събота, 28 септември 2013 г.

Пенне със сос Алфредо

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни вида постна паста”
Ден 6
Фетучини Алфредо е италианско ястие от паста със богат сметаново-маслен сос. Историята на този прекрасен сос ни отвежда в 1914 г. и ни запознава с италианска Алфредо ди Лелио и неговия ресторант „Алфредо” на Via Della SCROFA в Рим. Мълвата разказва, че заведението става известено, когато филмовата актриса Мери Пикфорд и американския актьор, сценарист, режисьор и продуцент Дъглас Феърбанкс опитват и се влюбват в ястието по време на техния меден месец през 1927 г. За да изразят благодарността си, те му подаряват златни прибори и се снимат за спомен в ресторанта. Алфредо гордо показва снимката на стената на своите клиенти. Пикфорд и Феърбанкс популяризират ястието сред своите приятели и познати, когато се връщат в Холивуд. Новото ястие бързо се разпространява в САЩ. Постепенно търпи различни вариации като се използват различни съставки – броколи, магданоз, чесън, скариди, яйца, брашно, а пармезана се заменя с други видове сирене, но сосът винаги очарова с елегантния си вкус.
Класическият сос Алфредо се приготвя от краве масло, сметана и пармезан. Аз си позволих за заменя пармезана с качествен български кашкавал, защото не ми допада аромата на пармезана. Опитайте сос Алфредо освен към паста и с варено или печено пилешко месо.

Необходими продукти за 3 порции:
400 г паста пене или друга тръбовидна паста
90 г краве масло
200 мл течна сметана
200 кашкавал, настърган
1-2 с.л. магданоз, на дребно
Индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне:
Пастата се вари според указанията от опаковката.
Маслото и сметаната се затоплят в тенджера.
Добавят се кашкавала и магданоза.
Бърка се до хомогенна смес.
Овкусява се с индийско орехче на вкус.


Сосът се сипва върху сварената и изцедена паста.
 

Разпределя се в три чинии. 

Източник: delices-du-monde.fr/


Надявам се да откриете своята ароматна рецепта сред седемте предложения на предизвикателството:

Ден 6 Пенне със сос Алфредо
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.