понеделник, 13 януари 2014 г.

Торта Сникърс

Честита нова 2014 година!
Приятели, нека през новата година да вярваме в добрината, 
душите ни да бъдат стоплени от обич, да подкрепяме и да бъдем подкрепяни. 
Желая ви повече време за близките хора, повече време за радост и усмивки! 
Да бъдем здрави, успешни и щастливи!
 Да бъдем човечни, добронамерени и щедри!


Ще стартирам нова година с рецепта за торта, която се надявам да ви заплени, не толкова със своя външен вид, колкото с наситения и великолепен вкус. Приготвих я за първи път миналата година за рождения ден на малкия магьосник. Тогава изчезна като с магическа пръчица и не остана и трошичка за снимане. Затова сега се насладете на кадифената мекота на шоколадов блат в комбинация с хрипкав белтъчен слой – композиция, обогатена с разкошна карамелена сладост и специфичен фъстъчен вкус. Вълшебна е! Най-прелестната мелодия от сладки аромати, която някога съм опитвала.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл

за шоколадов блат:
4 яйца
2 ч.ч. (400 г) захар
1 ч.ч. (240 мл) прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) олио
1 пак. ванилова захар
3 с.л. какао на прах
1 пак. бакпулвер
2 ч.ч. (280 г) брашно

за белтъчен блат:
3 белтъка
180 г захар

за крем Дулче де лече:
1 консерва (397 г) подсладено* кондензирано мляко
150 г краве масло

за фъстъчен слой:
200 г сурови фъстъци

за шоколадова глазура**:
100 г млечен шоколад
2 с.л. прясно мляко


Начин на приготвяне:

Шоколадов блат
Яйцата, захарта и ваниловата захар се разбиват с миксер.
Последователно се добавят олиото, млякото и какаото; миксира се след всеки продукт.
Брашното и бакпулверът се пресяват и се добавят към сместа; миксира се.
Дъното на форма за печене (с подвижно дъно) с диаметър 26 см се застила с хартия за печене.
Тестото равномерно се сипва във формата.
Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 1 час.
Блатът почива 15 минути във формата.
Изважда се върху решетка и се охлажда.
Вече изстинал се разрязва на две части.

Белтъчен блат
Белтъците и захарта се разбиват в съд на водна баня до твърда смес.
Върху хартия за печене се очертава кръг с диаметър 26 см.
Сместа се разпределя равномерно в очертанието.
Пече се при 80°С до готовност.

Неотворената консерва подсладено кондензирано мляко се вари 3 часа на водна баня при тих огън, като трябва да е постоянно покрита с вода.
След като изстине, се отваря и съдържанието й се смесва с мекото масло.
Кремът се разбърква с миксер до получаване на хомогенна смес.

Фъстъчен слой
Фъстъците се пекат в електрическа или микровълнова фурна без сол***.
Почистват се от люспите, изстиват и се надробяват на ситно.

Сглобяване на тортата
Задължително е блатовете и ядките да са охладени, а маслото в крема да е стегнато. Най-добре подгответе всичко това от предния ден, а готовият крем нека пренощува в хладилника.
Върху чиния за сервиране се поставя първият шоколадов блат****.
Равномерно се разстила половината крем.
Обилно се поръсва с половината количество ядки.
Поставя се белтъчния блат.
Равномерно се разстила втората половина от крема.
Поръсва се с останалите ядки.
Покрива се с вторият шоколадов блат.
Тортата се залива с предварително приготвена на водна баня шоколадова глазура.

Да ви е сладко през новата 2014 година!


* Кондензираното мляко е задължително да бъде подсладено, за да се превърне в разкошен карамелов сос след тричасовото варене.
** Рецепти за Шоколадова глазура GANACHE и Шоколадова глазура. Ако не ви се занимава с приготвяне на глазура, може да използвате готов течен шоколад.
*** Фъстъците пека в микровълновата печка. Става лесно и бързо. Сипвам ги в широка и по-дълбока чиния, леко ги пръскам с вода и периодично разбърквам, докато се пекат.
**** Ако предпочитате по-сочни торти, може да залеете шоколадовите блатове със захарен сироп. Аз лично не го направих, но препоръчвам лекичко да се сиропира.

Източник: Тук ще откриете много снимки на последователните етапи от приготвянето на тортата.
И не на последно място искам да се похваля с подаръка, който получих от Д-р Йоткер около Коледа - великолепни продукти за декорация на сладкиши, ароматни есенции, различни добавки за печене... Една част от тях - ванилова захар, какао на прах и бакпулвер, използвах в приготвянето на тази торта, а за останалите ще пиша, след като ги забъркам в поредната магия. Сърдечно благодаря за приятната и вкусна изненада.    
.

8 коментара:

Италия 2014 каза...

Поздравления за вкусната торта,която ни предлагате.Точно търся някаква по интересна рецепта каквато не съм правила и тази веднага ме грабна само кат я видят.Харесва ми как е намазан горният слой, хем небрежно но със стил, това трудно се постига.Да си призная до сега не съм опитвала да изпека фъстъци в микровълновата, няма ли да стане нещо като малко избухване или просто се бъркам с пуканките хахах Ще си препиша рецептите и почивните дни понеже вкъщи има повод ще се опитам да я приготвя дано и при мен се получи така добре.Но за разстилянето на кремовете май ще трябва да си купя от онези по слециални шпатулки за да ми бъде по лесно.

tillia каза...

Магьоснице, разкошна торта с чудесна комбинация си сътворила!
Успешна и щастлива Нова година и на теб!
Прегръдки!

The witch каза...

Италия, ще очаквам отзив за рецептата. Относно заглаждането на шоколада - използвах супена лъжица, която движих спираловидно от центъра към периферията на тортата. Това е. Успех!

The witch каза...

Тили, прегръщам те! Благодаря, че си отново тук.

Kali_jj каза...

Изглежда прекрасно! Задължително ще се пробва!

The witch каза...

Кали, гарантирам ти, че няма да има разочарования, ако изпробваш рецептата. Тортата е великолепна на вкус.
С пожелание за още и още вдъхновения!

Вилона Терзийска каза...

Мила чаровна вещичке, моля те дай някоя изпитана рецепта за
1. крем карамел и
2. крем пита.
Крем карамела последният път ми се пресече нещо (на гранули ми стана) а ужким беше по класическият начин. Къде бъркам ?!

The witch каза...

Привет, Вилона. Добре дошла в кулата!

Благодаря за доверието към моя блог и моите кулинарни умения. Поласкана съм. Още повече, че не се откривам като "голям" кулинар, а по-скоро като домашен експериментатор-аматьор с огромно желание и апетит.

Забавих се с отговора на твоя коментар, защото бях в дълга ваканция. Добре, че може да се плануват публикациите в блога, за да не прекъсвам традицията: на всеки понеделник - нова рецепта.

Имам успешна рецепта за крем карамел и в най-скоро време ще ти я пратя. Всъщност в кулата този десерт го приготвя магьосника. Доста експериментирахме, докато нацелим точните пропорции и температура на печене.

Крем пита не съм приготвяла, така че потърси в другите блогове. Няма начин да не намериш успешна рецепта.

С пожелание за нови срещи и успех! Не се отказвай от кулинарните приключения.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.