понеделник, 20 януари 2014 г.

Комплект от снежни възглавнички

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Януари
Миналата година ви намекнах за поредния си сръчен проект, които предвижда изработване на 12 тематични калъфки за декоративни възглавнички за всеки месец от годината според празника или сезона. Тогава ви представих моите хубавици за месец Декември – комплект от три коледно-новогодишни възглавнички. Днес в кулата ще има нежен снеговалеж от дантели. Запознайте се със (с)нежните възглавнички: Мис Сатен, Мис Булана и Мис Дантела. Тъй като първите две квадратни калъфчици се изработват по един и същ начин, ще започна с тях. После ще ви покажа как оползотворих една риза на магьосника за кръглата калъфчица. Да започваме.
Цветовото решение за моите снежни възглавнички не беше случайно. Естествено, че съзнателно търсих бялата цветова линия в комплекта, но останалото реших спонтанно на момента. Водещо при изборът беше наличието на парче бяла булана и на вече ушита сива сатенена калъфчица. За третата хубавица се наложи да разровя запасите си „Това може да ми потрябва” и попаднах на риза на магьосника в сиво райе с "незнайно как получили се" едва забележими дупчици в предната част. Веднага си я представих като калъфчица с апликация от кръгла бяла дантела, която идеално си пасва с Мис Сатен и Мис Булана. Замахнах с вълшебната пръчица и хоп… мисля, че се получи красив сиво-бял комплект декоративни възглавнички на зимна тематика.

Материали:
Бяла булана – плат за дебело покривало с дълги влакна
Памучен бял плат
Сив сатенен плат
Шевна машина
Ножица
Линеал
Креда или мек молив

Изработване на квадратна калъфка за възглавничка Мис Булана:

За лице на калъфката от буланата се разкроява квадрат с размер 43/43 см – размера на моята възглавничка 40/40 см + по 1,5 см за резерва от всички страни.

За гръб на калъфката от памучния бял плат се разкрояват 2 правоъгълника с размер 32/43 см. На машина се изминава подгъв при една от дългите страни на всеки от детайлите, за да се получи размер 30/43 см. Това са страните, които оформят отвор за обличане на възглавничката. Вместо да правя подгъв, аз разкроих по ивата – тънката стегната ивица от двете страни на плат, получена при тъкане, която не се разнищва.
 

Сглобяване на калъфката
Лицето и гърбът на калъфката се налагат с лицевата страна на плата едно към друго.
Застъпването на двата детайла за гърба е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката.
Изминава се съединителен машинен шев по маркирания предварително контур като остават 1,5 см за резерва и се зачиства със зиг-заг.


Калъфката се обръща налице и се глади с ютия.
Възглавничката се облича с новата калъфка. 
 
Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Януари
Как се прави квадратна калъфка за възглавничка
Декоративна възглавничка от риза с апликация от плетена дантела 
.

2 коментара:

tillia каза...

Много приятно цветово решение! И удачно оползотворяване на ризата! Урокът е много полезен, ще очаквам и следващият.
Спорна седмица, Магьоснице!

The witch каза...

Тили, приятелски поздрав от кулата. Радвам се, че не само кулинарният аромат те привлича тук. До скоро! Бъди здрава!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.