неделя, 29 септември 2013 г.

Тубети с кисело мляко

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни вида постна паста”
Ден 7
Рецептата днес е за всички, които не харесват дългото задържане в кухнята, но обичат да похапват вкусна домашно приготвена храна. Продължавам с приготвянето на тубети, чиято практична форма – къси тръбички, е много подходяща за комбиниране с по-течни сосове без твърди парченца, какъвто е днешния лесен и „светкавичен” сос за паста №2 (виж №1). За съжаление не помня къде попаднах на него, търсейки нови рецепти за така почитаната в кулата паста. Очаквам вашите коментари по тази бърза, лека, вкусна рецепта.    

Необходими продукти за 2 порции:
200 г паста
4 скилидки чесън, пресован
½ ч.ч. зехтин
½ ч.ч. кисело мляко
1 с.л. копър
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Пастата се вари според указанията от опаковката.
Чесънът се сотира в зехтина.
Добавя се киселото мляко.
Разбърква се и се сваля от котлона.
Сосът се сипва върху сварената и изцедена паста.
Разпределя се в две чинии. 
Сервира се поръсено с копър.

  • Може да използване каквато ви попадна тръбообразна паста, за да постигнете същия успех. Кухината дава възможност на пастата да поеме максимално соса, да го задържи и подчертае по най-добър начин.

Надявам се да откриете своята ароматна рецепта сред седемте предложения на предизвикателството:


Ден 7 Тубети с кисело мляко
.

събота, 28 септември 2013 г.

Пенне със сос Алфредо

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни вида постна паста”
Ден 6
Фетучини Алфредо е италианско ястие от паста със богат сметаново-маслен сос. Историята на този прекрасен сос ни отвежда в 1914 г. и ни запознава с италианска Алфредо ди Лелио и неговия ресторант „Алфредо” на Via Della SCROFA в Рим. Мълвата разказва, че заведението става известено, когато филмовата актриса Мери Пикфорд и американския актьор, сценарист, режисьор и продуцент Дъглас Феърбанкс опитват и се влюбват в ястието по време на техния меден месец през 1927 г. За да изразят благодарността си, те му подаряват златни прибори и се снимат за спомен в ресторанта. Алфредо гордо показва снимката на стената на своите клиенти. Пикфорд и Феърбанкс популяризират ястието сред своите приятели и познати, когато се връщат в Холивуд. Новото ястие бързо се разпространява в САЩ. Постепенно търпи различни вариации като се използват различни съставки – броколи, магданоз, чесън, скариди, яйца, брашно, а пармезана се заменя с други видове сирене, но сосът винаги очарова с елегантния си вкус.
Класическият сос Алфредо се приготвя от краве масло, сметана и пармезан. Аз си позволих за заменя пармезана с качествен български кашкавал, защото не ми допада аромата на пармезана. Опитайте сос Алфредо освен към паста и с варено или печено пилешко месо.

Необходими продукти за 3 порции:
400 г паста пене или друга тръбовидна паста
90 г краве масло
200 мл течна сметана
200 кашкавал, настърган
1-2 с.л. магданоз, на дребно
Индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне:
Пастата се вари според указанията от опаковката.
Маслото и сметаната се затоплят в тенджера.
Добавят се кашкавала и магданоза.
Бърка се до хомогенна смес.
Овкусява се с индийско орехче на вкус.


Сосът се сипва върху сварената и изцедена паста.
 

Разпределя се в три чинии. 

Източник: delices-du-monde.fr/


Надявам се да откриете своята ароматна рецепта сред седемте предложения на предизвикателството:

Ден 6 Пенне със сос Алфредо
.

петък, 27 септември 2013 г.

Спагети с гъби, чесън и зехтин за 13 минути

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни вида постна паста”
Ден 5
Спагетите (Spaghetti) са ястие, характерно за италианската кухня. Те се предлагат под формата на дълго и тънко тестено изделие с кръгло сечение. Традиционно се приготвят със зехтин, песто и зелени подправки, доматен сос и чесън, гъби и аншуа, различни сирена... Всеизвестни са спагетите болонезе и карбонара. В общи линии спагетите се приготвят бързо и лесно, което е предпоставката да навлязат като любимо ястие в дома на милиони семейства от целия свят. Както се случи с тази рецепта в кулата – Спагети за 13 минути.

Необходими продукти за 2-3 порции:

225 г сурови спагети
340 г гъби
3 с.л. зехтин
½ ч.л. червен пипер
1-2 щ. черен пипер на вкус
¼ ч.ч. бяло вино
¼ ч.ч. течност от варените спагети
3-4 скилидки чесън, счукан с ½ ч.л. сол
2 с.л. пресен магданоз, накълцан

Начин на приготвяне:
Спагетите се варят в подсолено вода за 6-7 минути или по инструкции от плика.
Гъбите се задушават в зехтин за 2 минути. Подправя се с червен и черен пипер и се добавя виното, течността от варените спагети, чесъна и магданоза. Къкри 3 минути под капак.
В чиния за сервиране се поставя порция изцедени спагети.
Върху тях се разпределя чесново-гъбената смес.

  • Източник: http://www.skinnytaste.com
  • Никога не преварявайте пастата.
  • Никога не пържете червения пипер. Достатъчно е да се сипе, разбърка раз-два-три и се добавя течността.
Надявам се да откриете своята ароматна рецепта сред седемте предложения на предизвикателството:



Ден 5 Спагети с гъби, чесън и зехтин за 13 минути

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.