понеделник, 25 февруари 2013 г.

Маслени мъфини с бадеми и бяла шоколадова глазура

Днешната рецепта е от календара на BBC GoodFood за месец Февруари –  Романтичен къпкейк. Признавам си, че леко ме пообърка несъответствието между наименованието и начина на приготвяне. Уж е рецептата за къпкейк, а тестото се прави като за мъфин – мокрите и сухите съставки се смесват отделно и после се съчетават и разбъркват. Затова кръстих публикацията си Маслени мъфини с ядки, а не къпкейк, както е обявена в календара. Освен това се постарах в табличка да разгранича едните от другите. Естествено, не се ангажирам с професионален коментар, тъй като аз съм любител в кухнята и още по-голям любител на вкусните печива, пък както и да се казват те. Получиха се фантастични на вкус миниатюрни кексчета – така най-общо наричам всичко, изпечено в форма с гнезда. Насладете се тази миниатюрна маслена щедрост с деликатни бадемови закачки, срамежливо прикрита под богата шоколадова глазура.
Наименование
Къпкейковете са вид мини торти. Наименованието им идва от английската дума „cupcake”, което значи cup – чаша и cake – торта.
Името "muffin" идва от френската дума "moufflet", което означава, мек хляб или от немската дума "muffe", което означава вид торта.

Основната разлика: начин на приготвяне на тестото

първо маслото и захарта се разбиват продължително до пухкав крем и след това се прибавят останалите продукти
първо сухите и морките съставки се смесват отделно и след това се съчетават и разбиват за 10-15 секунди
Брашното
предимно бяло брашно
различни видове брашна

Мазнината
винаги с краве масло

може да се използва олио
Кухненски уред
миксер

лъжица или бъркалка
Текстура на тестото

по-пухкави и по-въздушни 

по-тежки и по-сбити
Вкус
изразен по-маслен вкус
изявен по-хлебен вкус
 
Необходими продукти:
150 мл кисело мляко
3 яйца, разбити
1 пак. ванилова захар
175 г кафява захар
140 г брашно, пресято
1 ч.л. бакпулвер
100 г смлени бадеми
1 щипка сол
175 г масло, меко

за бяла шоколадова глазура:
100 г бял шоколад
140 г масло
140 г пудра захар
червени захарни бонбонки за украса

Начин на приготвяне:
Фурната се включва на 190°С (170°С с вентилатор).
Във форма за мъфини с 12 гнезда се поставят 12 хартиени кошнички.
В купа се смесват киселото мляко и разбитите яйца.
В друга купа се слагат ваниловата захар, кафявата захар, брашното, бакпулвера, бадемите и щипка сол.
В сухите съставки се прави кладенче в средата и се сипват мокрите съставки и маслото.
Разбърква се с лъжица, но не прекалено дълго.
Сместа се разпределя в хартиените кошнички.
Пече се 20 минути в предварително загрята фурна.
Мъфините почиват 15 минути във формата и се изваждат върху метална решетка, за да изстинат напълно.

 

Начин на приготвяне на бялата шоколадова глазура:
Шоколада се разтапя на водна баня.
Маслото и пудрата захар се разбиват.
Охладеният шоколад и маслената смес се разбиват заедно.


Мъфините се мажат отгоре с глазура.
Декорират се с червени захарни бонбонки. 
  • Ако не разполагате с кафява захар и бадеми, може да използвате съответно бяла захар и орехови ядки.
  • Вместо масло сложих маргарин с 80 % масленост, но не по-малко.
С радост и удовлетворение споделям новите попълнения в рубриката "Не е трудно, аз също опитах":
Първо, красивата пита на Мариета по моята рецепта за Слънчева пита. Снимката получих "по един куриер на флаш-памет" и за съжаление не се запознах лично с тази толкова сръчна дама. Разбрах обаче, че питата многократно е красила празничната трапеза в нейния дом.
Мариета, радвам се, че моята рецепта е зарадвала Вашите близки в празничните дни. Благодаря за доверието към моя блог и за изпратената снимка. Поздравявам Ви за прекрасното оформяне. Ще ми бъде приятно да се запознаем в скоро време. 
Второ, преди време открих, че моята рецепта за Мандаринени мъфини е успешно приготвена от Galka и публикувана в нейния блог The paranoid is never entirely mistaken – Мандаринени мъфини с шоколад:
 
Мъфините бяха прекрасни наистина. След това ги правих още два пъти :) Много благодаря за прекрасните пожелания.
Нямам нищо против за снимката. Тя не е много качествена, но за съжаление понякога мрачното време навън ме прецаква.
:) Може да си говорим на ти ако искате.
Прекрасна вечер и честит празник на любовното опиянение.
Galka, сърдечно благодаря за разрешението да публикувам снимката на мъфините тук. Радвам се, че са зарадвали близките Ви. С пожелание за нови многобройни успешни сладки и солени кулинарни приключения.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.