понеделник, 14 октомври 2013 г.

Селски хляб с хрупкава коричка


Опитайте този фантастичен хляб с дебела хрупкава коричка, но с мека и пухкава вътрешност. 

Необходими продукти:
500 г брашно
1 ½ ч.л. (10 г) сол
½ пак. прясна мая
250 мл топла вода
50 мл олио

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в широка тава.
Маята се размива във водата.
Добавя се 100 г от брашното.
Покрива се с кърпа и се оставя настрана за 10-15 минути.
В средата на брашното се прави кладенче.
Сипва се сместа с маята и олиото.  
В периферията се ръси солта.
Меси се еластично тесто.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Втасва покрито с найлон и кърпа до удвояване на обема си на топло.
Тестото се разполага в намаслена тава с диаметър 30 см. Втасва повторно.
С пръсти леко се пръска с вода. Ръси се с брашно.
Правят се разрези на двоен кръст непосредствено преди слагане във фурната, за да не спадне хлябът.
Пече се при 170°С за 30 минути.


Още за тесто за хляб и пити тук.

.

14 коментара:

Lety каза...

Уаааау, просто неустоим е този хляб вещичке!

di_ani каза...

Обичам такъв хляб - с хрупкава коричка и пухкава средичка -
изглежда неустоимо ароматно и изкушаващо.
Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

Iliana каза...

Страхотен хляб! Имам чувството, че сте се наговорили такива хлябове да правите напоследък...

Албена Павлова каза...

Ммм, прекрасно! Като към тази топла пита се прибави сиренце и шарена сол, няма да има и помисъл за друго хапване :)
Поздравления!

С Драгомирова каза...

В кулата приемате ли гости :)? Ухае на километри... Чудесен хляб си направила, вълшебнице! Поздрави и уютна вечер!

Мария каза...

Да, да, и аз съм ЗА едно гостуване в кулата :) Хубавият хляб винаги ужасно силно ме привлича, страхотен е, Вещи!

The witch каза...

Лети, здравей! Радвам се да те видя в кулата.
Прегръдки!

The witch каза...

Ди, добре дошла в кулата.
Хлябът от селски тип винаги привлича вниманието и апетита ми.
С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ПРИЯТНИ ЕСЕННИ ДНИ!

The witch каза...

Илиана, селските хлебчета са най-сладки и апетитни. Вероятно за това са така предпочитани напоследък.
Приятелски поздрав!

The witch каза...

Албена, привет!
Идеята ти никак не е лоша.
Сърдечен поздрав от кулата!

The witch каза...

Елти, приемам гости винаги. Кулата е с широко отворени врати за всички приятели.
Следвай аромата - това е тайната.

The witch каза...

Мария, радвам се, че и ти надуши аромата.
Бързо се телепортирай тук.
С радост!

качествени ламиниран паркет каза...

Поздравления за невероятната питка - погача,която сте направили.Изглежда много красиво и вкусно.Иска ми се да си хапна.Ще си препиша рецептата и при първа по свободна възможност ще го направя.За мен е важно от един дом да идва аромат на топло изпечен хляб.Тогава цялото семейство да се събере и да хапнат заедно.Преди няколко дни взех и аз нова рецепта където има невероятно плетене и след като се изпече погачата изглежда като изкуствена.Цялата в рибени кости.

The witch каза...

Здравейте, благодаря за коментара и гостуването в кулата!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.