понеделник, 28 октомври 2013 г.

Рогчета от 80-те години на миналия век

Днес ви представям изпитана рецепта за разкошните рогчета от 80-те г. на миналия век - една традиционна закуска от моето детство, предлагана във всяка българска сладкарница и закусвалня. Споменът за тях засилва гастрономическия интерес на всички възрастни в кулата. Приканвам ви да се понесете с нас по вълните на спомените, отключени от апетитните рогчета.
Както е видно от снимките в публикацията, никой не ми позволи да се щурам с фотоапарата около "нагиздени манекени". Под нетърпеливи погледи и потропващи от нетърпение крачета успях да запечатам само тавата с току що извадените от фурната дъхави рогчета. Вижте как примамливо се "кокорят" със своята златиста премяна. Заделете малко време в съботния следобед и им се насладете с удоволствие. 

Необходими продукти за тесто:
20 г прясна мая
1½ с.л. (25 г) захар
200 мл вода
1 кг брашно
2/3 с.л. (15 г) сол
3 яйца, стайна температура
100 мл олио
350 г мас, стайна температура

Необходими продукти за плънка:
250 г сирене, натрошено
1 белтък

Необходими продукти за намазване:
1 жълтък

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 200 мл вода до шупване.
Брашното и солта се пресяват. Оформя се кладенче.
Яйцата и олиото се разбиват с телена бъркалка в купа. Сипват се в кладенчето.
Сипва се сместа с маята като едновременно с това се бърка с лъжица.
Бърка се до хомогенна смес.
Постепенно се поема брашно към течността до пълното му усвояване.
На малки порции се добавя меката мас.
Меси се до гладко тесто.
Замесеното тесто почива 30 минути на стайна температура.
Сиренето и белтъка се смесват. 


Тестената топка се дели на 8 еднакви сектора. 
От всеки сектор се прави топка, която се дели на 2 еднакви половини. 
От всяка половинка се оформя цилиндър с дължина 15 см. 
С юмруците на двете ръце се притиска до правоъгълник. 
Надлъжно се разпределя 1-2 ч.л. плънка. 
Завива се рогче с дебелина 4 см и дължина 16 см.


Редят се в тава и втасват 45 минути на стайна температура. 
Надуват се леко, а не като питка или хляб.
Мажат се с жълтък.
Пекат се задължително в силно загрята фурна на 230-240°С за 10 минути.

  • От една доза се получават 16 броя рогчета.
  • Тестото се замесва и втасва при ниска температура – 24°С, защото на топло мазнината ще излезе от тестото.
.

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Запеканка от зелен фасул с коричка от бадеми и галета

Леко и ароматно вегетарианско ястие, насочено към любителите на лесните и бързи за приготвяне вечери. Апетитната запеканка е съчетание на контрастите на слънчева сладка царевица и зелени бобени шушулки, завършено от хрупкава златиста коричка с бадемов дъхав аромат и специфичен вкус. Надявам се това описание да привлече вашия гастрономически интерес.

Продукти за 6-8 порции:
400 г зелен фасул от консерва
400 г царевица от консерва
250 мл готварска сметана
½ ч.ч. настърган кашкавал
½ глава лук
¼ ч.ч. печени бадеми
¼ ч.ч. масло
¾ ч.ч. галета
 

Приготвяне:
Зеленият фасул и царевицата се отцеждат от водата.
Смесват се в голяма купа и се заливат със сметаната.
Добавя се настърганият кашкавал и наситненият лук.
Сместа се прехвърля в тавичка с размер 29/19 см.


Бадемите се натрошават на едро в хаванче.
Смесват се с маслото и галетата.
Ръсят се върху зеленчуците.
Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 35-40 минути.

  • Източник: специално издание „Златната колекция” на списание „Кулинарен журнал”  - „50 превъзходни ястия на фурна”.
    Вижте как примамливо се разтяга топлият кашкавал.
.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Селски хляб с хрупкава коричка


Опитайте този фантастичен хляб с дебела хрупкава коричка, но с мека и пухкава вътрешност. 

Необходими продукти:
500 г брашно
1 ½ ч.л. (10 г) сол
½ пак. прясна мая
250 мл топла вода
50 мл олио

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в широка тава.
Маята се размива във водата.
Добавя се 100 г от брашното.
Покрива се с кърпа и се оставя настрана за 10-15 минути.
В средата на брашното се прави кладенче.
Сипва се сместа с маята и олиото.  
В периферията се ръси солта.
Меси се еластично тесто.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Втасва покрито с найлон и кърпа до удвояване на обема си на топло.
Тестото се разполага в намаслена тава с диаметър 30 см. Втасва повторно.
С пръсти леко се пръска с вода. Ръси се с брашно.
Правят се разрези на двоен кръст непосредствено преди слагане във фурната, за да не спадне хлябът.
Пече се при 170°С за 30 минути.


Още за тесто за хляб и пити тук.

.

понеделник, 7 октомври 2013 г.

Есенни листа на една кука

Есенна е във вихъра си. Със златни стъпки донесе ритмичното потропване на дъжда и аромата на печени чушки, в компанията на немирният вятър, който разхвърля листа под самотните дървета.
Време е за есенна декорация на дома. Направих гирлянд от есенни листа на обичайното място в кулата – шкафа в спалнята. За модел на листата използвах познатото ви Сърчице на една кука № 1 от тазгодишна публикация, посветена на празника Св. Валентин. Промених незначително схемата като пропуснах последния трети ред, добавих декоративния детайл „пъпчица” след втория троен висок пълнеж, благодарение на който плетивото се изостри и придоби прилична листовидна форма и накрая изплетох дръжка на листото.
Червената лента, която служи за основа на гирлянда е целогодишно закрепена към секцията в спалнята. Според празника или сезона, периодично сменям плетените орнаменти и тематичната декорация на рафта под гирлянда – за Коледа, за Свети Валентин, за Цветница, за Великден и т.н. Ето няколко снимки:


За тези от вас, които предпочитат плетене по схема
 

За тези от вас, които предпочитат плетене по текстови инструкции
СБ – синджир бримка 
ВП – висок пълнеж
ДВП – двойно висок пълнеж
ТВП – тройно висок пълнеж
ЗБ – залепена бримка
пр.р. – предходния ред
*..…* – детайл, който се повтаря
Дъга – няколко СБ, изплетени между два пълнежа от пр.р.
Пъпчица (пико) – декоративен детайл в последния ред, които се образува от изплитането на 2, 3 или 4 синджир бримки и 1 залепена бримка в пълнежа пред тях.
 

Начален ред: кръгче или 6 СБ, затворени в кръг с 1 ЗБ в първата синджир бримка. 
Ред 1: 3 СБ (заместват 1 ВП), 16 ВП, 3 СБ, 1 ЗБ в кръга. 
Ред 2: 5 СБ, 3 пъти *1 ВП, 1 СБ в дъгите между пълнежите от ред 1*, 1 ДВП, 1 СБ, 2 пъти *1 ДВП, 2 СБ*, 1 ТВП, 2 СБ, 1 ТВП, пъпчица от 2 СБ и 1 ЗБ в тройния висок пълнеж, 2 СБ, 1 ТВП, 2 СБ, 1 ДВП, 2 СБ, 2 пъти *1 ДВП, 1 СБ*, 2 пъти *1 ВП, 1 СБ*, 1 ВП, 5 СБ, 1 ЗБ в кръга. 
Финал: 6 СБ, 6 ЗБ на обратно във всяка от шестте синджир бримки, 1 ЗБ в кръга.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.