понеделник, 27 май 2013 г.

Зехтин гризини

След разкошното тесто за памук погачи, което трайно измести всякакво друго в кулата, реших да изпробвам поредната запланувана рецепта от този много красив и вкусен блог. Насладете се и вие на апетитните и хрупкави гризини.

Необходими продукти:
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
20 г прясна мая*
1 с.л. захар
2 ½ ч.ч. (330 г) брашно
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

Брашното се пресява.
В кладенче в средата се сипва зехтинът и сместа с маята.
Посолява се. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто.
Втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 1 час до удвояване на обема.

Разточва се кора с дебелина ½ см.
Режат се ленти с ширина 1 см и дължина по желание.
Заоблят се.
Редят се в тава, покрита с хартия за печене.
Пече се при 170°C за 20-30 минути.

* Вместо прясна мая може да се използва ½ пакетче суха мая, която се добавя към пресятото  брашно.

Източник: ZEYTINYAGLI-GRISSINI
 
.

понеделник, 20 май 2013 г.

Ягодов конфитюр

Във времето на ягодите сме. Тези малки червеникави принцеси са един от най-апетитните, съблазнителни, ароматни и сочни плодове. Истинско изкушение, нали? Миналата година пропуснах времето за приготвяне на домашен ягодов конфитюр, затова този път побързах и вече мога да се похваля с четири дози от великолепното сладко. Не пропускайте и вие! Какво по-приятно от лъжичка лятна домашна сладост в зимен неделен ден, нали?

Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране – тук.
 


Необходими продукти:
1 кг ягоди, почистени от листенцата
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1300 мл

Начин на приготвяне:
Ягодите се  измиват, почистват се от листенцата и дръжките. Претегля се 1 кг.
Плодовете се режат на ситни парченца.
Слагат се в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.
Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. 
 

Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня. 
 

Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути. 


Добив: 7 бурканче с вместимост 180-190 мл.

 

Да ви е сладко! 

 

 
.

понеделник, 13 май 2013 г.

Мъфини с царевица и сирене


Мъфини с прясно мляко І вид
Както знаете имам няколко изпитани рецепти за мъфини в зависимост от използваното мляко – прясно или кисело, от количеството растителна мазнина и яйца, за сладки или солени  разновидности. От известно време съм се заела да трансформирам солените рецепти в сладки и обратно.  Днешната основна рецепта съм представяла в сладък вариант – мъфини с течен шоколад, а сега тя търпи интересна солена промяна. Сиренето е традиционно за солените кексчета, а сочните царевични зрънца им придават специфична консистенция и разчупват обичайната форма и вкус. Насладете им се с удоволствие.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 яйца
½ ч.ч. (120 мл) олио
¾ ч.ч. (180 мл) прясно мляко
2 ч.ч. (280 г) брашно
1 ½ ч.л. (6 г) бакпулвер
1 ч.л. сол
90 г царевица от консерва, оцедена
60 г сирене, натрошено

Начин на приготвяне:
Мокрите съставки – яйца, олио и прясно мляко се разбиват.
Сухите съставки – брашно, бакпулвер и сол се пресяват в друга купа.
Сухите съставки се смесват с мокрите.
Добавят се царевицата и сиренето.
Разбърква се кратко с телена бъркалка или лъжица.  


Фурната се загрява до 180°С.
Приготвя се форма за мъфини с 12 хартийки за печене.
Пече се 20-25 минути.
Мъфините изстиват 10 минути във формите.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.


.

понеделник, 6 май 2013 г.

Руло с кайма в коричка от бутер тесто

Христос Воскресе!

Нека изпълним този ден 
с надежда за по-хубаво бъдеще и вяра в човешката доброта!

Нека домът ви се изпълни с мир и благоденствие!
Нека сърцето ви прелива от  любов и радост! 

Приятели, повярвайте в чудесата! 

Днес е 6  май - Гергьовден.
Да се чува с добро името на именниците!
Бъдете здрави и щастливи!
Рецептата за днешното разкошно предложение открих в специалното издание на "Кулинарен журнал "50 ефектни рецепти с кайма". Опитайте!
Необходими продукти за 8 порции:
1 кг кайма
100 г кетчуп
4 яйца
2 филии хляб
1 ч.л. сол
100 мл вода
3 глави лук
3 скилидки чесън, пресован
салвия
магданоз
25 г масло
200 г гъби
500 г бутер тесто

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200°С.
В купа се смесват каймата, кетчупът, трите яйца, накиснатият във водата хляб и солта.
Прибавя се ситно нарязаният лук, половината чесън и зелените подправки.
Оформя се руло с размер 30/10 см.
Пече се 30-40 минути. Изважда се от фурната и леко се охлажда.

В тиган се загрява маслото.
Прибавят се нарязаните на малки кубчета гъби, запържва се 3 минути.
Прибавя се останалият чесън, пържи се 2 минути.

Тестото се разстила на правоъгълник с размер 30/10 см.
Маже се с разбитото яйце.
Надлъжно в средата се разпределят гъбите.
Отгоре се поставя месното руло.
Тестото се реже на широки ивици от месото до двата края.
Кръстосват се върху месото.
Отново се маже с яйце.
Поставя се в тава и се пече 20 минути.
За да не прегори тестото се покрива с фолио подходящия момент. 

 
 Съвети:
  • За повече колорит към гъбите може да добавите 2-3 печени чушки, нарязани на ситно. 
  • За печенето на месното руло използвах покрита с фолио правоъгълна форма за кекс.
Промени в оригиналната рецепта:
  • Добавих 2 филийки хляб към сместа на рулото. 
  • Увеличих времето за печене на месното руло от 20 на 40 минути.
  • Намалих времето за печене на рулото с бутер тестото от 40 на 20 минути.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.