понеделник, 26 август 2013 г.

Раирани питки с ементал

Отново ви представям познатото от тази публикация великолепно тесто, но в резултат с променена и обогатена визия, подходяща за празничната ви трапеза. Този път мекото и въздушно тесто обхваща в нежна прегръдка парченца фин ементал. Интересното оформяне на питките е лесно като детска игра с пластилин и увлича малки и големи. Опитайте! Надявам се да ви хареса. Очаквам вашите впечатления.

Необходими продукти за 1,5 кг тесто:

1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

300 г сирене ементал
1 яйце/жълтък за намазване


Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.
Оформят се 16 еднакви топчета.
С точилка се разточва елипсовидна кора с дебелина до 1 см.
В едната половина се разполага малко плънка*.
В другата половина се правят разрези през 1 см. Получава се като широки ресни.
Навива се руло като се започва от половината с плънката.
Ресните внимателно се подгъват отдолу и питката леко се увива като полумесец.
Редят се в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

С яйце/жълтък се маже само горния пласт ресни, за да се получат в по-тъмен цвят след изпичането.

Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио.

* Вместо сирене ементал може да се използва друго жълто твърдо сирене или кашкавал; също така – бяло сирене смесено с дребно нарязан пресен магданоз както е по оригиналната рецепта.

.

понеделник, 19 август 2013 г.

Охлювчета със сирене

Това е обогатена версия на памук погачите, които познавате от тази публикация. Опитайте разкошното тесто в комбинация с качествено бяло сирене. Примамливо ароматни, съблазнително изглеждащи, със същия изненадващ вкус – комбинация от леко сладникаво тесто и солена плънка. Разрезът е интересен – разкриват се издути тунелчета с парченца сирене тук-там. Открийте ги!

Необходими продукти за 1,5 кг тесто:

1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

300 г бяло сирене
1 яйце/жълтък за намазване
 
Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.
Оформят се 16 еднакви парчета.
С длани се прави фитил с дължина около 30 см.
С точилка се разточва правоъгълник с размер 40/10 см.
Надлъжно се разпределя малко от натрошеното сирене.
Отново се оформя фитил като дългите страни се прегъват към средата и леко се застъпват.
Навива се на руло като застъпването остава от вътрешната страна на охлювчето. 
 

Охлювчетата се редят в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с яйце/жълтък.
По желание се ръси със сусам, маково семе или друго.
Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.
.

понеделник, 12 август 2013 г.

Гирлянд от плетени на една кука морски звезди

Декорирам кулата според сезона или съответния празник. Честата смяна на тематичната украса ми създава ведро настроение и носи удовлетворяваща радост за очите. С повече вдъхновение и малък сюжетен акцент домът се преобразява с ново звучене.

Месец Август е и няма как да не бъде вдъхновен от топлото лято, галещото слънце и тюркоазеното море. Днес ви представям една малка част от лятната декорация в кулата, наситена с дъх на море и носеща свеж полъх на бриз. Създайте свое малко кътче у дома, което да напомня за вашата лятна ваканция и да поддържа жива морската атмосфера.

Вероятно помните този Гирлянд от сърчица за романтична декорация. Червената лента, която служи за основа на гирлянда е целогодишно закрепена към секцията в спалнята. Според празника или сезона периодично сменям плетените орнаменти и тематичната декорация на рафта под гирлянда – за Коледа, за Свети Валентин, за Цветница, за Великден и т.н.
В днешната композиция съм избрала за цветен акцент тюркоаза. Това е цветът, който обединява и затваря в единство представата ми за лято, слънце, море, пясък, бриз… Естествено, в комбинация с бяло, което засилва ефекта на моряшката тематика на  декорацията, моята идея за пренасяне на морето у дома е пълна.

За тематичната декорация на рафта не е необходимо специално да купувате нови предмети. Достатъчно е да се огледате наоколо – в спалнята, детската, защо не и в кухнята. Все ще откриете нещо във вашия цвят и форма – бижута, ваза, панделка… прозрачно съдче с мидички и камъчета от миналогодишната ваканция, семейна снимка, запечатала мил летен спомен. Аз „отмъкнах” тюркоазената ваза и сребристо-кораловите спираловидни пръчици от стаята на малкия магьосник; боядисах в бяло плетения от вестници панер, който така и така се мъдреше невзрачно на рафта (на него ще посветя отделна публикация след време); напълних елегантна стъкленичка с любими през лятото тюркоазени бижута; добавих бяла порцеланова раковина – скъп спомен от приятелки от студентските години. Е, опитайте и вие!

