понеделник, 29 април 2013 г.

Шоколадови пасти с кафе

Както знаете, ако редовно следите случващите се магии в кулата, съм решила да приготвя всяко от 12-те прекрасни предложения, примамливо подканящи с апетитните си снимки от календара на BBC GoodFood за 2013 г. Тук може да откриете януарската рецепта за симпатичните овесени пасти с череши и шоколадова декорация, а тук - февруарската рецепта за разкошните на вкус маслени мъфини с бадеми и бяла шоколадова глазура.
С малко закъснение днес ви представям мартенското предложение от календара – рецепта за Шоколадова торта с кафе. Надявам се любителите на черната тонизираща напитка да останат очаровани от дискретният аромат и вкус на кафе. Ето моята иновация: изпекох блатът в правоъгълна форма, сглобих всичко и накрая разрязах диагонално – наляво, после надясно, така че да се получат пасти с форма на резени като от кръгла торта.

Продукти за блат:
3 яйца
85 г захар
70 г брашно
1 с.л. царевично нишесте
2 с.л. какао
1/2 ч.л. бакпулвер

Продукти за млечен пълнеж и глазура с кафе:
25 г черен шоколад, натрошен
1 с.л. силно кафе
100 г крем сирене
100 г цедено кисело мляко
2 с.л. пудра захар

Продукт за украса:
15 г черен шоколад

Приготвяне на блата:
Фурната се загрява на 180°С.
Правоъгълна форма за печене с размер 23/13 см* се застила с хартия за  печене.
Яйцата и захарта се разбиват до гъста и пухкава смес, докато бъркалките на миксера започнат да оставят видими следи по повърхността.
Брашното, царевичното нишесте, какаото и бакпулверът се пресяват.
Добавят се към яйчената смес като леко се разбърква с метална лъжица.
Цялата смес се сипва в подготвената форма**.
Пече се 15-20 минути.
Блатът почива 5 минути във формата.
Изважда се и изстива върху метална решетка.
Реже се на две еднакви надлъжни половини.


Приготвяне на пължежа и глазурата:
Натрошеният шоколад и кафето се нагряват на водна баня или в микровълнова печка, докато шоколадът се разтопи. Разбърква се до гладка смес и се оставя да поизстине.
Крема сиренето, млякото и пудрата захар се разбиват до хомогенна смес.
Половината от нея се смесва с разтопения шоколад в отделна купа и се оставя настрани.
Единият блат се поставя в чиния за сервиране.
Маже се с бялата млечна смес. Отгоре се поставя вторият блат.
Маже се с шоколадовата смес.
Отгоре се украсява с пръски разтопен шоколад.
Правоъгълното изделие се реже диагонално – наляво, а после надясно, така че да се получат пасти с форма на резени от кръгла торта.

 
  • По оригиналната рецепта:
* кръгла форма с диаметър 18 см;
** сместа се пече на 2 пъти.
  • Преди поставянето на втория блат и украсяването с разтопен шоколад препоръчват тортата да престои в хладилник, за да стегне. По този начин ще избегнете натиска върху мекия крем и разтичането му, както и деформация на тортата. Ако прецените може да прибавите желатин в сместа.


.

понеделник, 22 април 2013 г.

Питки-цветя с мак за Цветница


Необходими продукти за 1,5 кг тесто:

1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

300 г бяло сирене
1 белтък за намазване

Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.

Оформят се 16 топчета като леко се сплескват. 
Редят се по 8 броя в две големи тави с размер 40/33 см, покрити с хартия за печене.
С ножица се правят по 6-7 разреза в периферната част с дълбочина, толкова, че секторите да приличат на цветни венчелистчета.
Втасват още 30-40 минути на топло.
 

Мажат се с белтък.
Ръси се с маково семе в средата.
Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 10-15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио.

.

понеделник, 15 април 2013 г.

ПАМУК ПОГАЧИ


Неустоимо ароматни, меки и въздушни като пухкав памук, с изненадващ вкус – комбинация от леко сладникаво тесто и солена плънка, завоалирани в жълтъчена глазура с финална сусамова поръска.

Необходими продукти за 1,5 кг тесто:
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

300 г бяло сирене
1 жълтък за намазване


Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.

Оформят се 16 топчета с плънка в средата с намаслени ръце, ако лепне.
Редят се в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с жълтък.
Ръси се със сусам.
Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио.


Източник: PAMUK POĞAÇA

Вчера, 16 юни 2014 г.,получих писмо на електронната поща на кулата. Така се зарадвах на снимките за рубриката "Не е трудно, аз също опитах..." Не ме изненада това, че подателят е мъж, тъй като всепризната истина е, че господата са прекрасни кулинари. 
Емил, сърдечно благодаря за доверието към моята рецепта за Памук погачи, за заделеното време да изпратиш писмото. Поздравявам те за успешния експеримент и проявеното въображение. Благодарение на твоето изпълнение и снимки читателите ще разберат, че рецептата е подходяща и за малки погачи, и за голяма погача. 
Това са снимките на Емил: 














 ... а това е писмото: 
"Страхотно вкусна и и още два пъти по толкова мекичка! 
Поздрави! 
Емо."



 
Имам специалното разрешение да публикувам в рубриката „Не е трудно, аз също опитах” снимките на памук погачи по моя рецепта, които е направила Гери.
„Много се радвам, че са ти харесали моите пухкави и вкусни питки.
Можеш да копираш снимките и да ги публикуваш при тебе.
Благодаря ти още веднъж за страхотната и АБСОЛЮТНО ТОЧНА рецепта (всичко съм спазила до грам) и резултатът беше ПЕРФЕКТЕН!!!
Прегръдки и усмихнат ден!”


Гери,
благодаря за доверието към мен и моя блог,
благодаря за коректното отношение към моята рецепта.
Поздравявам Ви за успешния опит. Получили са се прекрасни разновидности на памук погачите. 

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.