вторник, 24 декември 2013 г.

Обреден хляб за Бъдни вечер
Нямам много време за раздумка днес, затова бързичко ще ви представя какъв обреден хляб направих за Бъдни вечер миналата година, както и няколко схематични идеи за различни композиции в изображенията на обредните хлябове за Бъдни вечер. Надявам се тази информация, заедно с миналогодишното предизвикателство„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер” да ви бъде полезна в подготовката на празника.

Първо: Обредният хляб за Бъдни вечер от миналата година. 

 
 
Миналата година направих обреден хляб „Къща”. Всъщност наименованието отразява съдържанието на изображението – къща. Този вид хляб е правен в с. Горни Лом, Видинско. 
Къщата представлява четири пръчки от тесто, образуващи квадрат, в който е вписано „огнището” – три „дървета”, а около него са топчетата – хората от къщата, като броя на топчетата отговаря на броя на членовете на семейството. Извън „стените” на къщата са кучето – завитото парче от тесто, и един случаен гост. На Бъдни вечер всеки са „кади” у дома си, гости не ходят, затова и гостът е извън къщата.

Второ: Идеи за различни композиции в изображенията на обредните хлябове за Бъдни вечер. Източник: Янева, Ст. Български обредни хлябове. София, 1989 г. 


Трето: Миналогодишното предизвикателство „7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер”

В седем поредни днипредставих по една постна гозба за Бъдни вечер и по един кратък разказ относно обредността на празника. Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод за много весело настроение със странните обреди преди и по време на тази свята нощ около вкусна постна трапеза в компанията на най-близките хора. Надявам се, благодарение на моя разказ,  да се забавлявате от сърце на празника.
Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

3 коментара:

Живка каза...

Честита Коледа!

Мариета каза...

Весела Коледа! Мирни, щастливи и благодатни да са дните, пълни с любов и топлина душите!

The witch каза...

Живка и Мариета, честита нова година! Да е мирна и спорна, здрава и щастлива!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.