 г сол на литър вода солта се слага в завряла вода; 
  • ако се соли от самото начало – ще заври по-бавно
  • в момента, в който пастата се слага да се вари, водата трябва да кипи силно ;
  • водата трябва да заври бързо, а бавно да ври през цялото време, като за тази цел силата на огъня се намалява; 
  • тенджерата не се захлупва с капак и не се разбърква прекалено много, за да не се начупи и повреди повърхността на пастата, но не се оставя да се слепи; 
  • подходящо е да се използва дървена лъжица;
  • за да не се превари, се спазва времето, отбелязано на опаковката;
  • качествената паста не се мие;
  • след като се свари пастата попива от соса, затова е добре тя да да се повари известно време (5-10 минути) с него.
.

2 коментара:

di_ani каза...

Вече провокира интереса ми, обичам паста,
а това предложение с червен лук и ябълка изглежда страхотно.
Благодаря за чудесна рецепта, ще очаквам и следващите идеи -
поздрави, слънчева и усмихната есен, Диана

The witch каза...

Ди, привет!
Така ме зарадва с коментара си.
Приятно ми е да те видя в кулата.
С пожелание за топла есен и нови кулинарности!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.