понеделник, 28 октомври 2013 г.

Рогчета от 80-те години на миналия век

Днес ви представям изпитана рецепта за разкошните рогчета от 80-те г. на миналия век - една традиционна закуска от моето детство, предлагана във всяка българска сладкарница и закусвалня. Споменът за тях засилва гастрономическия интерес на всички възрастни в кулата. Приканвам ви да се понесете с нас по вълните на спомените, отключени от апетитните рогчета.
Както е видно от снимките в публикацията, никой не ми позволи да се щурам с фотоапарата около "нагиздени манекени". Под нетърпеливи погледи и потропващи от нетърпение крачета успях да запечатам само тавата с току що извадените от фурната дъхави рогчета. Вижте как примамливо се "кокорят" със своята златиста премяна. Заделете малко време в съботния следобед и им се насладете с удоволствие. 

Необходими продукти за тесто:
20 г прясна мая
1½ с.л. (25 г) захар
200 мл вода
1 кг брашно
2/3 с.л. (15 г) сол
3 яйца, стайна температура
100 мл олио
350 г мас, стайна температура

Необходими продукти за плънка:
250 г сирене, натрошено
1 белтък

Необходими продукти за намазване:
1 жълтък

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 200 мл вода до шупване.
Брашното и солта се пресяват. Оформя се кладенче.
Яйцата и олиото се разбиват с телена бъркалка в купа. Сипват се в кладенчето.
Сипва се сместа с маята като едновременно с това се бърка с лъжица.
Бърка се до хомогенна смес.
Постепенно се поема брашно към течността до пълното му усвояване.
На малки порции се добавя меката мас.
Меси се до гладко тесто.
Замесеното тесто почива 30 минути на стайна температура.
Сиренето и белтъка се смесват. 


Тестената топка се дели на 8 еднакви сектора. 
От всеки сектор се прави топка, която се дели на 2 еднакви половини. 
От всяка половинка се оформя цилиндър с дължина 15 см. 
С юмруците на двете ръце се притиска до правоъгълник. 
Надлъжно се разпределя 1-2 ч.л. плънка. 
Завива се рогче с дебелина 4 см и дължина 16 см.


Редят се в тава и втасват 45 минути на стайна температура. 
Надуват се леко, а не като питка или хляб.
Мажат се с жълтък.
Пекат се задължително в силно загрята фурна на 230-240°С за 10 минути.

  • От една доза се получават 16 броя рогчета.
  • Тестото се замесва и втасва при ниска температура – 24°С, защото на топло мазнината ще излезе от тестото.
.

14 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Приеми моите сърдечни благодарности за рецептата,вещичке!Прекрасен понеделник:)!

Албена Павлова каза...

Ммм, такъв хубав, вкусен спомен!
Благодаря, Вещи!

The witch каза...

Милена, сърдечни поздрави от кулата!

The witch каза...

Албена, радвам се, че моят вкусен кулинарен спомен те е довел в кулата.
Винаги си добре дошла.
До скоро!

Живка каза...

Благодарности за рогчетата-бяха ми любими .Толкова се радвам ,че мога да ги направя и да им се насладя-благодаря за споделената рецепта!
Поздрави и хубав ден!

Анонимен каза...

Тестената топка се дели на 8 еднакви сектора.
От всеки сектор се прави топка, която се дели на 2 еднакви половини.

От една доза се получават 12 броя рогчета.

Защо 12?

The witch каза...

Живка, добре дошла в кулата. Пропуснала съм твоя коментар, но сега ти отговарям с благодарност и пожелание за приятни летни дни!

The witch каза...

Анонимен/а, благодаря за основателната забележка.
Явно първия път, когато съм правила рогчета, съм делила тестото на 8, после на 2 и съм получила 16 рогчета. Снимките на тестото са от този момент.
Втория път съм приготвила по-големи порции като съм разделила тестото на 6, после на 2, за да получа 12 рогчета. Снимките на рогчетата в тавата са от този случай.
Благодаря за коментара. Веднага ще коригирам рецептата.
С пожелание за нови срещи!

Анонимен каза...

Уникални са,днес ги направих и всички вкъщи много ги харесаха. Благодаря за страхотното предложение! Бъдете здрава!

The witch каза...

И аз благодаря за отделеното време и за обратната връзка.

Анонимен каза...

А защо не пише колко време се пече и на колко градуса

Анонимен каза...

Много сполучлива рецепта.Уникален вкус.

Анонимен каза...

Наистина страхотна рецепта.Свършиха за нула време.Благодаря за рецептата.:)

The witch каза...

Здравейте.
Пише, явно не сте дочели рецептата.
..."Пекат се задължително в силно загрята фурна на 230-240°С за 10 минути."
Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.