Материали:
Малки кълбенца с изостанала прежда за плетените морски звезди
Кука за плетене според дебелината на преждата
1,5 м червена сатенена лента* за основа
2 м сребърно ламе, плетено, 0,7 мм
2 бр. кабари за прикрепяне към секцията
Висулки с морска тема**

Изработване на плетената на една кука морска звезда:
Схемата на морската звезда 


... и още няколко мотива с морска тема:





Изработване на гирлянда:

От сребърното ламе се правят 7 вързанки с дължина 0,25 см за морските звезди.
Конецът се промушва през плетената звезда и висулката. 
Завързва се на панделка за лентата, която служи за основа.

* Лентата е целогодишно закрепена към секцията като периодично сменям орнаментите и тематичната декорация около тях – за Коледа, за Свети Валентин, за Цветница, за Великден и т.н.

** Надникнете тук. Кликнете на „ВИСУЛКИ”, после на „ВИСУЛКИ метални” и изберете от богатата гама – морско конче, морска звезда, лодка, рибка, делфин, котва... 

Магазини има в Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Ямбол, Хасково, Сливен, София, Велико Търново. От там купих и сребърното ламе, плетено, 0,7 мм, 95 м – 3,60 лв. Код 403049 

.

понеделник, 5 август 2013 г.

Кокосови бисквити с белтъци за 15 минути

Имах 5 белтъка, изостанали от предния ден, които се "ослушваха" в хладилника в очакване на целувчено превъплъщение, когато попаднах на рецептата на Мъхчето. За радост в шкафчето със запаси се "мъдреше" плик с кокосови стърготини, така че веднага запретнах ръкави. Бисквитките станаха чудесни. Малкият магьосник много ги хареса – след всяка налапваше още по три. Вече са зачислени в състава "Любими в кулата". Опитайте и вие тази лесна, бърза и вкусна рецепта!

Продукти:
160 г кокосови стърготини
150 г пудра захар
50 г брашно
100 г масло
5 белтъка
 
Приготвяне:
Кокосовите стърготини, пудрата захар и брашното се смесват добре.
Добавят се предварително разтопеното масло и белтъците.
Получава се лепкава еднородна маса.
Тава се застила с хартия за печене.
С  лъжичка се загребва от сместа и се оформят купчинки.


Пече се в предварително загрята фурна на 180°С за 10 минути.

С удоволствие се включвам в предизвикателството „10 въпроса”, което Таня от coffee and chocolate ми отправи. Според регламента трябва да предизвикам с 10 мои въпроса 10 блогъри, които имат под 200 последователи. Предполагам, че замисълът на начинанието е да се популяризират по-малко известни виртуални местенца, затова приветствам и подкрепям идеята.
Това са моите отговори на нейните 10 въпроса:
Защо създадохте блога си?
В началото преобладаваше любопитството, впоследствие се получи дневник на кулинарните приключения в кулата.
Кое е най-странното ястие, което сте яли?
Признавам, че ако ми изглежда странно дадено ястие, трудно може да ме убедят да го опитам… за добро или лошо.
Разхвърляна или подредена сте?
По-малко първото, повече второто.  
Какво най-често приготвяте у дома?
Предполагам, че въпросът има кулинарно естество – в този случай най-често приготвям супички в цялата им многообразна палитра: с или без месце, топли или студени… 
Кое ви успокоява?
Ритмичното ромолене на дъждовните капки, когато си почивам у дома с приятно четиво; концентричните дири от хвърленото във водата камъче…
С какво не бихте направили компромис?
Не правя компромис със себе си – с принципите си, с желанията си, с делата си. 
Салата или торта?
В този двубой печели Г-жа Салата – свежа, богата и витаминозна. 
Какво не умеете да правите добре?
Не умея да лъжа и двуличнича. 
Най важното нещо за вас ...?
Мечтите и вярата ми в тях. 
Оприличете се с една дума?
The witch.

Ето моите 10 въпроса:
Коя е книгата, оставила жив отпечатък у Вас?
В кой филм искате да сте главен герой?
Какво Ви вдъхновява?
Какво Ви разочарова?
Какво Ви разсмива?
Колко е брашното в рецепта за кекс, описано като „на око”?
Какво е измерението на израза „с една идея повече”?
Възможно ли е оправданието „всички правят така”?
Какво се вижда „през розови очила”?
Какво е да си „на кръстопът”?

... насочени към следните 10 блогъри:
Мария от Fait Maison
Емилия от The secret - with love
Зорница от ZorniZZa PiZZa
Маги от Кулинарен блог на Маги
Дами, ще се радвам да отговорите на моите въпроси. Мисля, че няма да отнемат много от времето ви. Моля, дайте първия отговор, който ви хрумне, без да обмисляте дълго и проникновено.
За мен ще е удоволствие да ги прочета тук, публикувани като коментар след тази публикация.  С поздрав за свежо лято!
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.