Както знаете, ако редовно следите случващите се магии в кулата, съм решила да приготвя всяко от 12-те прекрасни предложения, примамливо подканящи с апетитните си снимки от календара на BBC GoodFood за 2013 г. Тук може да откриете януарската рецепта за симпатичните овесени пасти с череши и шоколадова декорация, а тук - февруарската рецепта за разкошните на вкус маслени мъфини с бадеми и бяла шоколадова глазура.
С малко закъснение днес ви представям мартенското предложение от календара – рецепта за Шоколадова торта с кафе. Надявам се любителите на черната тонизираща напитка да останат очаровани от дискретният аромат и вкус на кафе. Ето моята иновация: изпекох блатът в правоъгълна форма, сглобих всичко и накрая разрязах диагонално – наляво, после надясно, така че да се получат пасти с форма на резени като от кръгла торта.
3
яйца
85
г захар
70
г брашно
1
с.л. царевично нишесте
2
с.л. какао
1/2
ч.л. бакпулвер
Продукти за млечен пълнеж
и глазура с кафе:
25
г черен шоколад, натрошен
1
с.л. силно кафе
100
г крем сирене
100
г цедено кисело мляко
2
с.л. пудра захар
Продукт за украса:
15
г черен шоколад
Приготвяне на блата:
Фурната
се загрява на 180°С.
Правоъгълна
форма за печене с размер 23/13 см* се застила с хартия за печене.
Яйцата
и захарта се разбиват до гъста и пухкава смес, докато бъркалките на миксера
започнат да оставят видими следи по повърхността.
Брашното,
царевичното нишесте, какаото и бакпулверът се пресяват.
Добавят
се към яйчената смес като леко се разбърква с метална лъжица.
Цялата
смес се сипва в подготвената форма**.
Пече
се 15-20 минути.
Блатът
почива 5 минути във формата.
Изважда
се и изстива върху метална решетка.
Реже
се на две еднакви надлъжни половини.
Приготвяне на
пължежа и глазурата:
Натрошеният
шоколад и кафето се нагряват на водна баня или в микровълнова печка, докато
шоколадът се разтопи. Разбърква се до гладка смес и се оставя да поизстине.
Крема
сиренето, млякото и пудрата захар се разбиват до хомогенна смес.
Половината
от нея се смесва с разтопения шоколад в отделна купа и се оставя настрани.
Единият
блат се поставя в чиния за сервиране.
Маже
се с бялата млечна смес. Отгоре се поставя вторият блат.
Маже
се с шоколадовата смес.
Отгоре
се украсява с пръски разтопен шоколад.
Правоъгълното
изделие се реже диагонално – наляво, а после надясно, така че да се получат
пасти с форма на резени от кръгла торта.- По оригиналната рецепта:
*
кръгла форма с диаметър 18 см;
**
сместа се пече на 2 пъти.
- Преди поставянето на втория блат и украсяването с разтопен шоколад препоръчват тортата да престои в хладилник, за да стегне. По този начин ще избегнете натиска върху мекия крем и разтичането му, както и деформация на тортата. Ако прецените може да прибавите желатин в сместа.