понеделник, 24 юни 2013 г.

Магданозена супа с яйце

Витаминозен еликсир в зелен цвят, напомнящ за пролетна палитра или за лятна свежест. Ароматът на супата привлича с пищен и интензивен магданозен основен елемент. Плътността е подсилена с парченца сварено яйце. Щипка черен пипер доставя финален щрих в днешната хармония. Опитайте!

Необходими продукти за 3-4 порции:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл
3-4 с.л. олио
1 глава лук, ситно нарязан
2 с.л. брашно
2 връзки магданоз, едро нарязан
сол на вкус
1,5 литра вода
2 домата, сурови или 2 с.л. доматено пюре
½ ч.ч. натрошено фиде
по ½-1 сварено яйце на порция
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Лукът се задушава до омекване  в олиото.
Прибавя се брашното, много леко се запържва.
Прибавя се магданозът.
Разбърква се, посолява се и се сипва водата.


Прибавят се суровите домати обелени и настъргани или доматеното пюре.
Щом супата възври се слага натрошеното фиде.
След 15-20 минути се сваля от котлона. Пасира се.
Изглежда скучна и безлична до този момент, нали? Затова яйчените парченца идват точно навреме, за да променят еднообразния вкус и цвят.
Поднася се с нарязано на дребно сварено яйце.
Ръси се с червен пипер.

Ако посещавате кулата редовно, значи знаете, че  миналата година за първи път направих плахи стъпки в приготвянето на домашен конфитюр. Посветих цяла седмица на това вълшебство и накрая разполагах с по няколко дози от седем различни вида лятна сладост за зимните месеци. Надникнете тук, за да видите финала на ежедневното предизвикателство „7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”. Тогава получих много окуражителни и одобрителни коментари, ето един от тях:
Невероятни предложения! Бързи, лесни, чудесни комбинации! Толкова ме впечатлиха, че набързо ги спретнах, за което мноого БЛАГОДАРЯ! Ето ги и моите творби:
http://hisito.blogspot.com/2012/09/blog-post_5.html
Чакам още вдъхновения :))))”
Надникнах в посочения линк и останах очарована и приятно изненадана. Снимките с накипрените бурканчета, строени в стройни редички ме трогнаха. Доставиха ми истинска радост.
 
Вижте и вие наджиджаните бурканчета на Христина. Това младо момиче ме смая с цялата армия от конфитюри, красиво спретнати в елегантни униформи. Това е част от нейната публикация:
Голямо благодарско на The witch и за страхотните рецепти, и за етикетчетата и най-вече за чудесните публикации, с които ме стимулира за направата на сладката. Изтървала съм предизвикателството й, но пък ги направих всичките на един ден :)))”.
Копирам текста тук с надеждата повече дами да се престрашат да направят домашни конфитюри. Вълшебно е!

Христина, благодаря за гласуваното доверие.
.

понеделник, 17 юни 2013 г.

Конфитюр от череши

Ех, колко много череши има на пазара! Апетитни, лъскави и сочни – тези кокетни юнски принцеси настойчиво ме подканяха да отнеса една подобаваща част от тях в кулата, за да приготвя поредната доза конфитюр. Побързайте да се запасите с нужното количество черешов спомен в бурканчета за студената и мрачна зима.


Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране – тук. 

Необходими продукти:
1, 300 кг череши
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
50 мл вода
бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1200 мл

Начин на приготвяне:
Черешите се измиват и се почистват от дръжките и костилките.
Изтегля се 1 кг чиста плодова маса.
Слага се в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.

Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. Сипва се 50 мл вода.
Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.


След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
Сваля се от огъня.


Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.

Добив:
6 бурканчета с вместимост 180-190 мл

.

понеделник, 10 юни 2013 г.

Eжедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни картофи на фурна”

Както написах в началото на поредното ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни картофи на фурна” съществуват безброй начини за подобряване и разнообразяване вкуса и аромата на храната без добавяне на мазнина, сол или захар. И дадох пример с печените картофи. Използваните билки и подправки придават ярък цвят, пикантен вкус и осезаем аромат на скучните картофки. Разбира се аз не съм приготвяла в седем последователни дни само картофи (защото може би ще ме изгонят от кулата), а натрупвах успешните и вкусни опити с месеци. Опитвайте! Надявам се всеки да разпознае своята рецепта.
 Всички участници в ежедневното предизвикателство 
„7 дни – 7 различни картофи на фурна”













.

неделя, 9 юни 2013 г.

Карамелени картофки

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни картофи на фурна”

Ден 7


Необходими продукти:
2 кг картофи
10 с.л. олио
3 с.л. бяла захар
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. сол
50 мл вода


Начин на приготвяне:
Водата, олиото, захарта и солта се смесват.
Обелените и нарязани на тънки пръчици картофи се овалват в сместа.
Пече се в загрята до 220°С фурна за 30 минути.


Всички участници в ежедневното предизвикателство
„7 дни – 7 различни картофи на фурна”

Ден 7 Карамелени картофки
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.